GL survey na plovilu .
Četiri generatora po 3200 KW i Gigi od 280 KW .
Sistem Å¡ljaka da na PMS odabireÅ¡ koji će biti Stand By no1 , no2 , no3 , u slučaju da ispada generator koji vrti .
I ispada generator , istovremeno se pali i stand by 1 i gigi , ne uspije li stand by 1 , počinje stand by2 gigi i dalje vrti naravno ne ubačen na EMSB , i ne uspije li i stand by 3 sada gigi spaÅ¡ava situaciju ubacuje se u mrežu i daje tu "sigurnost" mislim da imamo public adress da možemo opičiti general alarm .
Nego , bila mi muka , što se pojavia mr"Topla Voda" i jedan motor stavia na Diesel umjesto HFO , i naravno nagovorio kolegu banderaša prije mene da prilikom startanja motora automatski starta i diesel pumpa . I onda je momak uvatio to automatsko startanje preko "run signala" na 720 okretaja .
I sve jo to bilo lijepo dok ostane dovoljno diesela u sistemu i naravno punu isplativost startnog zraka da motor zavrti do 720 i starta pumpu i naš motor prodiše jer je dobija juhicu .
I naravno mr"Topla voda" stavlja to na STAND BY 1 , i opet ne bi to bia problem da ostala dva generatora nisu vrtila u paraleli a na trećem se radilo veliko čićenje ili remont .
I događa se već znate Å¡ta , međutim stand by 1 na diesele daje signal startanja , ali kaÅ¡lje na nekih 350 okretaja , ka da mu fali juhe i ne dostiže famoznih 720 , samim tim ne starta pumpu diesela , i gasi ga "starting failure" .
Sada počinje rasprava u Cont roomu MR "topli vodi " nije uspia projekat a on već raspisao cirkular letere Korejancima a su učinili veliku greÅ¡ku Å¡ta su kraj prebacivanja ventila sa diesel - HFO ( koji ručno )stavili manual start diesel pumpe .
Normalno gospodinu GL Singapore , to nismo ni spominjali . A za testiranje auto startanja Gigia smo usmeno obradili sa dvaput pokazivanjem prsta na pointe i naravno SMS papirićima .
Jedino je Å¡jor ćif palube ostao u Å¡tivi broj jedan da testira smoke detectore i od Fiedela Castra uze par Kubanski pa valjda dim stigne do centrale . GL i moja malenkost smo čekali kraj cijevi od Å¡tive br 1 otpojene i na kraju odlučili zapaliti marlboro light da se aktivira taj alarm viÅ¡e , jerbo je dovedena u opasnot zdrastveno stanje iskusnog ćifa palube uslijed predoziranja kubankama . A momak se sam ponudia spustiti u Å¡tivu i testirati požar u Å¡tivi . Normalno da ga onako omamljenog posli zbunilo kako rasporediti 950 CO2 boca u Å¡tivu broj 1 .
Tirulilu , ne umara mene više posao koliko psihologija i samokontrola uzbude .

Malo se raspriča dok Ane kupuje banane .