Moje iskustvo kao Strojara na jahtama

E sad znacenje rijeci Jahta je nista drugo nego luksuzno plovilo (bez obzira na njezinu velicinu) i to ju razlikuje od broda Kruzera, Tankera, Kontejnera itd…….naravno s obzirom na velicinu idu i zakoni, norme i regulative….sli svejedno neke stvari nebi trebale biti takve
Al usporedit cu nekako ovako (malo glupo i mozda nije najbolje ali) imate luksuzan auto ali u njemu nemate air bags , ABS itd (ili imate ali je napravljeno ala mater jebat)…..a manji kamion (koji kosta neusporedivo manje od toga vaseg luksuznog auta) ima sva cuda od kontrole vozaca tahometara, ABS, air bags i jos sto drugih stvari po pogledu sigurnosti…..e onda koji ce mi klinac takav auto kad nisam siguran u njemu…..jer neka me pogodi samo neka kariola ja sam gotov….tako je to na manjim jahtama

E sad znacenje rijeci Jahta je nista drugo nego luksuzno plovilo (bez obzira na njezinu velicinu) i to ju razlikuje od broda Kruzera, Tankera, Kontejnera itd…….naravno s obzirom na velicinu idu i zakoni, norme i regulative….sli svejedno neke stvari nebi trebale biti takve
Al usporedit cu nekako ovako (malo glupo i mozda nije najbolje ali) imate luksuzan auto ali u njemu nemate air bags , ABS itd (ili imate ali je napravljeno ala mater jebat)…..a manji kamion (koji kosta neusporedivo manje od toga vaseg luksuznog auta) ima sva cuda od kontrole vozaca tahometara, ABS, air bags i jos sto drugih stvari po pogledu sigurnosti…..e onda koji ce mi klinac takav auto kad nisam siguran u njemu…..jer neka me pogodi samo neka kariola ja sam gotov….tako je to na manjim jahtama

ja na svojoj bjeloj jahti imam u salonu ispod sica dvi polugice za povuci i zatvaram dovod i odvod goriva iz rezervara
cak sam i sebi stavio pm svaki skver dock da se to testira i lubrificira

a opet bio sama na piculjan eleven cc 450teur 11metri broda i adriana 44 oba su bez mogucnosti zatvaranja rezervara goriva ,tj closing valve
osim ako se nespustis u strojarnicu i sam rucno fizicke ne zatvoris gorivo

tako da je sve to zbilja relativan pojam kod nazovimo ih jahti...

E sad cu napist koju rijec o slobodnom vremenu na jahti. S obzirom da se ovdje mijesecima zivi (jer su ugovori jako dugi ,samo 40 dana godisnjeg) u vrlo ogranicenom prostoru i u vrlo malome krugu ljudi (za razliku od kruzera) i u stalnoj napetosti kod obavljanja posla (kad smo u charter radi se neograniceno) jako je bitno naci malo slobodnog vremena za sebe i jos bitnije kvalitetno ga provesti.
Sta se tice same zabave i razonode (koja znamo dobro oslobada od napetosti i reklasira nas) na jahti mogu reci da to za posadu skoro ne postoji (bar dok si u charteru ili ti je gazda na brodu) jer sve je podredeno gostima i posada nema pravo pristupa tamo…..za razliku od kruzera na kojima su sadrzaji neusporedivo bolji i kudi kamo kvalitetniji..
Naprimjer jako je ogranicen prostor pocevsi od tvoje kabine , preko salona od posade do makine….jednostavno nemas kamo poci protegnuti noge….po palubi nema puno kretanja jer nemozes smetat gostima…..jedino eventualno kad si u portu mozes malo po rivi prosetat i to je to…dok je na kruzeru spektar toga jako velik, jogging track , gym, tereni za razne sportove, bazen i Jacuzzi za posadu itd. i da ne govorim dalje jer popis je jos dulji….
Tako da slobodno vijeme na Jahti i kad ga imas moze se svesti na sijedenje u nekom jako ogranicenom prostoru i meditiranje …..ili na kraju chartera kad se napravi tu noc neki party izmedu nas sestorice ubit se od pica i jutra ponovo ukrcavanje gostiju i stara prica….

E sad da nebi bilo da je sve lose sto sam iskusio tamo, ima (mada malo) nesto i dobrih stvari u odnosu na druge barke..
Naprimjer ljepo je kad nemas tih silnih treninga, kurseva, drillova, familizacija itd…onda kad si (ukoliko nisi u charter ili gazda na brodu) slobodan i ne radis subotu i nedelju pa (ako nisi dezurni) se mozes prosetat na miru i izaci van…..onda pri izlasku van nemas nikakvih kontrola i cekiranja nego se obuces i jednostavno izades kao iz svoje kuce….po povratku isto
Zatim je takoder ljepo sto nemas papirologije skoro nista , nemas zajebancija ni na kompjuteru (jer ovdje ga uopce nemas ) sa PMS,SMS, AMOS, stotinama raznih Abstract-a , work orders-a, work permits-a, ORB, silnih e-mail dopisivanja sa office /ship managers, dirctors itd….jer to su stvari koje nas strojare ubijaju, jer ispade puno puta lakse napravit overhaul necega nego poslje to sve upisat u razne datoteke i obavjestit stotine kojekakvih managera…….a jos onda silne narudzbe materijala, dijelova i ostale radosti vezane uz to…..ovdje ti je glava cista i odmorna s te strane……za narucit nesto sto sam trebao od dijelova ili materijala imao sam isto Engine budget, i jednu ship chandler agenciju u portu blizu gdje bi otisao i usmeno mu rekao sta mi treba i gotovo …..on bi mi to sve poslje donesao na jahtu …zatim kad bih obavio neki posao upisao bih samo u dnevnik (obicnu biljeznicu) rucno radi moje evidencije sta sam napravio i na koliko radnih sati i to je bilo to
Zatim takoder smatram za plus da sam isao na ukrcaj /iskrcaj ljepo sa svojim autom ( umjesto leta sa avionima preko bare po 15 sati) i ostavio ga u portu (cuvano parkiraliste samo za jahtase sa security 24 sata) i kad sam bio slobodan mogao sam ici kamo sam htio sa svojim prevozom…….ukrcaj/iskrcaj je EU

Nije ni to za bacit i:):)

• Like
Reactions: Ico
U mome slucaju nece ici :)...ipak je vise onih drugih stvari koje su prevagnule......al u ljudskoj psihi i naravi je da se uvijek navikava na nove situacije.....kao tovar na batine tako i mi.....

E sad jos da nabacim i iskustvo o takozvanoj mandzi na tim jahtama koje su u charteru ili sa gazdom na brodu.
Kao prvo da kazem da je moja jahta bila privatna a gazda ju je davao u charter kad god je mogao, a kad ne onda je dolazio kod nas on ili neki clanovi njegove familije i provodili nekad po par dana a nekad po par tijedana sa nama…….o velikoj nekoj mandzi nije bilo niti govora od njih ….najvise smo dobili bili po 300 eura. Jos je to bilo i dobro slusajuci price sa nekih susjednih jahti …..gdje naprimjer Gazda Rumunj (zastava Portugal) doslovno zivi na jahti 10 mjeseci a mandza skoro nista…..lemozina…..a svaki dan su u pokretu i na drugome mjestu…. jos gore nego u charter.
Kad smo imali charter onda je bilo drugacije ali nista od onoga sta sam slusao prije…..vecinu gostiju smo imali iz Italije i EU (sve bogata klijentela, poput Vlasnika Di Longhi itd.) medutim mandza je bila dosta skromna i cekala se uvijek dosta poslje zavrsetka chartera…..imao sam osjecaj da su to na silu ostavili
Posada mi je govorila da su najbolji uvijerljivo Ameri po tome pitanju ali zbog corone nije ih uopce bilo.
S obzirom da manje jahte do 75m ( jer im je radius kretanja ogranicen ) sa kompletnom posadom imaju sezonu u trajanju od 15 do 20 tjedana, a samo neke vrlo rijetko i 25 tjedana vecina njih ostaje poslje kraceg dokovanja na tzv. mrtvome vezu a neke potpuno otpuste svu posadu i ostanu na suhome doku. Tako da te neke velike zarade o kojemu se cesto prica i nema.

Na vecim jahtama je sve ovo sta je pisa kolega Pisco od jahte do jahte.
Neke vece jahte ne idu nikako u porte i stoje samo na sidru a neke stoje samo po portima.
Sve ovisi o jahti i vlasniku, uglavnom svaka jahta vodi svoju politiku.
Znam da neki poznanici koji rade po UAE da vlasnik ima flotu jahti ali svaka jahta ima svoj managment i razlicite place, ugovore i uvijete opcenito. Uglavnom nema sanse se prebacit sa jahte na jahtu kod istog vlasnika jer su razliciti managmenti.
Kod nas ako si na sidru posada moze vanka sa brodicama i to bude uglavnom od 5 popodne do 8 ili 9 ili 10 navecer. Brodica vozi svako sat vremena. Ko prometova trica u dobra stara vrimena.
Vikendima bude duzi izlazak do 23 ili 24.Opet pisem da sve ovisi o jahti i kapetanu i gazdi.
Ovdi su izlasci vise ograniceni i postoji minimum maning pa recimo kaptan i chief officer ne mogu u isto vrime vanka.
Imam prijatelja na manjim jahtama pa te price da dezurna stjurdesa stoji u black outu sama na jahti u portu a EDG radi od 22-07 jer su svi vanka ovdi ne prolazi.
Kolega Nikola je napisa da odustane aplicirat kad vidi 100 cv za jednu poziciju, mogu mu rec da tu bude svega i da od tih 100 cv 10tak mozda i manje bude ozbiljnih kandidata.
Svi koji imaju cruise experience neka apliciraju jer ove vece jahte vise naginju cruise sistemu nego yachtingu tako da imate sanse.
Iz osobnog iskustva strojari lakse upadaju i imaju rotacije dok na mostu to ide malo teze i na mostu je puno pozicija sa 4-2 rotacijama pa i bez rotacija. Makina vecinom ima equal rotacije. Zasto je to tako, neznon.
Kad aplicirate CV vam mora bit sa urednom slikom, bez cinova i da ste nasmjeseni. Sto veci osmjeh vece su sanse.
Znam da zvuci suludo ali tako je.
Jednom kad upadnete i procuje se o vama dobar glas upadate u krug koji smo prije spominjali i rotirate se sa jahte na jahtu.

Neke vece jahte ne idu nikako u porte i stoje samo na sidru a neke stoje samo po portima.
Znam da neki poznanici koji rade po UAE da vlasnik ima flotu jahti ali svaka jahta ima svoj managment i razlicite place, ugovore i uvijete opcenito. Uglavnom nema sanse se prebacit sa jahte na jahtu kod istog vlasnika jer su razliciti managmenti.
Kod nas ako si na sidru posada moze vanka sa brodicama i to bude uglavnom od 5 popodne do 8 ili 9 ili 10 navecer. Brodica vozi svako sat vremena. Ko prometova trica u dobra stara vrimena.
Vikendima bude duzi izlazak do 23 ili 24.Opet pisem da sve ovisi o jahti i kapetanu i gazdi.
Ovdi su izlasci vise ograniceni i postoji minimum maning pa recimo kaptan i chief officer ne mogu u isto vrime vanka.
Imam prijatelja na manjim jahtama pa te price da dezurna stjurdesa stoji u black outu sama na jahti u portu a EDG radi od 22-07 jer su svi vanka ovdi ne prolazi.
Kolega Nikola je napisa da odustane aplicirat kad vidi 100 cv za jednu poziciju, mogu mu rec da tu bude svega i da od tih 100 cv 10tak mozda i manje bude ozbiljnih kandidata.
Svi koji imaju cruise experience neka apliciraju jer ove vece jahte vise naginju cruise sistemu nego yachtingu tako da imate sanse.
Iz osobnog iskustva strojari lakse upadaju i imaju rotacije dok na mostu to ide malo teze i na mostu je puno pozicija sa 4-2 rotacijama pa i bez rotacija. Makina vecinom ima equal rotacije. Zasto je to tako, neznon.
Kad aplicirate CV vam mora bit sa urednom slikom, bez cinova i da ste nasmjeseni. Sto veci osmjeh vece su sanse.
Jednom kad upadnete i procuje se o vama dobar glas upadate u krug koji smo prije spominjali i rotirate se sa jahte na jahtu.

ima li onda pisco sanse :rolleyes:

Potpisujem sve od kolege, osim sta sam ja radio u UAE floti i nasa cijela flota je bila pod istim managementom i povremeno su se ljudi prebacivali sa jahte na jahtu. Ali ne tako cesto oficiri, vise stjuardese i to. Oficiri bi se prebacivali jedino ako ih netko sa te druge jahte povuče i sl.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Evo jedno malo podpitanje kolegama s iskustvom na Mega jahtama, kolika je starosna granica tamo za nas Strojare? …..onako pitam iz znatizelje……mada znam da svi preferiraju (tako pisu kad oglasavaju posao) mladoga, plavoga strojara sa plavim ocima i Oxford naglaskom, ne starijeg od 30 za bravetom STCW III/2 i pozeljnim iskustvom od 10 godina :)

Ovisi o gazdi, kapetanu, kapu, itd...
Tesko je rec za druge brodove ali nama nebi predstavljalo problem ako je stariji strojar (naravno za visu poziciju di se trazi odredeno iskustvo).
​Starijem i iskusnijem strojaru svako nebi preporuci ukrcaj za 4th ili 3rd strojara na vece jahte jer tu se rade svi poslovi od ciscenja grey, black, fuel tankova, pomaganja sa provistom i smecem, ciscenje grease trapa, food waste, UMS po noci i budenja par puta za alarme( vecinom budu neki minorni alarmi) .
Mislin da bi iskusan strojar tu brzo reka koje je ovo sranje i odusta od nize pozicije.Pogotovo sta bi mu sekondo bi neki lik koji je gori po iskustvu i znanju od njega.
Puno ljudi rece samo da upadnem izdrzat cu ja to ali ljudi kao ljudi pocmu grintat nakon 2 museca za placu, uvijete, kabinu, itd i postanu nezadovoljni i razocarani sa situacijom di je on bi kapo ili sekondo na offshore, cruise, ferry i sad mora dilit kabinu, radit glupe poslove, ne spavat po noci radi alarma i sve to za manju placu.
Istina je da je ova industrija limitirana godinama tako da ja za sebe racunam da cu imat posla do ranih 50tih, posli toga tesko i nikako cu ga vise nac u yachtingu.
Tako i mislim da posli 50tog rodendana sve industrije i kompanije te pocmu gledat ko rizicnu kupovinu tako da moje 50te godine ce bit kad cu udrit brokvu u matrikulu i obisit je na komin.

Ovisi o gazdi, kapetanu, kapu, itd...
Tesko je rec za druge brodove ali nama nebi predstavljalo problem ako je stariji strojar (naravno za visu poziciju di se trazi odredeno iskustvo).
​Starijem i iskusnijem strojaru svako nebi preporuci ukrcaj za 4th ili 3rd strojara na vece jahte jer tu se rade svi poslovi od ciscenja grey, black, fuel tankova, pomaganja sa provistom i smecem, ciscenje grease trapa, food waste, UMS po noci i budenja par puta za alarme( vecinom budu neki minorni alarmi) .
Mislin da bi iskusan strojar tu brzo reka koje je ovo sranje i odusta od nize pozicije.Pogotovo sta bi mu sekondo bi neki lik koji je gori po iskustvu i znanju od njega.
Puno ljudi rece samo da upadnem izdrzat cu ja to ali ljudi kao ljudi pocmu grintat nakon 2 museca za placu, uvijete, kabinu, itd i postanu nezadovoljni i razocarani sa situacijom di je on bi kapo ili sekondo na offshore, cruise, ferry i sad mora dilit kabinu, radit glupe poslove, ne spavat po noci radi alarma i sve to za manju placu.
Istina je da je ova industrija limitirana godinama tako da ja za sebe racunam da cu imat posla do ranih 50tih, posli toga tesko i nikako cu ga vise nac u yachtingu.
Tako i mislim da posli 50tog rodendana sve industrije i kompanije te pocmu gledat ko rizicnu kupovinu tako da moje 50te godine ce bit kad cu udrit brokvu u matrikulu i obisit je na komin.

Kao prvo zahvalit cu kolegi "Foranin" na vrlo korisnim informacijama koje je ovdje podjelio sa nama na osnovi vlastitog iskustva na Maga jahtama. Mislim da iz njegovih postova se moze dobiti dobra okvirna slika stanja za nas Strojare na toj velicini Jahti.
E sad dodat cu neke stvari vezane za ovo gore napisano....uzet cu za primjer sebe (koji imam iskustva i staza sa svim vrstama barki, a na kruzerima koji kazu da su najblize Maga jahtama 20 godina....i da ne zaboravim kratko skustvo na malim Jahtama:)) i recimo da mi se pruzi prilika za 4th ili 3rd engineer sta napraviti?....
Pa sad, normalno je da te niti jedna barka i kompanija na svijetu a pogotovo ako mijenjas vrstu barki (kao sa off shore na kruzera i obrnuto, sa tankera na kontejnera, a i sa kruzera na Mega Jahtu) nece primiti recimo odmah direktno za Chief Engineer osim ako se ne radi o nekoj jako jako dobroj vezi, koju dakako vecina nas nemamo :(....e onda (u ovome slucaju ja) bih s obzirom na moje iskustvo i "godine" prihvatio "samo"ponudu koja je skalin ispod Chief Engineer....jer da ide covik ispocetka to moras biti 30tih godina ili zeru iznad, jer inace to bi ti bio prakticki korak unazad u karijeri ......jer ruku na srce nije na kruzerima (izuzev sadasnje situacije koja je pogodila sviju, cak i jahtase) tako lose da bi covik sa pozicije Chief & Staff Chief Engineer isao budi posto na poziciju jednog 3rd eng samo da bi upao na Jahte..
Slazem se takoder sa gore iznesenom tvrdnjom (mada nemam iskustva na Mega jahtama ali iz vlastite perspektive gledajuci) da je ta Industrija limitirana godinama.....jer naveo sam i moje iskustvo na manjim jahtama gdje sam rekao da je tamo sto sam vidio vazniji izgled od znanja....sad pustimo znanje dakle izgled & godine igraju jako veliku ulogu u toj bransi....nema veze tamo koliko si dobar Strojar ali ako je netko mladi od tebe je mladi i gotovo....
E sad jedino oko zadnje recenice gore od kolege nebi se u potpunosti slozio da smo roba za "rezaliste" poslje 50 :)(ne mislim na jahte vec za ostalu industriju)......evo jedan svjezi primjer.....usljed novonastale krize u kruzingu jedan nas (moj osobni prijatelj) dobije otkaz a ima 62 godine.....zadnjih 15 poslje tankera radio na kruzerima.....uglavnom aplicirao preko jedne agencije u Rijeci (bez ikakve veze) i ukrcali ga za 1st Engineer na Bulk ......veli da ga je pitao na intevju koliko ima godina, umjesto zgrazanja covik mu je rekao da je dobro jer upravo i traze iskusne strojare.....i on nakon 2 miseca mi pise da su svi zadovoljni ko prasci sto su dobili iskusnog strojara....
Da dodam za kraj da bi stvarno bilo najbolje se umirovit od 50 i uzivat do kraja......al jebiga ko ima toliko soldi .....tribali smo to mislit prije :):):)

Ovo za 50 godina je moj plan jer mislin da kako idemo stariji sve teze podnosimo putovanja na brod, opcenito brodove sa svim nedacama koje dolaze sa njima, odlaske na LK radi prijava/odjava breveta, i svega novoga sto ce nam buducnost donit.
Reci mi slobodno da sam lud ali ja sam tako odluci.
U yahtingu posli 50te ce se tesko nac posal, moguce je naravno ali tesko da ce te neko uzest pored nekog mladica od 35 godina koji izgleda kao Brad Pitt sa brevetom od kapa.
Ako imas srice taj dan Brad Pitt nece aplicirat i ti ces dobit taj posal ali za sljedeci posal ce Brad aplicirat i ti ces automatski izvisit.
Za cargo, cruise, offshore naravno da se moze nac posal ali budimo realni kako godine idu gore mogucnosti pronalaska posla idu dole.
Ja zamisljan ljude u officu kad prime CV od nekog 58 godisnjaka, prvo sta pitaju jedan drugog je moze li ovaj izdrzat na brodu 3 ili 4 miseca, sljedeci korak je ajmo mu vidit ljecnicki i ako covik ima povisen kolesterol ili nedaj boze tlak sumljam da ce mu ponudit posal uz svo iskustvo koje ima.
Ja to tako gledan a svak drugi moze gledat to kako hoce, neman nista protiv.
Kad si mlad ne razisljas o kraju jer si tek na pocetku i sve ti je ravno do Berlina ali vrime cini svoje i jednog dana treba podvuc crtu i rec dosta.
Neko ce rec sa 60, neko sa 55, neko odustane kad mu se rodi dite, neko odustane jer nemoze nac posal u 53, neko radi do 73 na Jadroliniji a ja san za sad zakljuci da je 50 dosta.
Neznam sta ce mi zivot do tad donit ali za sad se drzim plana.

Ovo za 50 godina je moj plan jer mislin da kako idemo stariji sve teze podnosimo putovanja na brod, opcenito brodove sa svim nedacama koje dolaze sa njima, odlaske na LK radi prijava/odjava breveta, i svega novoga sto ce nam buducnost donit.
U yahtingu posli 50te ce se tesko nac posal, moguce je naravno ali tesko da ce te neko uzest pored nekog mladica od 35 godina koji izgleda kao Brad Pitt sa brevetom od kapa.
Ako imas srice taj dan Brad Pitt nece aplicirat i ti ces dobit taj posal ali za sljedeci posal ce Brad aplicirat i ti ces automatski izvisit.
Za cargo, cruise, offshore naravno da se moze nac posal ali budimo realni kako godine idu gore mogucnosti pronalaska posla idu dole.
Ja zamisljan ljude u officu kad prime CV od nekog 58 godisnjaka, prvo sta pitaju jedan drugog je moze li ovaj izdrzat na brodu 3 ili 4 miseca, sljedeci korak je ajmo mu vidit ljecnicki i ako covik ima povisen kolesterol ili nedaj boze tlak sumljam da ce mu ponudit posal uz svo iskustvo koje ima.
Kad si mlad ne razisljas o kraju jer si tek na pocetku i sve ti je ravno do Berlina ali vrime cini svoje i jednog dana treba podvuc crtu i rec dosta.
Neko ce rec sa 60, neko sa 55, neko odustane kad mu se rodi dite, neko odustane jer nemoze nac posal u 53, neko radi do 73 na Jadroliniji a ja san za sad zakljuci da je 50 dosta.

Foranin, kad sam ima 30+ godina slično sam razmišlja i tada neko sa 50 mi je već bio star, danas mi je neko star ako ima 80+ hahaha. Vidićeš kako to ide kad dođeš u godišta 50+. Slažem se da je sve individualno i kako neko gleda. Ja sam najbolje poslove na brodu dobija sa 55+.

Istog sam misljenja ka i Foranin da triba znati kad je dosta tj bar probat. Ali unatoc svemu istrazivanja su pokazala da Hr pomorac razmislja :Jednom pomorac, uvik pomorac.

Ali rad na kraju i rad na brodu je totalno nesto razlicito i tko se snade na kraju nece vise nikad pozelit na brod, pogotovo ako je sredio stambeno, da nema kredite, i nasao neki ugodan posao da moze gledat dicu kako lipo rastu.

Zivot nema reprizu i toga se ja drzim.

Last edited:
Evo , nadam se da se necemo udaljiti puno od teme ali dodat cu dvije rijeci u vezi ovoga gore….ja cu za sebe reci da sam jedan od tih kako kazu “jednom pomorac zauvijek pomorac”…..a i sve druge blizu mene koje poznam koji su poceli navigat od 20 kao i ja (sa par iznimaka koji su probali nesto, ali vecinom neuspijesno radit na kopnu prije 50tih) vidim jos uvik na zelezu…..zajebana je to bolest
Kad sam finil osnovnu skolu u to vrime su govorili “ako malome ne gre skola upisite ga u Bakar” …..to nije bila nikakva zajebancija vec doslovno tako….u Bakar se nisu upisivali odlikasi ali ni propaliteti (mada danas ces cuti svakakve price, ali daleko od istine) vec djeca radnika i pomoraca koja su vec i onako vise ili manje bila vezana uz more i znala sta ih tamo ceka ako se odluce za navigat…..malo ih je u moje vrime odustalo od skolovanja u Bakru i poslje od svoga zanimanja….dakle vec od skole smo to zavolili…
Neznam kako drugi ali ja recimo jos uvik (kao da je to bilo danas) osjecam onaj vonj ili miris one makine na mome prvome brodu …..Novi Vinodolski , Jugolinija, Grandi Motori Fiat 7 cylinder at line, Anno 1958 Split….iskrcal san se nakon 14 miseci na njemu ( a da su mi trazili da produzim jos misec dana napravil bi to bez ikakvog problema) pun dojmova i sretan (a danas je 4 miseca kao puno na brodu)
Sijecam se da san bil 2,5 miseca na godisnjem i dolazim predvecer doma i Mater mi veli da je bil Stane postar i donesal mi telegram…..veli tamo ti je na stolu…..ja otvorim a unutra pise “ javiti se hitno sutra u kadrovski – razlog ukrcaj-Jugolinija Rijeka” …..a meni srce ko Ucka, niko sretniji pod mene……sutra rano ujutro na motor i put Rijeke a u glavi misli koji cu brod i koju liniju dobiti….sve se nadam Juzna Amerika :)
U mome mistu su vecinom bili ljudi ribari, pomorci i skverski radnici, tako da i nije nekoga veliko izbora bilo u to vrime…..a divojke koje su se druzile sa nama a poslje se i zenile za nas pomorce su znale sta to zanimanje sa sobom nosi……znale su da ako se ozene za pomorca (moja je to davno shvatila i naucila, i nekazem da je lako ali je tako i gotovo) da ce vecinu zivota provesti same i odgajajuci dicu i odrzavajuci kucu i cekati da joj se muz vrati s mora…..ali tako je bilo odvavik u nasem kraju
Znam da se vrimena minjaju pa tako i mi, ….. i ja sam poslje sa teretnjaka presa na Passenger jer mi je nekako vise dosadilo tamburat puste Atlantike i Pacifike i otel sam malo vise bit doma sa familijom …..
Ali evo sad kad se recimo pojavila ova kriza posal sam na Jahte da probam kako je tamo…..i sad recimo neka se produzi ova kriza jos i budem primoran ponovo se vratit na Cargo nakon toliko vremena na Passenger-u , napravio bih to bez imalo puno dramatiziranja jer na kraju to je posal koji sam u mladosti prigrlio i radit cu ga do penzije….ali ne one od 55:)……vec malo duze:):)
To je posal koji sam kao mlad zavolio i kad bi se sad vratilo vrijeme unazad ja bih izabro ponovo isto….
:uzdravlje

Back