• Raspored Ispita

El.tech.officer - ETO - Dodatna edukacija !

stavljeno, automatika, elektroenergetika i strojarstvo.....

Pazite se kolega da vas autori ne bi tužili za povredu autorskih prava?! Hebiga ipak je gospoda uložila intelektualni trud prilikom prepisivanja, i pripadaju im prepisivačka prava!

Nego, pazite ovako, biti ću kratak koliko uspijem:

para 1 - pogledao sam na brzinu ove materijale, i ocjenjujem sve to s nula bodova, zaista ne mogu dati više.

para 2 - svatko tko je zavrÅ¡io poÅ¡tenu srednju Å¡kolu trebao bi već znati puno viÅ¡e od sadržaja tih materijala.

para 3 - za one koji imaju fakultetsku diplomu ovim kursom izruguju Vas, i osporavaju vaš fakultet i profesore.

para 4 - osnovni je celj mafiozni.., taj celj njihov gospodo je da vam uzmu 2000 evra ili više, potezom pera.

para 5 -

Zanima me ima li vas joÅ¡ koje yebe ovaj slučaj, da već imate odgovarajuću diplomu.., pa da vidimo može li se Å¡togod učiniti kako bi smo sačuvali tih 2000 ili viÅ¡e eura?

:kafa

Last edited:
Pazite se kolega da vas autori ne bi tužili za povredu autorskih prava?! Hebiga ipak je gospoda uložila intelektualni trud prilikom prepisivanja, i pripadaju im prepisivačka prava!

Nego, pazite ovako, biti ću kratak koliko uspijem:

tek tada se nebi znalo tko koga hebe hahahaha

Zanima me ima li vas joÅ¡ koje yebe ovaj slučaj, da već imate odgovarajuću diplomu.., pa da vidimo može li se Å¡togod učiniti kako bi smo sačuvali tih 2000 ili viÅ¡e eura?

Evo i ja sam imao vec diplomu pa sam odslusao ovaj tečaj, jbg ne zna se tko koga tu nakraju...

Å to se tiče ispita u Splitu, nakraju je ispalo relativno lagano, materijala iz skripti se i nisu držali, viÅ¡e nekog općeg znanja s brodova, tko je bio i jedan ugovor tamo morao je već te stvari znati.

Evo ovako bit cu kratak s obzirom da mi poveci broj ponzanika i prijatelja je ovih dana upisivalo i interesiralo se za doticnu edukaciju pa su mi rekli da postoji takoder nastava u Libra jer koliko vidim triba se izorganizirat - ovo piÅ¡em jer ima onih koji žele zapoceti edukaciju ali im nepasu termini ili su na brodu ili nece stic pa evo u nadi da nekome pomognem tako da možda stigne ili se dogovori za tecaj tako da znate da možete zvati a isto tako pohađati edukaciju u Libra , evo tu je i link za detalje P.O.U. Libar

p.s. Molim ako se nade koji uvrijedeni gospodin ili pravi "Rvat" pa da nebi slucajno spominja da ja to radim radi neke provizije ili koristi jer to nije istina - od ovoga nista nemam cak nisam ni elektricar nego strojar ali ovo je iskljucivo da se sazna da sve vise pomorskih ucilista organizira edukaciju te da elektricari sta prije uspiju obavit to i dobit ETO brevet. Hvala :uzdravlje

ovo je iskljucivo da se sazna da sve vise pomorskih ucilista organizira edukaciju te da elektricari sta prije uspiju obavit to i dobit ETO brevet. Hvala :uzdravlje

Ok, Perza, zafaljujemo na podršci.

Å to se tiče ovog kursa, i ne samo ovog nego svih ostalih kurseva - moj stav je jasan. Osnovni celj je mafiozni! A cijena, Bogami, gori su nego proždrljivi vuci, po apetitu mjere nemaju.

Koliko sam se do sada uspio raspitati stvar stoji ovako: Onaj tko je diplomirao na viÅ¡oj Å¡koli ili fakultetu poslije 1998 godine, nije obavezan pohađati tu dodatnu "edukacuju". Međutim, obavezan je pristupiti ispitu.

Ako ne odem na brod, ja ću izaći na taj ispit bez da plaćam 12000 kuna, tj. pristupiti ću tom ispitu dodatno ne-educiran! Vezano s tim, pozivam i ostale koji su u jednakim okolnostima da naprave isto! Zamolio bih one tj. vas koji ste već bili na ispitu da stavite ovdje pitanja doslovno onako kako su vam postavljena. Znači ne treba da mi dajete odgovore nego pitanja! Na ta pitanja ću osmisliti odgovor onakav kakav smatram da je zadovoljavajući.

Za ispit se treba ipak malo spremiti. Ako bih sada krenuo osvježavati teorijsko znanje za cijelu elektrotehniku, automatizaciju i brodski strojni kompleks - to bi trajalo debelo dulje od 190 sati!

Last edited:
Ok, Perza, zafaljujemo na podršci.

Å to se tiče ovog kursa, i ne samo ovog nego svih ostalih kurseva - moj stav je jasan. Osnovni celj je mafiozni! ...

Osobno se ne slazem s iznesenim. Sumnjam da sam poseban slucaj.

Evo obrazlozenja uz malu digresiju:

Zavrsio sam srednju elektro-tehničku Å¡kolu 2002.g., smjer Tehničar za elektroniku (u zadnjoj godini: mikrokontroleri, visoko-frekventna pojačala, radio-difuzija, ... takve stvari)

Studirao 2 godine Elektrotehniku na FERu u Zg pa se prebacio na informatiku (tim sam se vec bavio neko vrijeme) i to i zavrsio. Otac mi je imao RTV servis te sam se bavio elektronikom i popravcima iste od malih nogu pa sve do kraja srednje skole. Dakle, uopce nisam primjer nekoga tko je samo isao u takvu skolu već sam imao dosta iskustva u cijeloj toj priči.

Igrom prilika sam zavrsio na brodu te bih sada trebao rijesiti taj ETO brevet.

E, sad... skinuo sam skripte ovdje iz Downloads sekcije i mogu reci da neke stvari stvarno nisam nikad ucio. Strojarstvo uopce ne, a dosta stvari iz automatike se ne sjecam da smo uopce dotakli u skoli. Sto se tice ovog elektro-energetskog dijela... za nas koji smo isli u srednju skolu za Elektroniku (slaba struja, niski napon, digitalna elektronika) stvarno je vazno podsjetiti se nekih stvari koje smo samo dotakli. Nemojte me krivo shvatiti, svi smo mi ucili i o generatorima; i o elektromotorima; i transformatorima... i sve to racunali... samo smo se znatno manje time bavili u skoli i u praksi, a osnove elektrotehnike smo svi imali iste.

Tako da... meni osobno ovaj "refresher" stvarno dobro dodje, a neke stvari cu sigurno i nauciti - pogotovo strojarski dio. (sve to kao znamo "iz zivota", ali drugo je kad se toga dotakne u skolskoj klupi).

Ne vidim stvarno nikakav problem u ovom programu. Cijenu ne zelim komentirati jer nema neke osnove za usporedbu.

Ne vidim stvarno nikakav problem u ovom programu. Cijenu ne zelim komentirati jer nema neke osnove za usporedbu.

Aj Majstore drago mi je da si se javio..,

Svatko od nas ima osobno iskustvo i vlastiti stav po pitanju bilo čega. Ovdje ne mislim na električko iskustvo, nego općenito u smislu one pogovorke koja glasi "100 ljudi, 100 ćudi". Dakle, da razjasnimo najprije jednu stvar, jer mi pari da ja ovdje ispadam "previÅ¡e učen" i previÅ¡e ajmo reć "pametan". Ne želim ovdje osporavati ničije znanje niti vjeÅ¡tine! Prethodnu rečenicu sam zaboldao jer je ono Å¡to sam rekao tim zaboldanim vrlo bitno da me se pravilno razumije. Dakle, nije mi motiv razmetati se znanjem niti sam takav tip osobe, dapače totalno sam kontra toga i takvih osoba. A sada ću nastaviti po paragrafima:

para uno
Vi kažete da ne vidite nikakav problem u ovom programu, a cijenu nećete komentirati jer nema neke osnove za usporedbu. Ja naprotiv vidim jedini problem u cijeni a ona iznosi 12 tisuća kuna tom tzv. učiliÅ¡tu, 2 tisuće kuna Lučkoj, 2 tisuće kuna za onaj dodatni brevet D47 i to ukupno iznosi 16 tisuća kuna. Ako netko mora odložiti ukrcaj zbog tog kursa onda ostaje kratak joÅ¡ za dodatnih 50 tisuća kuna! Dakle, kako vidimo to je Å¡to krpe, Å¡to konca - velika lova!

para due
Nu, zaÅ¡to ne bi velikoduÅ¡na lijepa naÅ¡a "država znanja", Hrvatska, organizirala kurs besplatno? Biti ću prvi koji će se pojaviti na kursu i neću propustiti niti jedno predavanje. Ako je mogla dozvoliti da je vlastiti ministri godinama lupežaju i ti lupeži danas po zatvorima ili procesima joÅ¡ dodatno troÅ¡e druÅ¡tvene novce i vrijeme, valjda bi mogla i nama dopustiti komad papira na kojem ima ime države i grb. Uostalom ima zemalja koje Å¡koluju strane studente i stipendiraju ih potpuno o svom troÅ¡ku. Imam nećakinju koja upravo odrađuje doktorat u Njemačkoj, sve o troÅ¡ku te države i njemačkog druÅ¡tva. Niti su joj roditelji ikada radili u Njemačkoj niti je ona gore rođena.., ovo navodim čisto kao neku osnovu za usporedbu!

para tre
Å to se tiče cijene kursa, imam ja i poznanika i prijatelja koji su redovni profesori i po srednjim Å¡kolama i po fakultetima i znam koliku plaću primaju za jedan mjesec rada! Tako da mi nije jasno kako 190 sati Å¡trc-brc predavanja može stajati 12 tisuća kuna po kandidatu? Å to znači za 10 kandidata netko stavi i kesu 120 tisuća kuna, a 190 sati je konstanta.

Para quattro
A evo joÅ¡ jedna ili dvije osnove za usporedbu cijene dodatne edukacije: Otiđite u neku Å¡kolu stranih jezika po gradu i za 12 tisuća kuna možete zavrÅ¡iti barem četiri semestra (400 sati) nekog stranog jezika.., talijanski, njemački.., engleski, ruski.., kineski, Å¡to kome paÅ¡e. A četiri semestra su dovoljna da bez ikakvog prethodnog znanja tog jezika počnete solidno razgovarati na tom jeziku kojeg ste učili. Naprotiv, ovaj kurs neće vas osposobiti niti približno usporedivo s tečajem nekog jezika. Meni prvi rođak doktor na Firulama ima 12 tisuća kuna plaću sa svim dodacima za noćni rad i rad vikendom itd. Tko dakle može osporiti ono Å¡to sam ranije rekao da je "celj mafiozni" kao i ukupni ustroj ove banana "države"??!

para cinque
Å to se tiče sadržaja kursa već sam dao ocjenu nula bodova i ne povisujem ni boda. Koliko će taj kurs koristiti ljudima pojedincima, u smislu poboljÅ¡anja njihovog znanja to ne mogu reći. Za sebe znam da sam sve Å¡to se spominje u ovim materijalima već studirao i to na viÅ¡oj razini nego Å¡to je izloženo u ovim materijalima. JoÅ¡ nisam zapazio bilo Å¡to da bi mi bilo nepoznato kao materija. Ne znam da li se ispitna komisija ograničava samo na sadržaj ovih materijala, ali ako jest onda bih mogao već noćas izići polagati i vjerujem da mi ne bi trebali Å¡alabahteri?

para sei
Posebno, kolega Majstore.., hvalite mi strojarski dio u ovim skriptama, a on je najloÅ¡iji i ispod enciklopedijskog nivoa. DoduÅ¡e, zapazio sam u strojarskom uvodu se spominje npr. ENTROPIJA, i neki drugi termini nauke o toplini - a to mi pari neumjesno jer da bi se mogao uopće razumjeti smisao i značenje ENTROPIJE i tih pojmova treba malo duže zabavljati se s naukom o toplini. Automatiku joÅ¡ nisam pogledao do kraja, a u onom Å¡to sam pregledao nisam naÅ¡ao niÅ¡ta zanimljivo i Å¡to bi mi koristilo praktično. Elektroniku su sveli na minimum i dali skupa s elektrotehnikom.., sve skupa nivo ispod prosječnog srednjeÅ¡kolca!

Al' hebiga, ako se hoće napakostiti nekome, to je lako! Da mene stave za ispitivača naÅ¡ao bih i ja za njih barem jedno pitanje na koje ne bi dali potpuni odgovor, a možda bi totalno pogreÅ¡no odgovorili. I na kraju da spomenem, ranije sam mogao izvaditi HR brevet s kojim bih sada imao pravo ishoditi ovaj novi STCW brevet. Propustio sam napraviti taj HR brevet, a nisam očekivao ovakav razvoj stvari i kontao sam da ću ga napraviti kada on postane STCW, poÅ¡to nisam plovio na brodovima pod hrvatskom zastavom! I gle sad.., treba ponovo studirati za dobiti taj komad karte! I nije mi jasno kako rezonira kezme ili kezmad koji su odredili da tako bude? Hrvatski izmiÅ¡ljeni brevet koji nije bio STCW sada možeÅ¡ iskoristiti da bi ishodovao ovaj novi STCW.., a istu Å¡kolu koja je prethodno bila uvjet za taj HR brevet sada ne možeÅ¡ iskoristiti za ishođenje ovog novog breveta s STCW oznakom.

Ako je nekome suma od minimalnih 16 tisuća kuna iz džepa beznačajan gubitak onda neka bude frajer i humanista pa neka uplati isto toliko kao dobrotvorni prilog u neki fond.., npr. ja svake godine uplatim za gladnu djecu po svijetu 300 eura ili viÅ¡e! To preko raznih UNICEF fondova i Lufthanse.., A hrvatskoj mafijaÅ¡koj oligarhiji (nabijem ih na qrac) ne bih dao niti lipe prebijene.., !!!

:rolleyes:

Last edited:
Cijena je relativna stvar naravno.
Ja sam ETO brevet dobio zamjeniom breveta HR elektronicara, ali danas bio bio u puno manjim problemima da sam 3 godine faksa zamjenio za ajmo rec milijun kuna place. Nakon toga bi lako izdvojio 30ak dana i 2k eura za skolovanje za papir.
Valjda :) Uvijek je u drugog trava zelenija

Aj Majstore drago mi je da si se javio..,

Svatko od nas ima osobno iskustvo i vlastiti stav po pitanju bilo čega.

To sto sam rekao da ne želim komentirati cijenu ne znači da mislim da je iznos korektan.

S druge strane, ishodovati ETO CoC u npr. Engleskoj bi bilo znatno skuplje (i za Engleze).

Očekivati od "države" da neÅ¡to sufinancira, odnosno, subvencionira djelomično ili u cijelosti nije realno s obzirom da pomorci nemaju svoga zastupnika u Saboru ili političku stranku koja bi zastupala naÅ¡e interese pa na taj način otvorila put za ovakve stvari kao i neke druge. Bez političke opcije, nema političke volje. I to je malo čudno s obzirom da je ukupni izvoz RH nekih 18 mlrd kuna (direktno utječe na BDP), a pomorci ja bih se usudio reći, donesu strane valute približno isto toliko. Dakle, mi smo daleko najbolji izvozni proizvod, a koÅ¡tamo samo neÅ¡to malo Å¡kolovanja.

Opet, Å¡to se tiče materijala u skriptama, nisam rekao da sam fasciniran sa sadržajem ili kvalitetom. Fiziku sam i na fakultetu polagao tako da termodinamika nije ono na Å¡to sam se osvrnuo. Mislio sam na pomoćne strojeve, strojarske simbole, sheme i sl. stvari. Dakle, samo sam želio reći da za nas koji se nismo s time susretali (na svojevrsnoj "Å¡kolskoj" razini) i ovo malo upoznavanja i/ili osvježavanja - dobro dođe.

Na kraju, umjesto da piÅ¡emo u negativnom smislu, mislim da bi trebali pisati u pozitivnom smislu (kritički); tj. trebali bi napisati kako bi program trebao izgledati, a da bi bio kvalitetniji i s istim brojem sati. Lako je samo kritizirati neÅ¡to, a bez dodavanja vlastitih ideja ili nekakvog smislenog, konstruktivnog inputa.

Osobno sam bio iznenadjen koliko su brzo i na kakav način rijeÅ¡ili ovaj ETO brevet u Hrvatskoj. Moglo je biti niÅ¡ta od toga (nema joÅ¡ regulative) ili situacija kao u Ukrajini ili u nekim drugim zemljama.

Na kraju, umjesto da piÅ¡emo u negativnom smislu, mislim da bi trebali pisati u pozitivnom smislu (kritički); tj. trebali bi napisati kako bi program trebao izgledati, a da bi bio kvalitetniji i s istim brojem sati. Lako je samo kritizirati neÅ¡to, a bez dodavanja vlastitih ideja ili nekakvog smislenog, konstruktivnog inputa.

Aj, eo, sad ću malo konstruktivno..,

Sva ta kojekakva panćofarska učiliÅ¡ta i sveučiliÅ¡ta bih ukinuo i zabranio im rad. A oni se joÅ¡ hvale da su ovlaÅ¡teni od ministarstva. Za bilo koju djelatnost ili posao treba imati iskustvo i steći reputaciju u tom poslu! Kako može neko panćofarsko pučko učiliÅ¡te pokrenuto takoreći jučer u nekom splitskom portunu, imati reputaciju kao pomorski fakultet? Pridaje im se posredno veća reputacija nego fakultetima, jer pored ovlaÅ¡čivanja tih panćofarskih edukativnih centara ministarstvo je donijelo propis po kojem uvažava takvu pančofariju od edukacije, a istovremeno osporava diplome koje su stečene pri nekom fakultetu.

Dakle, panćofarske "katedre" treba zabraniti. Tko želi učiti, ima za to fakultet pa neka izvoli. Kada zatreba dodatna ekukacija, opet je tu fakultet i profesori koji već imaju "hardly earned reputation" i iskustvo u obrazovanju ljudi.

Zbilja, zar će me sad neki tamo Diverso, Libar, Atlantis učiti Ohmov zakon i naplaćivati to! Da bi čovjek dostigao zadovoljavajući stručni nivo u svojoj struci potrebno je ne samo učiti knjige, več treba potpuno živjeti u toj struci, bilo da se radi o obrazovanju ili banderaÅ¡koj profesiji. Ja već imam odgovarajuću diplomu i kontinuirano živim u istoj struci.

Ovdje imamo situaciju da je nadležno ministarstvo omogućilo obrazovnim diletantima da beru lovu na Å¡tetu nas pomoraca, a profesor na pomorskom (ili bilo kojem drugom fakultetu) prima oko tisuću eura mjesečno, dakle manje nego čistačica u Å vabiji.

A yebenti.., neka uvedu prekvalifikaciju za fratra, pa ću se odmah upisati i promijeniti profesiju!

Last edited:
Da li je neko od vas zavrsio tecaj sa smjerom tehnicar za racunalstvo jer mi kazu u atlantisa da moraju poslat upit ministarstvu mogu li ja na ispit bez obzira sta je smjer srednje skole elektro....buni me jer jedino mogu imat viska predmeta sta smo ucili programiranje i takve stvari manjka sigurno ne s obzirom na slabu i jaku struju...hvala

Sudeci po ovoj raspravi oko cijene - izgleda da vecini firme ipak ne placaju ovaj tecaj (ili se varam) ?
Cijene su uvjek velike onom tko placa, ali za primjer svaki tecaj na kojem sam bio po 5 dana u Finskoj, Njemackoj, Svicarskoj,Engleskoj ili Italiji, kostao je firmu daleko vise od ovoga (karte, hotel,prijevoz, hrana itd.)... Pa se ne bune ni na ovu cijenu, upravo gledam kako odobravaju mojim elektricarima sve troskove sto prijave, iako je u pocetku receno da ce platit samo do iznosa od 1500 dolara...

Sudeci po ovoj raspravi oko cijene - izgleda da vecini firme ipak ne placaju ovaj tecaj

Ne znam Vuče.., nije joÅ¡ nitko spomenuo da mu kompanija plaća ovo smeće od breveta. Koliko znam, do sada nije postojao ovaj brevet kao STCW i sada kada su ga uveli ne uvažava se ni prethodna navigacija u istom rangu niti diploma fakulteta. Nemam ja niÅ¡ta protiv tečaja, samo ovo Å¡to naÅ¡i daju ne vrijedi ni 100 kuna, a cijena mu je preko 15 tisuća s troÅ¡kovima ispita i onog D47 breveta koji moraÅ¡ imati da bi dobio taj ETO brevet.

Meni taj brevet nitko ne traži za sada, ali za par godina se nećeÅ¡ moći ukrcati bez njega. O tome se radi. Å to se tiče trainninga vani, jest da su skuplji, ali norveđini zarađuje godiÅ¡nje pola miliona (ili viÅ¡e) kruna neto. Ja sam bio na dva trainninga izvan Hrvatske, npr. bio sam 7 dana u Kopenhagenu, B&W trainning centar za ME control system. Ovo naÅ¡e je bižuterijska edukacija koja ima cilj pokupiti nam novce.., malo državi.., ostalo farabutima koji su to osnovali.., ali nema to veze s edukacijom!

Da li si pogledao ove materijale - daj komentar, što misliš?

Evo ti jedno međunarodno miÅ¡ljenje dolje koje sam dobio:

October 25, 2014 12:06 AM
You replied to this message:
Hi Mr Gavro!
I agree with you that generally certificaties turn to be a commercial issue rather than an educational issue... I am not sure but I think that here, certificates are given by the public sector and as far as I know the measure hasn't applied yet. Regarding the cost of trainning, it is covered by companies (and it is very high too - in my opinion) but the trainning itself has been approved to be interesting and very supplamentary to their knowledge.which seem to have gaps.
Have a nice day!

Last edited:
Nama su odavno najavili iz firme kako svi moramo rijesit ovaj brevet do 01.01. 2017 I organizirali budget za to u kojem su predvidili 1500 dolara za svakoga. E sad izgleda da je budget godisnji, tako da isti elektricar koji ove godine dobije do tog iznosa za troskove onih 6 osnovnih breveta, (neki nemaju nijedan, a nekima fali tek nekoliko) opet dogodine moze trazit jos toliko za troskove ovoga tecaja. A moze jos I u 2016-toj.
Za ostalo se slazem da je glupost - opcenito je glupost sada trpati u isti kos nas nakon dvadesetak godina navigacije, nakon srednje I vise elektro skole, nakon sto smo dosli do top pozicija na raznim firmama I nekoga tko se tek upusta u ovaj posao sa tek zavrsenom srednjom skolom... Pogotovu je glupost da oni koji su nekim cudom trazili onaj HR brevet Elektronicara, sad mogu dobiti ovaj brevet, a vecina koja nije (jer se ionako nigdje nije priznavao) sad mora na tecaj.
Poanta svega je da se od nas izvuce novac, ali ovaj put ovo nije samo hrvatska izmisljotina I u ostalim zemljama se cijena krece tu negdje, a mnoge jos nisu ni objavile sto I kako trebaju elektricari ispunit za doc do ovog breveta. Nazalost vecina se ne drzi onih osnovnih preporuka donesenih na onoj konferenciji u Manili 2010, gdje se spominjalo da svaka drzava moze propisati automatsko izdavanje breveta onima koji su na ovoj poziciji (ETO ili slicno kako vec koja firma to naziva)plovili odredjeno vrijeme (mislim da se spominjalo 36 mjeseci)...
Inace vrlo lako su mogli rijesit ovo I puno postenije I da ima puno vise smisla, tako da su rekli da ce svi koji imaju 36 mjeseci prijavljenu navigaciju kao elektrocasnik dobiti ovaj brevet automatski. Znaci vec su izvukli novac od nas I ne bi bila igra na srecu kao sada, nego onaj tko se prijavljivao I platio sva davanja, dobija brevet, a ne onaj tko je slucajno izvadio HR brevet elektronicara... Ako smo sve ove godine bili dobri za davati novac kao elektrocasnici, zasto sad ne bi po tom kriteriju I dobili brevet bez tecaja I polaganja (zar nije to dovoljno dobar dokaz da smo stvarno plovili u tom svojstvu, ako je vec bio dovoljan za obracun davanja), a tecajeve eventualno ostaviti za mlade I nove u ovom poslu....
A program tecaja nisam jos proucavao, pa nemogu komentirat...

Last edited:
Ako smo sve ove godine bili dobri za davati novac kao elektrocasnici, zasto sad ne bi po tom kriteriju I dobili brevet bez tecaja I polaganja (zar nije to dovoljno dobar dokaz da smo stvarno plovili u tom svojstvu, ako je vec bio dovoljan za obracun davanja), a tecajeve eventualno ostaviti za mlade I nove u ovom poslu....
A program tecaja nisam jos proucavao, pa nemogu komentirat...

Ovo si pametno rekao..,

Program imaÅ¡ tu u downloadu, netko je stavio te skripte po kojima rade. To je obična smijurija, u skriptama uglavnom nabrajaju Å¡to ima na brodu ili na brodovima, a to nije nikakva edukacija. I joÅ¡ neÅ¡to npr. na temelju tog hrvatskog elektroničarskog breveta se može izvaditi ovaj famozni ETO, zamisli to? A u ovim skriptama se elektronika spominje na desetak stranica od tih je tri četiri posvećeno poluvalnom ispravljanju i sve u stilu npr. "dioda.., u jednom smjeru vodi, a u drugom ne vodi struju".

A danas sam saznao joÅ¡ jednu zanimljivu ali neugodnu vijest. Neki dan mi je rečeno da mogu izići na ispit bez ove famozne edukacije i naknadno je stigla depeÅ¡a da "ne može" jer nisam zavrÅ¡io studij poslije 2005 godine.., i nisam zavrÅ¡io u Rijeci! To sam saznao preko telefona pa nisam ni razumio u cijelosti.., ali istražiti ću dodatno. Bilo kako bilo, to znači da su tipovi koji su donosili propise po ovom pitanju totalni idioti.

Zbilja.., gle qrca u slamntom Å¡eÅ¡iru! A Å¡to, zar je Tičac u Rijeci bolji profesor bio od ovih naÅ¡ih u Splitu? Kada sam zadnji put upisivao studij namjeravao sam ga upisati u Rijeci, no ipak sam se odlučio za Split jer je nakon reforme bivÅ¡eg komunikacijskog odjela splitski fakultet imao neuporedivo atraktivniji program. Oni gore u Rijeci su samo promijenili ime odjela a praktički ostavili isti program od ranije.

Vezano za ovo ću poslati protest evropskoj komisiji na koju se pozivaju ova naÅ¡a govna, ITF ću takodjer obavijestiti, a prije toga moram predsjednika države obavijestiti da čujem njegovo miÅ¡ljenje!

:confused:

Last edited:
Ovo si pametno rekao..,

A danas sam saznao joÅ¡ jednu zanimljivu vijest. Neki dan mi je rečeno da mogu izići na ispit bez ove famozne edukacije i naknadno je stigla depeÅ¡a da "ne može" jer nisam zavrÅ¡io studij u Rijeci! To znači, da su tipovi koji su donosili propise po ovom pitanju totalni idioti.

:confused:

Znači ipak je istina, početkom ove godine razgovarao sam s ministarstvom, tada su mi rekli da će edukacija biti obavezna za sve koji nisu zavrÅ¡ili pomorski fakultet smjer brodska elektronika jer nijedan drugi u HR nema program usklađen po STCW-u.
Nema veze Å¡to sam zavrÅ¡io pet godina faksa, ali moja automatika se ne zove brodska kao i elektronika, da ne nabrajam dalje. Uglavnom, čim sam saznao da održavaju te tečajeve odlučio sam si skratiti muke i položiti to, a sada da li sam u bliskoj budućnosti mogao proći bolje tko zna.

Znači ipak je istina, početkom ove godine razgovarao sam s ministarstvom, tada su mi rekli da će edukacija biti obavezna za sve koji nisu zavrÅ¡ili pomorski fakultet smjer brodska elektronika jer nijedan drugi u HR nema program usklađen po STCW-u.

Ja sam uspoređivao engleski način, npr. engleska ETO Å¡kola traje otprilike isto kao naÅ¡a ViÅ¡a Å¡kola koja je bila ranije. To znači ja sam položio ravno 30 ispita i ne poznajem nikoga tko je uspio diplomirati za samo dvije godine. To je zato jer tokom godine uz predavanja smo imali vježbe iz elektronike i elektrotehnike i morali smo napraviti izvjeÅ¡taj nakon vježbe. A ujedno predavanja nisu bila vremenski dobro podeÅ¡ena.., npr. često imaÅ¡ predavanje ujutro, pa pauzu dva tri sata i opet predavanje.., syebe ti cijeli dan i nije bilo vremena da bi spremao neki ispit.

Potrošio sam skoro tri godine dok sam diplomirao, plus godinu dana asistentura na brodu. Moja automatizacija se zvala Automatizacija broda, imali smo pismeni i usmeni ispit, rješavali zadatke, crtali Bodeove dijagrame itd.

I kažu drugovi to ne vrijedi niÅ¡ta.., a majmun koji je potpisao takav propis je vjerovatno diplomirao Socijalističko pravo i Marxizam.., njegova diploma vrijedi bez da ide na dodatnu edukaciju o kapitalizmu!

Last edited:
Ne znam , taj propis stvarno nema veze s mozgom. Jedan kolega iz DBK mi kaze kako su njemu rekli da priznaju neke godine na visoj (on je diplomirao BEE u Dubrovniku - Brodska Elektroenergetika I Elektronika - isto kao sto se zvao I u Splitu kad sam ja tamo bio od 1993. do 1996.) a neke ne. Nabrajao je neki niz godina 90-tih kad priznaju, pa onda opet neke ne priznaju, pa opet slijedecih par iz 2000-te priznaju I tako nekako... Ali to mu je dovoljno (ako priznaju njegove godine na faksu) da ne ide na tecaj, a opet mora na ispit. A mozda mu sad kad se vrati s broda opet kazu drugacije...
Ako je tocno to sto kazu, da programi nisu bili uskladjeni s STCW - kako onda netko tko je isao npr. na FESB, pa igrom slucaja izvadio onaj HR brevet Elektronicara, sad automatski dobija ovaj ETO STCW brevet, a tko je njemu uskladio program na FESB-u s STCW programom. Ovo stvarno nema smisla... Dobro si napisao - netko tko je sve ovo skrojio - sigurno ima diplomu za Marksizam, ONO I DSZ ili tako nesto...

Ako je tocno to sto kazu, da programi nisu bili uskladjeni s STCW - kako onda netko tko je isao npr. na FESB, pa igrom slucaja izvadio onaj HR brevet Elektronicara, sad automatski dobija ovaj ETO STCW brevet, a tko je njemu uskladio program na FESB-u s STCW programom. Ovo stvarno nema smisla... Dobro si napisao - netko tko je sve ovo skrojio - sigurno ima diplomu za Marksizam, ONO I DSZ ili tako nesto...

Ma znam Vuče.., cijela ova država je luda kuća i dalje!
Poći ću ovih dana ako nađem vremena na Pomorski da pitam njih, Å¡to misle o ovom. Tražiti ću da mi napismeno izdaju kopiju curriculuma kojeg sam studirao i njihovo miÅ¡ljenje u kojem će se explicite izjasniti da se ne može izjednačavati diploma s ovim panćofarskim kursom! Prema materijalima u download rubrici ne može se osporiti da je sve to čista sprdačina na naÅ¡ račun! Cilj je lova, i to rade tako podmuklo.., i sve skupa je iritantno, barem meni!

Zna li netko kojeg novinara koji je građanski savjestan, i nastrojen anti-koruptivno! Ovo treba iznijeti pred Å¡iru javnost. Radi se o inženjeringu kriminalnom - tj. ugrožavanju građanskih prava nama, putem osporavanja stručne spreme i diploma.

Last edited:
Ne znam Vuče.., nije joÅ¡ nitko spomenuo da mu kompanija plaća ovo smeće od breveta. Koliko znam, do sada nije postojao ovaj brevet kao STCW i sada kada su ga uveli ne uvažava se ni prethodna navigacija u istom rangu niti diploma fakulteta. Nemam ja niÅ¡ta protiv tečaja, samo ovo Å¡to naÅ¡i daju ne vrijedi ni 100 kuna, a cijena mu je preko 15 tisuća s troÅ¡kovima ispita i onog D47 breveta koji moraÅ¡ imati da bi dobio taj ETO brevet.

Meni taj brevet nitko ne traži za sada, ali za par godina se nećeÅ¡ moći ukrcati bez njega. O tome se radi. Å to se tiče trainninga vani, jest da su skuplji, ali norveđini zarađuje godiÅ¡nje pola miliona (ili viÅ¡e) kruna neto. Ja sam bio na dva trainninga izvan Hrvatske, npr. bio sam 7 dana u Kopenhagenu, B&W trainning centar za ME control system. Ovo naÅ¡e je bižuterijska edukacija koja ima cilj pokupiti nam novce.., malo državi.., ostalo farabutima koji su to osnovali.., ali nema to veze s edukacijom!

ETO tečaj možda je za tebe nekoristan al za nekog drugog je dobar nisu svi kao ti puni znanja i iskustva, uostalom po mom miÅ¡ljenju nije bitno koliko ćeÅ¡ naučit na samom tečaju koliko je bitno da te to potakne da dalje učiÅ¡ i da se zanimaÅ¡ za neke stvari, prvenstveno mislim na ljude koji nemaju iskustva. I cijena mu nije preko 15 tisuća, u Atlantisa je ETO tećaj 10500, d47 800. i ispit je 1200...

Last edited:
Back