Mi??ljenje

xoox

3rd mate
Evo kako se u zadnje vrime čuje o ukidanju astronomske navigacije,
pa da pitan vas ??to vi mislite o tome i da li astronomska navigacija ima budučnosti, s obziron na okolnosti.

(s obzirom na okolnost da jedna veča sunčeva oluja mo?že poru??iti sve satelite sa neba).

re

re

zar Iphone (ili bilo koji drugi mobile sa gps funkcijom) direktno komunicira sa satelitom, a ne kao sto sam ja mislio preko zemaljske mreze lokalnog providera?

nespomenuti scenario je grom, odnosno pozar na mostu, sto u tim slucajevima?

re

re

direktna komunikacija sa satelitom isto ka i auto navigacija

cemu onda "hassle" sa satelitskom antenom kod auto navigacije, kada se isto moze neusporedivo bolje u manjem uredjaju koji moze btw stajati i u djepu? ja sam mislio da je kod mobitela rijec o drugom sustavu (agps) koji ne prima signal direkno sa satelita vec to cine stanice mobile sistema. tada moibitel samo odasilje i prima signal prema stanicama te se tako i pozicionira.

Last edited:
Hej ekipa,

mislim da iz skola (srednjih ) ne bi trebalo izbacivati astronomiju - da bi je trebalo pojednostavniti to svakako da - trebala bi se cak mozda raditi raznim programima, ili koristiti "avionske" tablice. Mozda sam staromodan i konzerva ali mislim da pravi nauticar mora znati naci poziciju pomocu nebeskih tijela; tradicije radi i da se razlikuje od onih koji idu na tekmu iz Zagreba u Bec i koriste nav. u autu. Na brodu (iako nije lako na cruisu jer je krilo zatvoreno) nastojim izuciti mlade (nazalost vecinom talijane) i ispocetku njurgaju ali je vecina ipaj na kraju zadovoljna ....

Slazem se da je astronomska navigacija bitna za nas nauticare i da je vazan dio nauticke kulture i tradicije.Ja u svom poslu jednostavno nemam vremena prakticirati astronomsku navigaciju a ona nije ka bicikla,kad jedanput naucis znas za cili zivot.S vrimenom ispadnes iz mota ..Prije su nasi stari imali vrimena za te stvari,dugi vijadji,malo papirologije itd.Ruku na srce,ko to danas vise cini?Od deset jedan ili nijedan.
U svakom slucaju triba ostat kao predmet u obrazovanju ali poprilicno pojednostavljen nego kao sta je danas(valjda se nista nije prominilo u zadnjih 6-7 god).
Sta se tice satelita,kad bi pali na zemlju izbia bi treci svjeski rat a onda bi i sudnji dan lagano za njim...previse je covjecanstvo integrirano s satelitima,gps-on,interneton i ostalim tehnoloskim "blagodatima" suvremene civilizacije da bi prosli liso bez punta....

Ma to je najbitnije.PA to je kao da mi netko pokusava objasnit strojarstvo bez parnog stapnog stroja.
Pa da sve zvijezde padnu s neba to bi i dalje bilo u nasem skolskom programu jer jednostavno drugacija ne znaju.

Ma to je najbitnije.PA to je kao da mi netko pokusava objasnit strojarstvo bez parnog stapnog stroja.
Pa da sve zvijezde padnu s neba to bi i dalje bilo u nasem skolskom programu jer jednostavno drugacija ne znaju.[/QUOTE

Frankie, parni stapni stroj se i danas uredno ugradjuje (cargo stripping pumpa na tankerima).

Pa da sve zvijezde padnu s neba to bi i dalje bilo u nasem skolskom programu jer jednostavno drugacija ne znaju.[/QUOTE

Frankie, parni stapni stroj se i danas uredno ugradjuje (cargo stripping pumpa na tankerima).

Pa i zvijezde su jos uvik na mistu.Prognoza za vikend kaze da sunceve oluje nema na vidiku.Ajde sad mozes mirno spavat.

Pa i zvijezde su jos uvik na mistu.Prognoza za vikend kaze da sunceve oluje nema na vidiku.Ajde sad mozes mirno spavat.

Nije problem u zvijezdama, veci je u tome sto se prica o prevelikome stjecanju znanja. Sto, da nebi mozda mozak uskuhao :confused:, pa se koristi ona "manje je vise"? Sto se tice moga sna, naprotiv, lako stivo me opusta pred spavanje.

Back