• Raspored Ispita

El.tech.officer - ETO - Dodatna edukacija !

Da dobro si spomenuo Mehaniku- mi smo imali Mehaniku 1 I Mehaniku 2 koja je ukljucivala I "toplinu" koju su strojari imali kao poseban predmet(ne znam kakva je ona bila na FESB-u) ali kod Bage I Jurisica, nije je se moglo polozit tek tako, pogotovu je ovaj drugi volio pilat nas elektricare...

Jest, Kolja je jedini profesor koji mi je ostao u sjećanju kao neugodna osoba. Nama je nauka o toplini bila u predmetu koji sam spomenuo tj. Brodski strojni kompleks". Jedan semestar je bio za nauku o toplini i drugi semestar izučavanje onoga Å¡to radi na osnovama topline tj. motori, parna postrojenja, rashladna tehnika itd. Polagalo se odvojeno, a uvjet za izići na drugi dio bio je da položiÅ¡ ispit iz prvog semestra. Mehanika je obuhvaćala statiku, dinamiku i mehaniku fluida itd.

Sad nezahvalno je uspoređivati FESB i pomorski, jer opet će mi netko prebaciti da pametujem. Ali evo jedan primjer.., bio je u generaciji nautičara čovjek koji je diplomirao na FESB-u elektrotehniku i to full 4 godine. Radio je na brodovima kao električar neko vrijeme i odlučio upisati nautiku.

I poÅ¡to je imao položenu informatiku na FESB-u tražio je od profesora Bakovića da mu prizna ispit. No, nije mu ga priznao s obrazloženjem da nisu isti programi, Uglavnom, položio je kod Bakovića iz trećeg puta. Inače mi je prijatelj ovaj o kome govorim..,

Last edited:
Gavro i Morski vuče, potpuno se slažem sa svim vaÅ¡im konstatacijama ovdje, da ih ne ponavljam. O cjelokupnoj organizaciji naÅ¡eg Å¡kolstva dalo bi se nadugačko i naÅ¡iroko raspravljati, ali to je za neku drugu temu. Želim samo ovdje sa svima podijeliti svoja iskustva. I ja sam se naÅ¡ao pogođen nastalom situacijom jer sam stjecajem okolnosti upisao Brodsku elektroenergetiku i elektroniku (BEEE za neupućene) na Pomorskom fakultetu u Splitu joÅ¡ davne 1994. i ponovno 1995. zbog ratnih zbivanja (neÅ¡to izmijenjen program u nekim detaljima), a diplomirao tek 2013. i otiÅ¡ao na asistenturu početkom 2014. godine. NaÅ¡ao sam se zatečen, da ne kažem frustriran nakon odrađene asistenture, kad sam doznao u Lučkoj kapetaniji da ne mogu izaći na ispit za ETO dok ne odsluÅ¡am tih famoznih 190 sati dodatne edukacije. Također sam saznao i da jedini smjerovi koji se priznaju i koji ne moraju na dodatnu edukaciju su PEIT u Splitu i to oni koji su upisali Å¡kolske godine 2005/2006 i mlađi, te joÅ¡ dva smjera u Rijeci koje nisam zapamtio. Potpuno sam u uvjerenju da je ovaj novi sustav osmiÅ¡ljen na ucjenjivački način samo da bi se ljudima uzelo novaca. Nikako ne može ubrzano Å¡kolovanje u trajanju od 190 sati stati uz bok fakultetskom obrazovanju od 4 semestra, i to smjer koji je najuže vezan za naÅ¡u struku i zanimanje. Nisam si mogao financijski ni vremenski priuÅ¡titi luksuz ponovnog Å¡kolovanja na nižem nivou od onog kojeg sam već zavrÅ¡io. Imao sam sreću da mi je ponuđen ukrcaj kao elektro časnik uz odgovarajuću plaću i to samo ako položim ispit za brodskog električara (ETR certifikat). To sam naravno prihvatio i učinio tako. Sada sam trenutno na brodu, oporavljam svoju financijsku situaciju i radim poÅ¡teno svoj posao. Å to će biti za nekoliko mjeseci kad se vratim, vidjet ćemo.

Gavro, zanima me odakle ti podatak da ne moraju na dodatnu edukaciju oni koji su diplomirali nakon 1998. jer ja za tako neÅ¡to nisam čuo, a primijetio sam da se nitko nije osvrnuo na taj detalj?

Pozdravljam kolegu Jpralija koji je otprilike u istim gov.... kao ja, samo što je on uspio smiriti svoje živce i napraviti taj korak koji nam je nametnut.

Gavro, zanima me odakle ti podatak da ne moraju na dodatnu edukaciju oni koji su diplomirali nakon 1998. jer ja za tako neÅ¡to nisam čuo, a primijetio sam da se nitko nije osvrnuo na taj detalj?

Zoki.., nije 1998, nego poslije 2005 godine.

Dakle, vidio sam rjeÅ¡enja ministarstva P/2291214 i P/2290708, od 09.07.2014 god. potpisao ih je isvjesni FarkaÅ¡. Tamo piÅ¡e da samo oni koji su diplomirali nakon 2005 godine ne moraju ići na dodatnu edukaciju. Navedeni su i smjerovi studija, ali nisam uspio zapamtiti detalje jer sam se koncentrirao na ono Å¡to se odnosi na moj slučaj. Ja sam diplomirao 2001 godine. U doba komunizma sam diplomirao komunikacije na istom fakultetu, i nije mi bio priznat niti jedan predmet iz ranijeg studija, poÅ¡to je proÅ¡ao zakonski rok o priznavanju ispita, a i program je bio promijenjen.

I sada po odluci ministarstva sam OSMOLJETKA! A neki tipovi koji su se smucali po fakultetu i nikada nisu broda vidjeli su poslije iskoristili onu pogodu da upiÅ¡u sedmi stupanj tzv. Management i danas ih gledam neki su na fakultetu s titulama "dr SC". Meni su pomalo i smijeÅ¡ni neki od njih! Danas neće niti da nazovu dobar dana.., a koliko su mi cigareta žicali.., duvanio sam ih godinama ondje ispred :D

Aj Zoki, poÅ¡to si diplomirao poslije mene opiÅ¡i malo kako je to izgledalo. Kada sam ja 1998 počeo u Splitu, program studija je bio atraktivan, za razliku od riječkog koji su samo promijenili naziv studija, ali su ostali pri ranijem programu komunikacija. Bio sam tada u Rijeci i mislio gore upisati, ali ipak sam odabrao Split nakon uvida u studijski program.

Ne znam ima li nas joÅ¡, pa da zajednički pokuÅ¡amo neÅ¡to.., jer ovo je zbilja paradoks?!

Last edited:
Ispricavam se za post, nije vezano za temu. Ali eto kao poticaj da triba sta prije zavrsit skole i uzet brevet, nesto posla se uvik nadje.
(Ovo za BP je interesantno)

We are currently updating our ETO database as we have a number of interesting positions. We are contacting all our registered ETOs as the opportunities currently available do cover a wide range of positions both at sea and ashore. We are also expecting a range of ETO positions in 2015 so need current information to enable us to properly consider your CV

It would be much appreciated if you could advise us on the following points:

Current Employer:
Annual Rate of Pay:
What positions you would be interested in: Deep Sea Oil Major, FPSO, Shore Super, Offshore.
Current Availability:

We would require an updated CV which can be forwarded to the email address info@mnrltd.com

Positions currently available:

BP Oil Major: Looking for either experienced tanker ETOs or happy to provide opportunities for none tanker ETOs who are interested in joining the oil and gas sector which is a rare opportunity.

FPSO: Electrical Super: Monaco SBM

FPSO: New Build Project Kaomba for Total Electrical commissioning engineer

Chevron Oil Major: experienced LNG ETO

Many thanks for taking the time to update us on your current status, should any of the above positions be of interest please ensure you highlight this with us so we can action accordingly.

Evo linkova kako to dosta jednostavnije i lipo objasnjeno da nema zbunjenih rade u UK.Vjerovatno i dosta jeftinije i dosta kvalitetnije.
Posebno naglasak na one koji imaju dosta iskustva, STCW i HND diplome.

Iz texta se moze viditi sto nije slucaj u nasim kapetanijama(A neznam zasto???:udriglavom) kako se priznaju STCW tecajevi drugih drzava:

5 The courses will be accepted if issued under the authority of any one of the following Administrations:
Any EU Member State
Canada
India
New Zealand
Pakistan
South Africa

Evo linkova:
http://www.stc.ac.uk/sites/default/files/files/ETO COC FAQ Feb 2014.pdf

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/343872/ETO_Syllabus.pdf

Electro-Technical Officer (ETO) Certificate of Competency | South Tyneside College

:kafa

Evo linkova kako to dosta jednostavnije i lipo objasnjeno da nema zbunjenih rade u UK.Vjerovatno i dosta jeftinije i dosta kvalitetnije.

Kolega ovo sam već čitao. Evo, koga zanima može vidjeti kako to rade englezi. A mogli bi smo ovo isprintati i poslati kezmadima u "naÅ¡em" pod navodnicima ministarstvu! Samo bi smo im trebali prije napraviti prijevod na 'rvacki jer ne peÅ¡kaju ni qrca na engleskom. Da peÅ¡kaju engleski onda bi pravilno razumjeli intencije ovih nadopuna STCW konvenciji i ne bi nas yebavali ovako bjesomučno!

Dakle, na ovim stranicama engeskim jasno je rečeno da ljudi koji su zavrÅ¡ili Å¡kolu mogu dobiti potvrdu da ne moraju ponovno ići na kurse, ponajmanje ne u učiliÅ¡ta tipa Atlantis i Diverso koja su ispod koledž ili fakultetske razine. Usporedio sam već i Australiju i Novi Zeland i slično je kao u UK.

Jedino u 'rvackoj treba dokazivati ono Å¡to nije potrebno dokazivati, jer je samo po sebi očito kao aksiom!

A yebenti.., početi ću pljuvati, srati i piÅ¡ati po ovom smeću od države na svakom portalu.

Tamo na Linkedin-u ću otvoriti temu o ovom s kolegama iz drugih država!

A onda ću pozvati Josipovića da se očituje.

:udriglavom

Last edited:
Ok, odakle krenut...

Po meni ovo za ETO je samo za uzet novce i nista drugo, barem sta se moje situacija tice. Ja sam u 2012. dobio titulu magistra inzenjera elektrotehnike, u 12. mjesecu 2012. prvi put odlazim na brod. Onda je bilo da treba 6 mjeseci plovidbe i dobije se brevet za elektricara i elektronicara i to su bili svi uvijeti. U 7. mjesecu 2013. odlazim drugi put na brod i u 12. mjesecu 2013. se vracam i naravno nakon 9 mjeseci plovidbe(imam sve uvijete) dolazim po brevet elektricara i elektronicara koje mogu dobit na temelju navigacije i edukacije. Ali dobivam lijepi odgovor da je to bilo moguce do 11og mjeseca 2013. te da su sad nova pravila i regulacije. Sam sebi kazem super, jer nije bilo nikakvih obavijesti niti me je itko obavijestio, a komli da su dali neku odgodu barem par mjeseci, jer ne mogu svi doma cekat njihove promijene i takorec piz...je. U meduvremenu opet idem na brod i napravim brevet za brodskog elektricara koji vrijedi do 2017.

Naravno u meduvremenu saznajem da treba odradit 190 sati predavanja koje treba masno platit (a gdje su jos ostali breveti), i gdje meni moje fakultetsko znanje ne vrijedi. E sad kad oni ocekuju da ja koji imam ugovore 4-2 odradim ta predavanja ili bilo koji drugaciji tip ugovora? Sta da dam otkaz? Tko ce me opet zaposlit u tako kratkom vremenu. Da li itko razmislja da mi koji nemamo iskustva ne mozmo birat kad cemo na brod i moramo prihvatit bilo kakav ugovor da bi uspijeli u ovakvim vremenima, a ne cekat nakava predavanja, koja su u najmanju ruku ponizavajuca za struku s obziron na ono sta sam nabrzinu pregledao?

Ali sto je jos bolje saznajem da onaj tko je imao brevet za brodskog elektronicara moze danas zamijenit za ETO ako ima ostale brevete. A sta se meni dogodi? Promijene mjesec dana prije nego dodem doma da ne nema vise tog breveta? Pa mogi su barem dati do kraja godine odgodu. Sta se mene tice to su samo lopovi. Nije problem platit problem je princip i kako su oni to napravili i promijenili. Znaci samo lova...
A kamoli da spomenem da godina dana fakluteta kosta 8000 kn a ova glupost 12000 i to 190 sati, tko je tu normalan

Last edited:
... da su sad nova pravila i regulacije.... predavanja, koja su u najmanju ruku ponizavajuca za struku s obziron na ono sta sam nabrzinu pregledao?..... da spomenem da godina dana fakluteta kosta 8000 kn a ova glupost 12000 i to 190 sati, tko je tu normalan

Stocky potpuno smo suglasni..,

Å to se tiče pravila, jest promijenjena su. Ali nisu promijenjena u onakvom smislu i na način kako su naÅ¡i napravili. Neki tvrde da je bila namjera da se dodatnom edukacijom pokrije gap u stručnosti električara. No, ovo Å¡to rade kod nas je upravo tako kako si rekao "predavanja, koja su u najmanju ruku ponizavajuca za struku".

I ne samo to.., nego oni nam doslovno poniÅ¡tavaju diplome. Moja procjena je da se bez ovog breveta uskoro nećeÅ¡ moći ukrcati uopće. Imali smo nedavno da je U.S. Coast Guard iskrcao kapa rusa, jer nije zadovoljavao tzv. matrix tj. imao je manje iskustva od prvog makinje.., i aj doma!

A neki s foruma smatraju da cijena nije velika? Rekao sam već da imam među prijateljima i rodbinom profesora, liječnika čak i kirurga i znam kolike su im satnice. Ja sam također plaćao Å¡kolarinu za semestar oko 1000 eura.., ali boravak doma od 1998 do jeseni 2001 god. koÅ¡tao me ravno 50 tisuća dolara. Toliko sam imao kad sam upisao studij i kad sam ponovo iÅ¡ao na brod saldo je bio nula. Pozivaju se na STCW.., pa neka mi dozvole ispit bez predavanja i neka pozovu englesku, francusku ili njemačku komisiju.., dapače, joÅ¡ bih volio da me oni ispituju nego korumpirana balkanska govna..,

A znaÅ¡ Å¡ta, stari, žestim se na ovo samo tako! Jer već mi se desilo da sam morao ponovo studirati.., a da sam bio u normalnoj državi i s normalnim sugrađanima mogao sam ovaj posao raditi i s Å¡kolom koju sam već imao zavrÅ¡enu. A uvijek je odgovor bio kod naÅ¡ih kompanija ranije: "aaaaaa nemaÅ¡ Å¡kolu", "aaaaaa nemaÅ¡ iskustva".

I sad kad imam i škole i iskustvo, ova yebena govnarska država hvata me po svjetskim morima i poništava mi i školu i iskustvo.., i još me hvali da sam njen tzv. "najbolji izvozni proizvod".., (majku i onom tko je prvi izrekao ovu sintagmu pod navodnicima).

Koliko nas ima u istoj ovoj situaciji?

Last edited:
Stocky potpuno smo suglasni..,

Å to se tiče pravila, jest promijenjena su. Ali nisu promijenjena u onakvom smislu i na način kako su naÅ¡i napravili. Neki tvrde da je bila namjera da se dodatnom edukacijom pokrije gap u stručnosti električara. No, ovo Å¡to rade kod nas je upravo tako kako si rekao "predavanja, koja su u najmanju ruku ponizavajuca za struku".

I ne samo to.., nego oni nam doslovno poniÅ¡tavaju diplome. Moja procjena je da se bez ovog breveta uskoro nećeÅ¡ moći ukrcati uopće. Imali smo nedavno da je U.S. Coast Guard iskrcao kapa rusa, jer nije zadovoljavao tzv. matrix tj. imao je manje iskustva od prvog makinje.., i aj doma!

A neki s foruma smatraju da cijena nije velika? Rekao sam već da imam među prijateljima i rodbinom profesora, liječnika čak i kirurga i znam kolike su im satnice. Ja sam također plaćao Å¡kolarinu za semestar oko 1000 eura.., ali boravak doma od 1998 do jeseni 2001 god. koÅ¡tao me ravno 50 tisuća dolara. Toliko sam imao kad sam upisao studij i kad sam ponovo iÅ¡ao na brod saldo je bio nula. Pozivaju se na STCW.., pa neka mi dozvole ispit bez predavanja i neka pozovu englesku, francusku ili njemačku komisiju.., dapače, joÅ¡ bih volio da me oni ispituju nego korumpirana balkanska govna..,

A znaÅ¡ Å¡ta, stari, žestim se na ovo samo tako! Jer već mi se desilo da sam morao ponovo studirati.., a da sam bio u normalnoj državi i s normalnim sugrađanima mogao sam ovaj posao raditi i s Å¡kolom koju sam već imao zavrÅ¡enu. A uvijek je odgovor bio kod naÅ¡ih kompanija ranije: "aaaaaa nemaÅ¡ Å¡kolu", "aaaaaa nemaÅ¡ iskustva".

I sad kad imam i škole i iskustvo, ova yebena govnarska država hvata me po svjetskim morima i poništava mi i školu i iskustvo.., i još me hvali da sam njen tzv. "najbolji izvozni proizvod".., (majku i onom tko je prvi izrekao ovu sintagmu pod navodnicima).

Koliko nas ima u istoj ovoj situaciji?

Stocky/Gavro,
Slazem se s vama.
Ja sam u slicnoj situaciji, diplomirao BEEE (2000g).Htio bi napraviti taj ETO brevet, ali posto sam u offshoreu odi za to nitko ne pita jer tu nema ETO-a nego Elektricari, Elektro supervisori i Electronic Techniciani..
Najvise me nervira sto se prosle godine brevet elektronicara mogao dobiti za 300kn (do 11mj) i kako je kolega rekao ako si bio puke srice i znao da taj brevet mozes napraviti danas ga samo mozes zaminiti za ovaj ETO brevet???:udriglavom A sto je s onima koji nisu znali, koji su bili na brodu???? Bad luck??
Ako se vec svi prijavljujemo na kapetaniju, neki samostalno a neki preko agencija zar nisu mogli poslati obavjest na kucnu adresu isto ka sta porezna salje racune!!??:confused:

Sto se tice obrazovanja(tecajevi i STCW) ne umanjujem druge kompanije ali vecina offhore kompanija se brine da svaki crew member ima matrix 100%, placaju sve zive tecajeve i skole..Nitko me odi nije pita jeli imam HND ili visu skolu kada sam bio na intervju..
Lipo gledaju iskustvo i znanje, nista vise..
Bas prije neki dan su u suglasnosti sa MCA nam poslali Designated Security Duties i Proficiency in Security Awareness besplatno.A koliko vidim u nas se placaju uredno..
Prije par miseci sam isa u kapetaniju minjat neke STCW brevete i onda doznam da sada vise u nas nemozes napraviti matrikulu bez da nemas valjan B2( Basic Training ) i medical? Za pocetnika koji jos nema niti agenciju a kamoli posal to je dodatni trosak od cca 4000kn?? Za dobiti UK Matrikulu samo tribas poslat potvrdu da si na UK zastavi i uredno ti je izdaju! Lijecnicki se radi prije ukrcaja...
U posjedu sam UK- MCA Proficiency in Survival Craft and Rescue boats, ali to u nasoj kapetaniji ne vazi!!Dok u EU svi nasi STCW vaze??
Da su se ovi nasi barem malo posavjetovali po EU sve bi bilo drugacije, ali mlate praznu slamu..Deru mlade pomorce, prave budalama starije (kamatare u biti) ali ako im je po volji jos uvik ima drugih opcija samo se triba raspitati a danas bar avionska karta nije skupa..
:confused:

Stocky/Gavro,
... jos uvik ima drugih opcija samo se triba raspitati a danas bar avionska karta nije skupa..
:confused:

Jes' kolega.., treba se raspitati i suprotstaviti se koruptivnoj aždaji koja je protegla svoje krakove čak na sustav obrazovanja. A yebenti, idem uskoro ća.., ali biti ćemo u vezi oko ovoga i ne smijemo pustiti "lascia stare" nego natjerati bagru da promijeni te propise onako ka Å¡ta toka! A možda ću potpuno odyebati njihove brevete ka Å¡to sugeriraÅ¡ i ovu državu i njenu poreznu upravu i cijeli sustav njen.., vidjeti ću uskoro!

Evo danas primio depeÅ¡u, od Prančioka:

Gavro buongiorno,

direi che possiamo iniziare la nostra collaborazione!

Mi servono tutti i tuoi certificati, seaman book, passaporto, visita medica, febbre gialla ecc ecc

Per favore compilami il modulo in allegato e considera l’imbarco intorno al 24 novembre a Ravenna (Cantiere Rosetti).

Grazie,

:D

a jel mi možemo polagat ove brevete u drugim državama EU? pa lipo njih pitat može li se s diplomom koju imamo priznat taj ETO

Molio bih ekipu iz rijeke koja je sada odslusala tecaj i ceka ispit da malo pojasni kako ce izgledati taj ispit na kapetaniji? Posto sam oslobodjen tecaja nemam pojma sta ocekivat... nesto sam nacuo da ispit traje tri dana... isto tako ako je netko vec polagao u Rijeci neka kaze svoja iskustva. Hvala!

Pozdrav kire808,

U Rijeci ti jos nije bio ispit za ETO, prva grupa je odslusala tecaj 18.12 na Pomorskom faxu i znam da su skoro svi otisli u Split polagati 22.12 zato sto im u Rijeci "gospoda" nisu stigli organizirati ispit:confused:. Obecali su da ce ispit organizirati polovinom prvog mjeseca.....
Na predavanjima su profesori rekli da uglavnom ispituju strojari, tako da niko nema blage veze kako ce to ispitivanje izgledati.
U svakom slucaju dobili smo listu pitanja iz 5 predmeta, ja sam ti iz Rijeke pa javi ako ti sta treba!

p.s
molim te na koju si foru oslobodjen pohadjanja tecaja?

Osobe koje su završili na:
- Pomorskom fakultetu u Rijeci dodiplomski studij Brodske elektronike i
komunikacija (generacije koje su Å¡kolovanje započele od akademske godine
2000/2001 do 2004/2005);
- Pomorskom fakultetu u Rijeci preddiplomski studij Elektroničke i informatičke
tehnologije u pomorstvu (generacije koje su Å¡kolovanje započele od akademske
godine 2005/2006 do 2011/2012);
- Pomorskom fakultetu u Splitu preddiplomski studij Pomorske elektrotehničke i
informatičke tehnologije (generacije koje su Å¡kolovanje započele od akademske
godine 2005/2006 do 2013/2014);

imaju pravo pristupiti ispitu BEZ pohađanja posebnog programa izobrazbe za časnika
elektrotehnike.

Oni koji nisu završili neki od gore navedenih obrazovanih programa, moraju dodatno
pohađati navedeni program izobrazbe u ovlaÅ¡tenom pomorskom učiliÅ¡tu, a u svrhu stjecanja
svjedodžbe o osposobljenosti za časnika elektrotehnike (STCW III/6).

Pozdrav kire808,

U Rijeci ti jos nije bio ispit za ETO, prva grupa je odslusala tecaj 18.12 na Pomorskom faxu i znam da su skoro svi otisli u Split polagati 22.12 zato sto im u Rijeci "gospoda" nisu stigli organizirati ispit:confused:. Obecali su da ce ispit organizirati polovinom prvog mjeseca.....
Na predavanjima su profesori rekli da uglavnom ispituju strojari, tako da niko nema blage veze kako ce to ispitivanje izgledati.
U svakom slucaju dobili smo listu pitanja iz 5 predmeta, ja sam ti iz Rijeke pa javi ako ti sta treba!

p.s
molim te na koju si foru oslobodjen pohadjanja tecaja?
Hvala na odgovoru. Kolega alen ti je odgovorio na pitanje. Zavrsio sam diplomski studij na pomorskom u ri. Ta pitanja sam jucer dobio od profesora pa cu ih danas uploadat da i drugi imaju. Na kapetanijii (naravno) nisu znali reci kad ce tocno biti ispit. Rekli su krajem mjeseca. A meni profesor s faksa kaze da ce bit 20.01. Ko je tu lud? Rekao mi je i da ce bit dosta zahtjevan i da ce navodno trajati tri dana pa me zato frka.

Back