U vezi mirovinskog i zdravstvenog na brodu pod talijanskom zastavom

tramper

New member
Radi se o brodu koji je pod talijanskom zastavom u vlasništvu talijanske firme. Brod je u managementu norveške firme koja je ujedno i prodala brod Talijanima. Posada je hrvatska i imaju sklopljene ugovore sa norveškom firmom. Otkako je brod dobio talijansku zastavu, posada se počela ukrcavati preko talijanske matrikule. Prije su bili pod zastavom Maršalovih otoka i imali su njihovu matrikulu. Dok su bili pod zastavom Maršalovih otoka, pomorci su sami uplaćivali doprinose u Hrv. a norveški poslodavac je prema ugovoru isplaćivao tzv. Social Leave na svakoj plaći.

E sad ide moje pitanje. Sad kad je brod pod talijanskom zastavom, dal je norveški poslodavac obavezan uplaćivati doprinose u talijanski fond ili mogu i dalje isplaćivati Social Leave na plaći pa da pomorci plaćaju doprinose u Hrv? Jer nije mi jasno kako će Norvežani uplaćivati doprinose u Italiji, kad uopće nemaju registriranu firmu u Italiji.

A načuo sam da im na ugovorima i dalje stoji stavka Social Leave, ali nisam vidio na svoje oči, tako da ovo treba uzeti s rezervom.

Mislim da sa zahtjevom za izuzece, nastavljas s placanjem doprinosa u RH. E sada prema kome podnjeti zahtjev ne znam, prema meni bi trebao prema zastavi broda - Italije.
Napisi sto si napravio.

Last edited:
Ja trenutno nisam na tom brodu, ali mi se može desiti da završim na njemu pa me zanima kakva je praksa u Italiji u ovakvim slučajevima.

Last edited:
Princip je dosta jednostavan:
1. Mjesto rada, tj. država, je određeno zastavom broda.
2. Poslodavac je firma koja ti isplaćuje plaću.

Ako je radnik iz jedne države u EU i radi u drugoj državi u EU, obveza za socijalno osiguranje se određuje i prema sjedištu poslodavca:
1. Ako je mjesto rada u istoj državi gdje je sjedište poslodavca, poslodavac je dužan uplaćivati doprinose u toj državi na ime radnika.
- U ovom slučaju poslodavac može pokušati ishoditi A1 u svrhu prijenosa obveze plaćanja doprinosa na radnika, koji onda ih mora uplaćivati u svojoj državi.
- U mom slučaju je poslodavac sa sjedištem u Cipru i brod vije ciparsku zastavu, ali Cipar ne dozvoljava odstupanje (tj. nije moguće ishoditi A1).

2. Ako mjesto rada nije u istoj državi EU kao i sjedište poslodavca, obveza plaćanja doprinosa je u državi radnika, tj. radnik je dužan uplaćivati doprinose u svojoj državi.

Kako je poslodavac u Norveškoj, a mjesto rada u Italiji (zastava broda), očito je da se doprinosi moraju plaćati u Hrvatskoj. Tu ne treba A1.
Ako norveški poslodavac registrira poslovnicu u Italiji te preko nje isplaćuje plaću, onda se doprinosi uplaćuju u italiji.

Last edited:
Back