ELEKTRO _ Razmjena iskustva

Paz'vako Srelec, gdje god sam ga imao bio je totalna mehanika.., nikakvi programi, nikakav DOS i slično. Da bi takav VIT o kojem govorim radio ono za Å¡to je namijenjem mora se naÅ¡telati uglavnom mehaničke stvari, razno polužje, ventile, tlak zraka itd. On djeluje na fuel oil pumpu i to.., i tako? A btw, možeÅ¡ njime sjebati makinju ako se igraÅ¡ s tim, a ne znaÅ¡ Å¡to radiÅ¡. Na, mom brodu rekao sam ti viÅ¡e nema niti camshafta, niti VIT i sve oko ubrizgavanja je preuzela elektronika i hidraulika, a specijalni tacho u svakom djeliću sekunde zna za koliko je osovina zakrenuta, koji je klip u TDC ili bilo đe drugo. YebeÅ¡ iskustvo za neÅ¡to Å¡to nestaje s scene.., zar ćemo ovdje učiti elektronske cijevi ka' Å¡to se nekada studiralo, a možeÅ¡ ih vidjeti joÅ¡ jedino u muzeju.

Nuder, napiši ti nama nešto o HV, POD, AZIPOD..., i to.., i tako?!

To nas zanima, a pusti Chorke-a i njegov VIT.

Evo ti VIT na koji sam mislio:

The MAN B&W MC Engine VIT Fuel Pump

nisu u pravu pricas o sporohodnim motorima
ja pricam o srednje brzim
tamo comon rail jos uvjek nije preuzea glavnu ric i kako stvari stoje ni nece tako skoro dok se ne srede/nadu kvalitetniji materjali
tako da je vit jos uvik jedan e-motor dva switcha a sve komunicira preko upravljackog panela motora
inace na takvim proslslim motorima svaki senzor osim temperatura ispuha i lezajeva radilice je trodupli
tako da imas control ,safety i monitoring system
a HT control 3way valve tj Pleiger dobija signal od rpm trurba to mu je treci signal uz senzore temp vode in/out
strasno vazan signal inace Pleiger nece moc pratit brze promjene opterecenja a niko jos nije upia to drzat na ruke ma koliko se trudili
ekipa s jdn novih jedinica ce to jos bolje objasnit

ostavi se tih motora nema to kruva..

na zalost ovdi di sam sad mogu samo pisat povjesnu knjigu

View attachment 1546
mozda je u pravu taj tvoj supint. kad pogledas ovu sliku,nakon ovog brod je bio bez jedne ploce dvije sedmice.

ovaj pristup mjerenju je zanimljiv tko je proizvodac breakera i cija je izvedba MSB.
ako sam dobro shvatio princip sve informacije dobijate sa brakera ,da li to znaci da je sama ploca i buss bar bez mjernih transformatora

Breakeri su ABB VD4, a switchboardi su isto ABB...
Nisam ni rekao da on nije bio u pravu, on se time dobro opekao u proslosti, ali tada kad je on o tome govorio bio je odgovoran za brodove koji to nemaju, samo sto on toga nije bio svjestan.
Dobro si shvatio sama ploca i bus barovi su bez mjernih transformatora, doduse nalaze se u cubicle-u ispod breakera od generatora, ali da se tu i dogodi ovako nesto kao na tvojoj slici, problem je izoliran cim otvori breaker od generatora...

nisu u pravu pricas o sporohodnim motorima
ja pricam o srednje brzim
tamo comon rail jos uvjek nije preuzea glavnu ric i kako stvari stoje ni nece tako skoro dok se ne srede/nadu kvalitetniji materjali
tako da je vit jos uvik jedan e-motor dva switcha a sve komunicira preko upravljackog panela motora
inace na takvim proslslim motorima svaki senzor osim temperatura ispuha i lezajeva radilice je trodupli
tako da imas control ,safety i monitoring system
a HT control 3way valve tj Pleiger dobija signal od rpm trurba to mu je treci signal uz senzore temp vode in/out
strasno vazan signal inace Pleiger nece moc pratit brze promjene opterecenja a niko jos nije upia to drzat na ruke ma koliko se trudili
ekipa s jdn novih jedinica ce to jos bolje objasnit

ostavi se tih motora nema to kruva..

na zalost ovdi di sam sad mogu samo pisat povjesnu knjigu

Sjecam se i ja VIT-a sa dvotaktnih sporohodnih motora na cargo brodovima, i nisu bas imali neke veze s strujom...
Na ovim srednjehodnim MAN-ovim, ovdje VIT je pokretan ovako kako kaze srelec, pomocu elektro motora i ima dva switcha, sto znaci da on ima samo dva polozaja - ne radi analogno, nego ima samo dvije pozicije. Ovdje MAN PLC dobija signal sa fuel index sensora i to tako da na 72% prebacuje na pre-ignition, a ako padne ispod 68% onda opet vraca nazad. Postoci fuel senzora su relativno mail, jer motori imaju ugradjen "Water Injection module" pa u tom slucaju imaju za isti load puno veci pomak governora, nego kad ne radi WIM... Inace bi to prebacivanje bilo na vecim postocima kako je i bilo na slicnim motorima bez ovog WIM-a.

Sjecam se i ja VIT-a sa dvotaktnih sporohodnih motora na cargo brodovima, i nisu bas imali neke veze s strujom...

Vuče, e pa na takvim sam brodovima bio i o njima sam govorio..,

Na sadaÅ¡njem brodu nam je makinja Kawasaki-Man B&W 6S60ME-C Diesel Engine. Prethodno sam bio 6 godina na brodu s VIT-om koji je bio potpuno mehanički. Hebiga, a Srelec i Chorke samo Å¡to samokres ne izvade na me.., krstiÅ¡ ih a oni oba prde?! Å to, zar ću sad učiti kako radi VIT na brodu na kojem je netko bio prije toliko godina. Mogao bih tako učiti i Boing 747, ako slučajno Lufthansa zatreba banderaÅ¡a s Balkana?!

Mislim, ove nove stvari HV, POD, AZIPOD.., jedino ćemo na njima moći ubiti Å¡olad joÅ¡ neko vrijeme. U daljnjoj budućnosti nećemo ni tu, jer će Filipi i Kinezi također ovladati tim stvarima. Za sada Å¡iroke mase banderaÅ¡a ipak ne poznaju ove nove stvari, a naÅ¡ih ima već puno po takvim instalacijama.., i tako!

:udriglavom

Vuče, e pa na takvim sam brodovima bio i o njima sam govorio..,

Na sadaÅ¡njem brodu nam je makinja Kawasaki-Man B&W 6S60ME-C Diesel Engine. Prethodno sam bio 6 godina na brodu s VIT-om koji je bio potpuno mehanički. Hebiga, a Srelec i Chorke samo Å¡to samokres ne izvade na me.., krstiÅ¡ ih a oni oba prde?! Å to, zar ću sad učiti kako radi VIT na brodu na kojem je netko bio prije toliko godina. Mogao bih tako učiti i Boing 747, ako slučajno Lufthansa zatreba banderaÅ¡a s Balkana?!

Mislim, ove nove stvari HV, POD, AZIPOD.., jedino ćemo na njima moći ubiti Å¡olad joÅ¡ neko vrijeme. U daljnjoj budućnosti nećemo ni tu, jer će Filipi i Kinezi također ovladati tim stvarima. Za sada Å¡iroke mase banderaÅ¡a ipak ne poznaju ove nove stvari, a naÅ¡ih ima već puno po takvim instalacijama.., i tako!

:udriglavom

opet greska

greska je ove nove stvari su ustvari veoma stare
tako da di sad radim imam to gore navedeno a sve prizvedeno 82-88god

ono s man motorom i vit (preko fuel index senzora) s ovim ces mog ubit dosta vise soldi nego je trenutna situacija
i nije bas staro i podosta je napredno

inace na dva takta si ima funkciju vit and fos na sulzer makinje koja se ukljucivala na nord control auto chif ako se jos uvik sican,tako da je tu bilo nesto letrike

vuce
inace taj vit mozda na turistickim brodovima radi tako
kod radnih aplikacije su rezimi izmjenjeni (sad pricam o bagerima)
inace njihova aplikacija je skoro pa jedinstvana jer sami zahtjevaju konfiguraciju

Å to Brate Gavrane da se uvlačim ikom nakon 20 godina navigacije .
PopuÅ¡io si Å¡to se tiće VIT-a.., ka Å¡ta ti je Srelec rekao " u totalnoj si zabludi"
Nego daj budi korisan i reci kako da testiramo proximity switch .
Gavrane , budem li tu večeras , čeÅ¡ nam malo da oslikaÅ¡ Simplex , je li more?
A Å¡to ti Bilich spomenuo Alphu , misli čovijek na lubrifikaciju .
Aj sad na surfanje , a ja na spavanje .
Zamisli da je Main Engine L.Messi ....a joj kakve seminare bi raspisao ovdije .

A znaÅ¡ Å¡to me joÅ¡ najviÅ¡e dojmilo , kad Srelec nastavlja rečenicu " je li to usred neznanja ili manjka iskustva" , a joj Gavrane , prebaci se ti na Ž-LauÅ¡evića , izdo čovek bestseller " Godina prođe , a dan nikako"

Last edited:
PopuÅ¡io si Å¡to se tiće VIT-a.., ka Å¡ta ti je Srelec rekao " u totalnoj si zabludi"
A znaÅ¡ Å¡to me joÅ¡ najviÅ¡e dojmilo, kad Srelec nastavlja rečenicu "je li to usred neznanja ili manjka iskustva"

Dobro, dobro, druže Chorke.., ha ha ha.., ah!

Najprije da ti kažem da nisam tip koji se vrijeđa na ovo gore zaboldano. Ako sam iÅ¡ta siguran u sebi, to je da - niÅ¡ta ne znam! I Å¡to viÅ¡e nastojim naučiti sve viÅ¡e tonem u takav stav. Uz to, već mi je pola mozga odumrlo od žestokih pića, cigareta i Å¡to ti ga znam. Chorke, imaÅ¡ kriv pristup kada pričaÅ¡ s mnom - ja ne znam ama baÅ¡ niÅ¡ta - zato i jesmo ođe da Å¡togod naučimo! Å to se tiče ovo Å¡ta je spomenija Srelec da POD, AZIPOD, HV, VFD nije niÅ¡ta novo - eo, vako:

Kada sam ja iÅ¡ao u Å¡kolu niÅ¡ta se od tih stvari nije niti spominjalo, a kamoli studiralo. Sjećam se da su u elektronici učili elektronske cijevi, i tek počeli s tranzistorima itd. VFD kakave imamo danas nisu joÅ¡ postojali na brodovima. A sad ih na brodu imam 6 na svakoj dizalici i uz to mooring i anchor winch-evi imaju VFD pogon. Imam upravo na stolu knjigu "Power Electronics and Variable Frequency Drives" (by Bimal K. Bose, printed 2011). Gdje su hrvatske knjige s sličnim temama, i koja to firma u Hrvatskoj pravi VFD, za bilo Å¡to?

BTW, sjećam se kada se u ST pojavio prvi "kompjuter Comodore 64" na izlogu. Nisi ga mogao kupiti nego je bio izložen promotivno da ljudi pare oči. To je bilo negdje početkom 80-tih, tada su neki "proroci" plaÅ¡ili ljude kompjuterima pridajući im svojstva i odlike koje ima samo čovjek. Mi pomorci počeli smo donositi prve laptope iz svijeta početkom 90-tih godina.

Chorke.., a taj proximity reci koji je maker i model u pitanju?

Ima ih raznih, ali ipak ne spadaju u složene el. komponente.

:confused:

Last edited:
vuk

sorry nisam mislia nista lose po mozda virujem da je tako

Mile
ti vdf koji spominjes su ipak relativno mali i hladeni zrakom
prilikom greske izmjenjuju se kopletni ikako znaju lipi susur napravit kad se razlete

vdf na koje se moras usmjerit su velicine switch board svaki igbt je hladen vodom(kod extra velikih aplikacija svaka dioda svoj hladnjak kod nesto manjih svaki igbt je zavidan na comon hladnjak) normalno i neki regulacioni ventil da drzi uvik istu temperaturu vode
inace kof vdf hladenje je najvaznija stavka zato ja svugdi di mogu na ormar stavljam extra fan
generalno to nisu koplicirani uredaji i sta sam uspia vidit i ABB ,Team,Siemens ih rade dosta enginer friendly

pazi tesko je naucit bilo sto preko foruma pogotovo o stavrima s kojim nisi se susreca
sve ispadne rekla kazala

Last edited:
ti vdf koji spominjes su ipak relativno mali i hladeni zrakom
prilikom greske izmjenjuju se kopletni ikako znaju lipi susur napravit kad se razlete

Pa znam da su mali ovi Å¡to ja imam. Meni je najjači motor koji se pogoni s VFD, od oko 300kW ili neÅ¡to manje. Gledam po Internetu već postoje VFD pogoni reda snage MegaWata. Nama je ukupni kapacitet generatora oko 3 MW (ili 3000 kW), najveći potroÅ¡ač bow-thruster od oko 1600 kW ili tu negdje. Evo, čak i da mijenjaÅ¡ ovaj mali VFD ipak moraÅ¡ neÅ¡to pročitati o njima. Gledajući ih izgledaju jednostavno hardwerski i lako je spojiti desetak "žica" - ali hebiga, treba provjeriti parametre i unijeti ih.

MožeÅ¡ puno toga zayebat, ako se vladaÅ¡ po načelu - sve je jednostavno alla - "dawaj Mare pojahat?!"

Last edited:
E sad ste dosli do prave teme - vodeno hladjeni drive. Takav je nas cycloconverter ACS6000c. Upozna sam dosta ljudi koji su radili s ovima, a sve do onog tecaja koji sam spominja u svicarskoj (kad nitko nece da cita manuale na brodu, dok se problem ne pojavi:udriglavom), nisu skuzili glavnu razliku izmedju cycloconvertera i frequency convertera. Osim sto cyclo ima tiristore (SCR Thyristor), a ne IGBT-e kao frequency drive, Cyclo je interesantan i po tome sto nema na ulazu rectifier bridge, nego prakticki radi online, tj ulazna frekvencija (od 50 ili 60 HZ) se koristi, da bi se od nje rezali dijelovi perioda i dobila izlazna frekvencija. Tu je odmah ogranicenje, u tome kolika ta izlazna frekvencija moze biti maksimalno (to mozete i sami skontat). Cycloconverter je u stvari AC to AC converter, nema DC linka. Kod frequency drive se moze reci da je on AC/DC/AC drive poput npr. ACS6000ad (BTW on koristi IGCT semicondutor) kojem je na ulazu rectifier bridge pa se najprije ispravlja AC u DC i onda se od toga rezu periode tako da se moze dobit izlazna frekvencija koja god treba, cak i veca od ulazne naravno. Ali zato ostaju Cyclu prednosti u malim gubicima i pouzdanosti, a pouzdanost mu jos vjerojatno nije dostigao nijedan frequency drive te snage... Ipak pomalo Cyclo odlazi u povjest, i uskoro se treba uhvatiti proucavanja ACS6000ad-a ili neceg slicnog:(....

... kad nitko nece da cita manuale na brodu...

Eeeee, Vuče.., dobar ukor si uputio, svaka čast!

U jednom drugom topiku sam rekao momku da "ožeže" baÅ¡ po manualima koje će naći na brodu. BTW, ja sam doživio da čitanje manuala neki smatraju u smislu - "eno ga uči, ne zna"! Å to se tiče banderaÅ¡a, vlada velika Å¡arolikost. Ima ih koji puno zuje, a meda ne daju. A najdraži su mi oni koji, kada dođu doma, Å¡etaju po gradu s brodskim bijelim hlačama i s Ray-Ban cvikama, eda bi okolo ostavili dojam veće karizme i nekakvog misterija. Nego, evo neÅ¡to iz života, odnosno situacija koju sam doživio na jednoj kompaniji:

Na brodu su bila tri generatora od 1200 kVA svaki, i joÅ¡ jedan u Å¡tivi, odrezan s originalnog mjesta i stand-by za skidati djelove. Usprkos tom kapacitetu iz njih se nije moglo izvući dovoljno kW za pogon broda u svakom režimu. Tako su donijeli dva generatora u kontejnerima i stavili na palubu i kablovima u makinju na MSB. Ova dva "deck" generatora, jedan je bio Volvo, a drugi Caterpillar. Ubacivali bi ih u mrežu tako da odspojimo jedan od originalnih generatora i na njegovo mjesto bih spojio jednog od ova dva s palube. I kada zalaufaÅ¡ ovog na palubi, ideÅ¡ u makinju i "hvataÅ¡" ga s mrežom. Znači, suprotno od uobičajene sinhronizacije kod koje incoming generator hvata mrežu, a ne mreža njega.

Uglavnom, dobio sam da izvedem da to radi "auto mode", ... par žica.., i tako, jel' da! Dapače, rečeno je da banderaÅ¡ nije banderaÅ¡ ako to nije u stanju rijeÅ¡iti. To bi drugi banderaÅ¡i napravili u dvaes' minuta, itd?! Na kraju sam dobio ocjenu - nije zadovoljio (1).

Pa čisto onako, pitanje banderaÅ¡ima - ima li tko da je ikada dobio ovo za "domaći rad" i Å¡to je napravio?

:kafa

Last edited:

U jednom drugom topiku sam rekao momku da "ožeže" baÅ¡ po manualima koje će naći na brodu. BTW, ja sam doživio da čitanje manuala neki smatraju u smislu - "eno ga uči, ne zna"! Å to se tiče banderaÅ¡a, vlada velika Å¡arolikost. Ima ih koji puno zuje, a meda ne daju. A najdraži su mi oni koji, kada dođu doma, Å¡etaju po gradu s brodskim bijelim hlačama i s Ray-Ban cvikama, eda bi okolo ostavili dojam veće karizme i nekakvog misterija. Nego, evo neÅ¡to iz života, odnosno situacija koju sam doživio na jednoj kompaniji:

Na brodu su bila tri generatora od 1200 kVA svaki, i joÅ¡ jedan u Å¡tivi, odrezan s originalnog mjesta i stand-by za skidati djelove. Usprkos tom kapacitetu iz njih se nije moglo izvući dovoljno kW za pogon broda u svakom režimu. Tako su donijeli dva generatora u kontejnerima i stavili na palubu i kablovima u makinju na MSB. Ova dva "deck" generatora, jedan je bio Volvo, a drugi Caterpillar. Ubacivali bi ih u mrežu tako da odspojimo jedan od originalnih generatora i na njegovo mjesto bih spojio jednog od ova dva s palube. I kada zalaufaÅ¡ ovog na palubi, ideÅ¡ u makinju i "hvataÅ¡" ga s mrežom. Znači, suprotno od uobičajene sinhronizacije kod koje incoming generator hvata mrežu, a ne mreža njega.

Uglavnom, dobio sam da izvedem da to radi "auto mode", ... par žica.., i tako, jel' da! Dapače, rečeno je da banderaÅ¡ nije banderaÅ¡ ako to nije u stanju rijeÅ¡iti. To bi drugi banderaÅ¡i napravili u dvaes' minuta, itd?! Na kraju sam dobio ocjenu - nije zadovoljio (1).

Pa čisto onako, pitanje banderaÅ¡ima - ima li tko da je ikada dobio ovo za "domaći rad" i Å¡to je napravio?

Ma stari,ti si car !!! Ti se najbolje tu poznajeÅ¡ u 'letriku,vidi kako see Chorkica pritajio,he,he.... Tu kod nas na sjeveru se Rejbanke ne nose već dugo,biće od '92,furamo se na Hugo Boss/Marlboro Classic/Ralph Lauren rebe i od sunčanih oćala ti idu najviÅ¡e sad Police i TAG. A kad krene priča po Korzu,to treba čut'....svi smo heroji,a dvi žice neznamo spojit' !

Mir s Vama braco letricari.Nemojte da i ova tema zavrsi ka i brodski letricari pod kljucem. I na toj temi su problemi bile visoke temperature,vodeno ladjenje,VFD,veliki motori(i krivo odstampane karakteristike proizvodjaca od strane ABB),visoke frekvencije i naponi i doslo je bilo na kraju do overloada.
S drugu stranu ja se ovdje sa svojim skromnim znanjem omovih zakona nisam htio ni ukljucivat u raspravu da ne bi nepotrebno doslo do jos viseg dizanja tenzija.
U globalu drzim da letricari od struje rade mistiku i sto je najtragicnije u tome uspjevaju jer je to u nacelu nesto sto se ne moze vidit golim okom lako je podlozno mistifikaciji prosjecnog promatraca.

Last edited:

Ubacivali bi ih u mrežu tako da odspojimo jedan od originalnih generatora i na njegovo mjesto bih spojio jednog od ova dva s palube. I kada zalaufaÅ¡ ovog na palubi, ideÅ¡ u makinju i "hvataÅ¡" ga s mrežom. Znači, suprotno od uobičajene sinhronizacije kod koje incoming generator hvata mrežu, a ne mreža njega.

nije problem ako imas na power packu regulaciju hz ,mislim ako nije regulator cisto mehanicki za 50 ili 60 hz.
komandu za regulaciju sa power packa produzis u msb a sinhronizaciju koristis od odspojenog generatora

ja sam jednom imao dva power packa od 400kw ,trebalo je 700 kw za msb ,jedan breaker u msb je bio slobodan ,dakle najprije dva power packa u paralelu a onda njih sinhronizirati u paralelu sa postojecim generatorima na msb.

ideÅ¡ u makinju i "hvataÅ¡" ga s mrežom. Znači, suprotno od uobičajene sinhronizacije kod koje incoming generator hvata mrežu, a ne mreža njega.

Istu ovu situaciju imas kod "cold ironinga". Za one koji ne znaju sto je to, neka upisu u google "cold ironing" pa ce saznat.
Mi smo to radili na Aljasci jos prije 8 godina sa 11 KV shore supply kojeg bi sinhronizirali sa brodskim generatorom...

Istu ovu situaciju imas kod "cold ironinga". Za one koji ne znaju sto je to, neka upisu u google "cold ironing" pa ce saznat. Mi smo to radili na Aljasci jos prije 8 godina sa 11 KV shore supply kojeg bi sinhronizirali sa brodskim generatorom...

Dobtro Vuče, dobro.., no, htio sam čuti neÅ¡to drugo?!

Htio sam čuti tvoje miÅ¡ljenje, barem načelno, da li si dobivao sličan "domaći rad" i da li je to alla "dawaj Mare pojahat" ili je malo teže za izvesti?! O tome se radi. Ja sam dobio ocjenu ka' Å¡ta sam rekao - nije zadovoljio (1). Dapače, od dva generatora u kontejnerima, jedan nismo uopće koristili. UhvatiÅ¡ ga u mrežu.., radi.., i prva promjena opterećenja - boom, black out! Kako to?? Taj "domaći rad" koji sam spomenija je izmislio i dao mi ga, da se točnije izrazimo - balkansko tele.

Priču o Ray-Ban i bijelim hlačama, (kojoj High Voltage ne vjeruje) nisam izmislio. Radilo se o čovjeku iz St, ubacio ga je kapo zet na neku kompaniju cruiser-sku. Ja sam mu bio Å¡egrt za vrijeme Å¡kolovanja, a on tada nije znao razliku između volta i ampera.

nije problem ako imas na power packu regulaciju hz, mislim ako nije regulator cisto mehanicki za 50 ili 60 hz. komandu za regulaciju sa power packa produzis u msb a sinhronizaciju koristis od odspojenog generatora

ja sam jednom imao dva power packa od 400kw ,trebalo je 700 kw za msb ,jedan breaker u msb je bio slobodan ,dakle najprije dva power packa u paralelu a onda njih sinhronizirati u paralelu sa postojecim generatorima na msb.

Drydock.., sve se može riješiti da se razumijemo.

No ja slične "domaće zadaće" odbijam manje viÅ¡e. Ovo Å¡to si spomenuo dva power-packa, rekao sam već, jedan je bio Volvo, a drugi Caterpillar. Volvo je mogao raditi jedino samostalno. Dalje, to Å¡to si spomenuo "komandu za regulaciju" - na Å¡to misliÅ¡ točno? Recimo općenito u regulaciji generatora sudjeluje voltage regulator i governor. Kako sad uklopiti različite voltage regulatore i governore da to radi skupa na zadovoljavajući način?!

Osim toga spomeniti ću paralelan rad transformatora, npr. onih 440V na 220V. Jednom su mi donijeli na brod rezervni emergency transformator da ga stavim u paralelu s postojećim jer se ovaj grijao i na jednom sister shipu uzrokovao manji požar. I kažem ti poslali transformator sličan ali ne isti.., ja odbio spajati.., a ekipa razgoračila oči?! I kada im počneÅ¡ pričati o spojevima namota (generatora i transformatora) u zvijezdu, trokut i druge kombinacije, te posljedice - a oni te stvari ne peÅ¡kaju - ja popuÅ¡io nedovoljan (1).

Last edited:
U globalu drzim da letricari od struje rade mistiku i sto je najtragicnije u tome uspjevaju jer je to u nacelu nesto sto se ne moze vidit golim okom lako je podlozno mistifikaciji prosjecnog promatraca.

Ponekad da,ne svi,no to zapravo ovisi o drugoj strani kojoj se "prodaje" ili pokusava prodati prica.Kao i svakom drugom polju tehnike, uz minimalna predznanja i sposobnosti,a od kojih je najvaznije znati uciti,nista sto se ne moze savladati.Stvar vjestine sa protekom vremena.
Kao i u svakom drugom poslu.

P.S. Odnosi se na nas koji radimo u odrzavanju.Projektiranje i ostale high end zadatke ne bih komentirao.Lijepo je kad su rjesenja dobra pa sa uzitkom pristupas problemu,sretan zbog te cinjenice. Uvidjas neposredno pristup i napor konstruktora,sve norme i pravila,a ona postaju dio tvog novostecenog znanja.Da ne spominjem dokumentaciju.

Back