ELEKTRO _ Razmjena iskustva

prvo vuk mile zahvaljujem

nije caka da mi kazete kako to radite jer uredaji su razliciti a pogotovo s kruzera ti je kopletno druga prica

interesira me dali to radite u operaciji,navigaciji etc (opet kruzeri nece igrat jer ce imat 5 back up opcija ,sorry vuk;))

znaci dali testirate black aut u operaciji na emergency ploci,pogotovo interesantno dali to radite kad set na dp modu ili spojeni s dnom

traze mi da to radim sedmicno?:udriglavom
sta se s mojom nadam se jos uvjek zdravom pamecu ne podudara nikako,pogotovo s aktualnom konfiguracijom

Moj skromni savjet bi ti bio :Nemoj to radit u navigaciji a pogotovo kad je brod u operation mode-u,bez obzira na back up-ove.

kakvi testovi black outa
uz 4 krana po 150KW i male kineze generatore samo je pitanje vrimena
kad će mi blackout sam od sebe
svaki put kad rokne kran pogase se hp lampe koliki je drop

kakvi testovi black outa
uz 4 krana po 150KW i male kineze generatore samo je pitanje vrimena
kad će mi blackout sam od sebe
svaki put kad rokne kran pogase se hp lampe koliki je drop

Ma neee,u krivu si,evo pitaj profesora,on je on-line trenutno i opet ne shvaća Å¡ta mu napiÅ¡eÅ¡.:D

kakvi testovi black outa

Prančiok, koliko sam shvatio - Srelec je govorio samo o black out-u na ESB i potroÅ¡ačima koji se napajaju s nje. Takve testove često znadu zahtijevati razne qrčine koje zarađuju kruh po sistemu - brod je krava - i kada dođe u luku idu pomusti malo za sebe, pa makar Å¡teku marlbora ili bocu Jack Danielsa, travarice.., i slično.

vidim da je prepucavanje aktualno

pa da probamo malo smirit

triba mi jedan savjet tj odgovor

kad vi ekipa testirate black out na emergency ploci?

znaci switch main supplyt sklopku off u mcr ili ecr, emergency generator
starta breaker upada na emergency board i sve proradi

dali takve testo radi dok je brod u operaciji?

posebno me interseira ekipa s dp jedinica dali to radi u dp modu(pogotovo ako su konektirani)

interesira me kakva je praksa po tom pitanju drugih firmi

zahvaljujem na svakom pametnom odgovoru:uzdravlje

Blackout na emergency ploci nebi triba utjecat na DP zbog redudancije. Osim brdo alarmi, veceg utjecaja na propulziju nebi tribalo bit. Radija san to 2 puta i to na sea trialima.
Bez obzira na to sve nikad to nebi radija dok je brod u operaciji ili DP modu. Po meni veci problem je ako ostanes bez jedne ploce (MSB) jer onda sigurno ispada neki od propulzora i thrustera.
:uzdravlje

Last edited:
Blackout na emergency ploci nebi triba utjecat na DP zbog redudancije. Osim brdo alarmi, veceg utjecaja na propulziju nebi tribalo bit. Radija san to 2 puta i to na sea trialima.
Bez obzira na to sve nikad to nebi radija dok je brod u operaciji.:uzdravlje

Slažem se s tobom i sve Å¡ta si napisao stoji,nebi trebalo bit utjecaja AKO je sve u redu,zato je redundancija i proračunata na svakom brodu. Svaka čast !:uzdravlje

Prančiok, koliko sam shvatio - Srelec je govorio samo o black out-u na ESB i potroÅ¡ačima koji se napajaju s nje. Takve testove često znadu zahtijevati razne qrčine koje zarađuju kruh po sistemu - brod je krava - i kada dođe u luku idu pomusti malo za sebe, pa makar Å¡teku marlbora ili bocu Jack Danielsa, travarice.., i slično.

Rode. Neman ja vrimena za nikakve testove kemija kad oni dođu, posebno na naÅ¡im kinezima.
kad rokaju 4 TTS-a na kinezu sve se ruši
još mi oni tribaju
ovo šta ima na ESB-u im mogu spojit ali brajo nemoj
mi radit kolapse
rokni generator pogledaj izolaciju na em'cy 220 i pevaj pesme
šta kinez spoji ne diraj
posebno dok tomas knabe oda s sićom vode i užetom po palubi
pitaj germe kako mu je zalio box od tts-a :D

evo citam bas o ovom testiranju black outa...
meni su to trazili kad je bila klasa za staru karampanu (25 god)...uglavnom, pogasija san gantryjice i napravili smo bl.out samo da ovi iz dnv budu happy....

Stavi tamo na PMS varijable da su high consumption 1 KW i rokni sva 4 u razmaku od par sekunda , triba ti 4 palubara pa ćeÅ¡ vidit Å¡ta se deÅ¡ava kad udari 600 KW na generator na 75% loada a ova dva na blocku

Evo bilo mi je baš drago da se otvorija ovi thread jer san mislija da bi se moglo nac kvalitetnih caka sta bi meni ka jos uvik relativno neiskusnom elektricaru (iako iman godina u guzici ali navigan i sa strujon radin tek zadnje dvi) pomoglo u poslu, a mislija san da bi mozda i ja koji put moga pomoc nekome sa nekin svojin iskustvon ili savjeton. Ali vidin da san se zajeba.
Znate sta je problem ovog threada. Vecina elektricara je navikla na brodu bit sama, tako da su uvik najpametniji na cilom brodu sta se letrike tice i niko im nije ravan. Ona pizda sta nas dolazi zaminit je sarlatan i nemamo pojma kako brod vozi sa njin, jelte. Bija san asistent cetvorici elektricara i nijednom nije valja skoro pa niti jedan elektricar kojeg je minja ili koji je dolazija iza njega. I to sta su duze na moru to su ostriji prema kolegama bili. Dajte se ljudi skulirajte, svi mi neki kurac znamo, neko je malo bolji, neko je losiji ali svi i dalje plovimo i zaradjujemo na osnovu onga sta znamo. Ja znan da san ja jos sta se tice struje na brodu u pocecima, ali bome brod mi jos nije sta, a svega je bilo. Je meni za neki problem triba ura, dvi dok bi ga koji od vas starijih iskusnjara rjesija u 15 minuti, jer se ne triba upoznavat sa sistemon prvo i citat manual, jer ne gleda shemu od pocetka nego odma skace na ono sta mu iskustvo govori da bi moglo bit. Jeli to znaci da san ja los neman pojma, u vasin ocim vjerojatno da, ali znan da san do sad zadovoljija sve kape sa kojima san bija, da svaki put dan sve od sebe da rjesin problem i da se sa svakin rjesenin problemom vrime koje mi triba za neki drugi problem rjesit smanjuje....
Dajte skuzite da ovi thread nije vas brod, ovdi ne morate prodavat pamet jer svi vise manje kuzimo o cemu se radi i jedino ovdi imate priliku pricat sa donekle sebi ravnima, kad se o vasem poslu radi, i razmjenjivat iskustva.....

Slažem se s tobom i sve Å¡ta si napisao stoji,nebi trebalo bit utjecaja AKO je sve u redu,zato je redundancija i proračunata na svakom brodu. Svaka čast !:uzdravlje

ne radi se sta bi mi htjeli ili kako sistem radi vec sta firma trasi a trazi ovo ispod napisano
s cim se ja nikako ne slazem jer se jos uvijek ne smatram kaskaderom vec nekom vrstom tehnickog osoblja

po gore napisanome to niko nema naredbu da radi u operaciji a to mi je bilo bitno
i svitu zahvaljujem na odgovorima:uzdravlje

ovo su moji sefovi napisali ali karta trpi sve a beskonacnije od svemira je samo ljudska glupost

we will now incorporate a mandatory weekly emergency generator load
test
The emergency generator is to be tested by tripping the normal supply circuit breaker to the
emergency switchboard and observing the automatic start and transfer to emergency power.

Last edited:
Evo bilo mi je baš drago da se otvorija ovi thread jer san mislija da bi se moglo nac kvalitetnih caka sta bi meni ka jos uvik relativno neiskusnom elektricaru (iako iman godina u guzici ali navigan i sa strujon radin tek zadnje dvi) pomoglo u poslu, a mislija san da bi mozda i ja koji put moga pomoc nekome sa nekin svojin iskustvon ili savjeton. Ali vidin da san se zajeba.
.....

nisi falia si

ako je istina da si na jdn onda ce to ovo zatribat

overflow tj ona velika trumbeta u hoperu ima senzor ina osnovu toga system zna di je i micu ga gori doli
e kad otide senzor a mahom je problem u coax cabelu(isti system ima ekipa koja miri kolicinu u mud pit)
pa da nastavimo kad je otisa taj signal obicno se prikaze na ekranu max ili min i ovisno o tome ta trubbeta se moze samo dizat ili spustat sta nije dobro jer u jednom danu imas po par ukrcaja

za to brzo rijesit tribas poslat signal u I/0 locker izmedu 4-20mA ja sam stavlja 10mA(fluke 725) sta je priblizno polovina
signala tako da su ga mogli dizat i spustat

s tim dobijes da niko ne mora bost solenoide u hopper hodnicima pa se jos nece cut priko telefona
ma uvik ispadne cirkus
cili posal je od 10min a gledaju te ko boga kako si se toga sitija

posli ispratis cox cable koji mahom bude problem ili je riknila konekcija os mora i pjeska na senzoru

srelec ,mislim da bi ti bilo dobro napisati tvojim strucnjacima zasto nebi bilo dobro raditi taj test jer tako imas napismeno i u arhivi za poslje tko te dodje mjenjat da ne bude ja mogu on nezna.
zato pogledaj po nacrtima moguce probleme pa ih napisi.

malo o esb iz mojeg iskustva
ima esb kalsicnih znaci emgen radi samo za potrosace na esb nakon nestanka napona na msb i sve gen sklopke off.
druga vrsta moze davati napon za msb, u ovom slucaju emgen je obicno 50% snage generatora u makinji ovo se koristilo na nekim parnim brodovima.
terca vrst je zadnjih desetak godina iz nekih skverova u koreji moze napajati msb ,takozvani feedback mode.
na msb se iskljuce svi potrosaci i onda se rucno ubacuje samo potrebni do limita sange.

srelec ,mislim da bi ti bilo dobro napisati tvojim strucnjacima zasto nebi bilo dobro raditi taj test jer tako imas napismeno i u arhivi za poslje tko te dodje mjenjat da ne bude ja mogu on nezna.
zato pogledaj po nacrtima moguce probleme pa ih napisi.

malo o esb iz mojeg iskustva
ima esb kalsicnih znaci emgen radi samo za potrosace na esb nakon nestanka napona na msb i sve gen sklopke off.
druga vrsta moze davati napon za msb, u ovom slucaju emgen je obicno 50% snage generatora u makinji ovo se koristilo na nekim parnim brodovima.
terca vrst je zadnjih desetak godina iz nekih skverova u koreji moze napajati msb ,takozvani feedback mode.
na msb se iskljuce svi potrosaci i onda se rucno ubacuje samo potrebni do limita sange.

znam sta govoris nismo problem tu ja i kolega to je ok
a komunikacija prema firmi je jednosmjerna vec sve napisano i receno stavka po stavka
samo pricat mozes s nekim ko te prati a arhive mi je puna pipa nisam takav tip

ja bi isto napisa pa kad se dogodi sranje onda ide ono "jesan van reka" jer ako su oni utupili da se mora testirat onda to moras jer ako ti nekad ne starta emgen onda ce biti kad je testira i zasto nije,mislim da to morate rjesiti sa tehnickim argumentima.
ako je rizicno mozda im predloziti simulaciju tako da ostane samo transver breaker a on je i onako stalno ukljucen.
load test po meni bi trebao trajati bar pola ure da se vidi i stanje diesela pod opterecenjem a ne da nakon pet minuti pocmu skakati temperature sta se zna dogoditi jer ti motori rade stalno no load.

ovo su moji sefovi napisali ali karta trpi sve a beskonacnije od svemira je samo ljudska glupost

we will now incorporate a mandatory weekly emergency generator load
test
The emergency generator is to be tested by tripping the normal supply circuit breaker to the
emergency switchboard and observing the automatic start and transfer to emergency power.

Evo vako, pri par tjedana ABS survey je trazija takav tip testa na mom rigu.
Test je popracen sa PTW, SJA i ostalim sranjima koja idu i operacija je bila obustavljena za vrime testa.
Manovra je bila poprilicna i sve je bilo uredno ali naravski, ja san na jack upu pa nisan mjerodavan za thrustere.

S druge strane, sicas se JDN, tamo je svako tri miseca po ISM-u i AMOS-u dolazilo testirat black out.
Uvik se gledalo da bude na repair day, znaci vezan uz kraj ili na sidru s tin da ako je bilo zajebano sidriste
i to bi se gledalo izbjec, pogotovo ako je bilo kurenta i dosta brodi okolo.
Radilo se normalno tripanjen jednog generatora i testiranjem non preferent tripa a zatim tripanjem drugog
i testiranja gigija na auto start i auto connect pa sve drugo sta ide manuela.
Ali to naravski ima jos manje veze sa thrusterima itd. jer se radi na sidru.

Inace ESD level 1 i 2 na mome rigu se testira jedan put godisnje recimo tokom rig move ili nekog drugog
pogodnog trenutka kad oprema ne radi jer je preriskantno i tako to.

Load gigija se napravi katkad tokom drila na nacin da se starta, sinkronizira sa MSB i ostavi da radi desetak minuti.
Napominjen da se i to radi samo povremeno i to samo ako je u dogovoru sa rukovodstvom.

Uglavnom, ja bi napravija kvalitetan risk assesment i u dogovoru sa maint. sup. i OIM-om im ga prezentira.
Pa nek oni odluce oce ga radit dok je rig u operaciji ili ce pricekat neko sritnije vrime za to.
Eto nadan se da san stagod pomoga.

GL survey na plovilu .
Četiri generatora po 3200 KW i Gigi od 280 KW .
Sistem Å¡ljaka da na PMS odabireÅ¡ koji će biti Stand By no1 , no2 , no3 , u slučaju da ispada generator koji vrti .
I ispada generator , istovremeno se pali i stand by 1 i gigi , ne uspije li stand by 1 , počinje stand by2 gigi i dalje vrti naravno ne ubačen na EMSB , i ne uspije li i stand by 3 sada gigi spaÅ¡ava situaciju ubacuje se u mrežu i daje tu "sigurnost" mislim da imamo public adress da možemo opičiti general alarm .
Nego , bila mi muka , što se pojavia mr"Topla Voda" i jedan motor stavia na Diesel umjesto HFO , i naravno nagovorio kolegu banderaša prije mene da prilikom startanja motora automatski starta i diesel pumpa . I onda je momak uvatio to automatsko startanje preko "run signala" na 720 okretaja .
I sve jo to bilo lijepo dok ostane dovoljno diesela u sistemu i naravno punu isplativost startnog zraka da motor zavrti do 720 i starta pumpu i naš motor prodiše jer je dobija juhicu .
I naravno mr"Topla voda" stavlja to na STAND BY 1 , i opet ne bi to bia problem da ostala dva generatora nisu vrtila u paraleli a na trećem se radilo veliko čićenje ili remont .
I događa se već znate Å¡ta , međutim stand by 1 na diesele daje signal startanja , ali kaÅ¡lje na nekih 350 okretaja , ka da mu fali juhe i ne dostiže famoznih 720 , samim tim ne starta pumpu diesela , i gasi ga "starting failure" .
Sada počinje rasprava u Cont roomu MR "topli vodi " nije uspia projekat a on već raspisao cirkular letere Korejancima a su učinili veliku greÅ¡ku Å¡ta su kraj prebacivanja ventila sa diesel - HFO ( koji ručno )stavili manual start diesel pumpe .
Normalno gospodinu GL Singapore , to nismo ni spominjali . A za testiranje auto startanja Gigia smo usmeno obradili sa dvaput pokazivanjem prsta na pointe i naravno SMS papirićima .
Jedino je Å¡jor ćif palube ostao u Å¡tivi broj jedan da testira smoke detectore i od Fiedela Castra uze par Kubanski pa valjda dim stigne do centrale . GL i moja malenkost smo čekali kraj cijevi od Å¡tive br 1 otpojene i na kraju odlučili zapaliti marlboro light da se aktivira taj alarm viÅ¡e , jerbo je dovedena u opasnot zdrastveno stanje iskusnog ćifa palube uslijed predoziranja kubankama . A momak se sam ponudia spustiti u Å¡tivu i testirati požar u Å¡tivi . Normalno da ga onako omamljenog posli zbunilo kako rasporediti 950 CO2 boca u Å¡tivu broj 1 .
Tirulilu , ne umara mene više posao koliko psihologija i samokontrola uzbude .:uzdravlje
Malo se raspriča dok Ane kupuje banane .

Last edited:
Na kojoj su tebi visini te cijevi za smoke detection kad je chif moga stat i fumat pored njih ?

I koliko ih imaš po štivi ?
Koliko fanova vuče na senzore ?

Po snazi gen brod je kontejner ?

Last edited:
Svi ovdje opisujete situacije u kojima ste se manje/viÅ¡e naÅ¡li i iz toga se može izvući puno poučaka. Možemo se mi oslanjati i na svoje iskustvo i tehniku broda i na sve moguće monade na ovome svijetu ali zajednički nazivnik ovome svemu ovdje je RIZIK. Rizik u smislu '' a Å¡ta ako....'' i onda u slučaju da taj ''ako'' ispliva na povrÅ¡inu i desi se neÅ¡to,prvi koji ima objaÅ¡njavat office-u je upravitelj a odmah iza njega ide peglanje po električaru,jer od tebe se traži milijardu objaÅ¡njenja u svakom pogledu. Ja osobno nisam pristalica riskiranja,i puno puta je taj moj stav izazvao podsmjehe ali nisam se naÅ¡ao u gadnoj situaciji. Na proÅ¡lom brodu na kojem sam bio,jedno vrijeme,na žalost kratko vrijeme mentor mi je bio Vuk,između ostalog mi je spomenuo jednu situaciju koja mu se dogodila sa sa Synpolom. To sam itekako umemorirao u glavini ovoj svojoj. I jednom smo imali problem na jednom generatoru,moj veliki ''pametni'' Å¡ef sjeverno evropskog podrijetla kaže ''napravi to i to..'' Ja mu odgovaram da to možda i nije pametno zbog tih i tih razloga a on se meni smije i ne vjeruje i kaže da se to tako radi. Na kraju sam mu rekao da je Vuk imao takav problem i da je to meni on savjetovao ne raditi i vidi ti čuda....Kaže on meni '' Ako je on to tako rekao onda nemoj to radit '' . Po mom miÅ¡ljenju,trebalo bi jako dobro razmislit o nekim potezima Å¡to se testiranja tiče jer lako je nekome reć da to napraviÅ¡ a onda se desi sranje i sve pada tebi na ledja,pogotovo ako ti je superintendent neki gavran u officeu koji nema pojma o čemu pričaÅ¡,ostaje da si Pale sam na svijetu. Bolje se voditi tuđim pogreÅ¡kama nego svojima :hihi

Back