Ne vidim stvarno nikakav problem u ovom programu. Cijenu ne zelim komentirati jer nema neke osnove za usporedbu.
Aj Majstore drago mi je da si se javio..,
Svatko od nas ima osobno iskustvo i vlastiti stav po pitanju bilo čega. Ovdje ne mislim na električko iskustvo, nego općenito u smislu one pogovorke koja glasi "100 ljudi, 100 ćudi". Dakle, da razjasnimo najprije jednu stvar, jer mi pari da ja ovdje ispadam "previÅ¡e učen" i previÅ¡e ajmo reć "pametan".
Ne želim ovdje osporavati ničije znanje niti vjeÅ¡tine! Prethodnu rečenicu sam zaboldao jer je ono Å¡to sam rekao tim zaboldanim vrlo bitno da me se pravilno razumije. Dakle, nije mi motiv razmetati se znanjem niti sam takav tip osobe, dapače totalno sam kontra toga i takvih osoba. A sada ću nastaviti po paragrafima:
para uno
Vi kažete da ne vidite nikakav problem u ovom programu, a cijenu nećete komentirati jer nema neke osnove za usporedbu. Ja naprotiv vidim jedini problem u cijeni a ona iznosi 12 tisuća kuna tom tzv. učiliÅ¡tu, 2 tisuće kuna Lučkoj, 2 tisuće kuna za onaj dodatni brevet D47 i to ukupno iznosi 16 tisuća kuna. Ako netko mora odložiti ukrcaj zbog tog kursa onda ostaje kratak joÅ¡ za dodatnih 50 tisuća kuna! Dakle, kako vidimo to je Å¡to krpe, Å¡to konca - velika lova!
para due
Nu, zašto ne bi velikodušna lijepa naša
"država znanja", Hrvatska, organizirala kurs besplatno? Biti ću prvi koji će se pojaviti na kursu i neću propustiti niti jedno predavanje. Ako je mogla dozvoliti da je vlastiti ministri godinama lupežaju i ti lupeži danas po zatvorima ili procesima joÅ¡ dodatno troÅ¡e druÅ¡tvene novce i vrijeme, valjda bi mogla i nama dopustiti komad papira na kojem ima ime države i grb. Uostalom ima zemalja koje Å¡koluju strane studente i stipendiraju ih potpuno o svom troÅ¡ku. Imam nećakinju koja upravo odrađuje doktorat u Njemačkoj, sve o troÅ¡ku te države i njemačkog druÅ¡tva. Niti su joj roditelji ikada radili u Njemačkoj niti je ona gore rođena.., ovo navodim čisto kao neku osnovu za usporedbu!
para tre
Å to se tiče cijene kursa, imam ja i poznanika i prijatelja koji su redovni profesori i po srednjim Å¡kolama i po fakultetima i znam koliku plaću primaju za jedan mjesec rada! Tako da mi nije jasno kako 190 sati Å¡trc-brc predavanja može stajati 12 tisuća kuna po kandidatu? Å to znači za 10 kandidata netko stavi i kesu 120 tisuća kuna, a 190 sati je konstanta.
Para quattro
A evo joÅ¡ jedna ili dvije osnove za usporedbu cijene dodatne edukacije: Otiđite u neku Å¡kolu stranih jezika po gradu i za 12 tisuća kuna možete zavrÅ¡iti barem četiri semestra (400 sati) nekog stranog jezika.., talijanski, njemački.., engleski, ruski.., kineski, Å¡to kome paÅ¡e. A četiri semestra su dovoljna da bez ikakvog prethodnog znanja tog jezika počnete solidno razgovarati na tom jeziku kojeg ste učili. Naprotiv, ovaj kurs neće vas osposobiti niti približno usporedivo s tečajem nekog jezika. Meni prvi rođak doktor na Firulama ima 12 tisuća kuna plaću sa svim dodacima za noćni rad i rad vikendom itd. Tko dakle može osporiti ono Å¡to sam ranije rekao da je "celj mafiozni" kao i ukupni ustroj ove banana "države"??!
para cinque
Å to se tiče sadržaja kursa već sam dao ocjenu nula bodova i ne povisujem ni boda. Koliko će taj kurs koristiti ljudima pojedincima, u smislu poboljÅ¡anja njihovog znanja to ne mogu reći. Za sebe znam da sam sve Å¡to se spominje u ovim materijalima već studirao i to na viÅ¡oj razini nego Å¡to je izloženo u ovim materijalima. JoÅ¡ nisam zapazio bilo Å¡to da bi mi bilo nepoznato kao materija. Ne znam da li se ispitna komisija ograničava samo na sadržaj ovih materijala, ali ako jest onda bih mogao već noćas izići polagati i vjerujem da mi ne bi trebali Å¡alabahteri?
para sei
Posebno,
kolega Majstore.., hvalite mi strojarski dio u ovim skriptama, a on je najloÅ¡iji i ispod enciklopedijskog nivoa. DoduÅ¡e, zapazio sam u strojarskom uvodu se spominje npr. ENTROPIJA, i neki drugi termini nauke o toplini - a to mi pari neumjesno jer da bi se mogao uopće razumjeti smisao i značenje ENTROPIJE i tih pojmova treba malo duže zabavljati se s naukom o toplini. Automatiku joÅ¡ nisam pogledao do kraja, a u onom Å¡to sam pregledao nisam naÅ¡ao niÅ¡ta zanimljivo i Å¡to bi mi koristilo praktično. Elektroniku su sveli na minimum i dali skupa s elektrotehnikom.., sve skupa nivo ispod prosječnog srednjeÅ¡kolca!
Al' hebiga, ako se hoće napakostiti nekome, to je lako! Da mene stave za ispitivača naÅ¡ao bih i ja za njih barem jedno pitanje na koje ne bi dali potpuni odgovor, a možda bi totalno pogreÅ¡no odgovorili. I na kraju da spomenem, ranije sam mogao izvaditi HR brevet s kojim bih sada imao pravo ishoditi ovaj novi STCW brevet. Propustio sam napraviti taj HR brevet, a nisam očekivao ovakav razvoj stvari i kontao sam da ću ga napraviti kada on postane STCW, poÅ¡to nisam plovio na brodovima pod hrvatskom zastavom! I gle sad.., treba ponovo studirati za dobiti taj komad karte! I nije mi jasno kako rezonira kezme ili kezmad koji su odredili da tako bude? Hrvatski izmiÅ¡ljeni brevet koji nije bio STCW sada možeÅ¡ iskoristiti da bi ishodovao ovaj novi STCW.., a istu Å¡kolu koja je prethodno bila uvjet za taj HR brevet sada ne možeÅ¡ iskoristiti za ishođenje ovog novog breveta s STCW oznakom.
Ako je nekome suma od minimalnih 16 tisuća kuna iz džepa beznačajan gubitak onda neka bude frajer i humanista pa neka uplati isto toliko kao dobrotvorni prilog u neki fond.., npr. ja svake godine uplatim za gladnu djecu po svijetu 300 eura ili viÅ¡e! To preko raznih UNICEF fondova i Lufthanse.., A hrvatskoj mafijaÅ¡koj oligarhiji (nabijem ih na qrac) ne bih dao niti lipe prebijene.., !!!