Kapetanski u Zadru

Vule

New member
Pozdrav kolege,
Posto sam na kompaniji koja ima kratke ugovore i kratke odmore nikako da uhvatim vremena za kapetanski. Sada, pocetkom ozujka je prilika da polazem u Zadru iako necu imati puno dana za ucenje. Zna li netko osobu koja daje repeticije za kapetanski u Zadru, da ima iskustva, materjale...
Mail ili tel mozda?
Hvala

Obicno su konzultacije iz Stabiliteta, Navigacije i Engleskog u Pom. skoli i to je bilo vrlo profesionalno odrađeno pogotovo iz Navigacije (Klarin).
Koliko se sjecam najveci problem je bio u Direktnoj metodi koju su mnogi pali pogotovo decki koji nisu zavrsili Pomorsku u Zadru.
Stabiitet ti je ukrcaj broda, crtanje krivulja, nagib, draft survey i ukrcaj na odredjenu vodenu liniju i mozda jos nesto.
Imam neke materijale koje bi trebalo pronaci pa se javi na pm ako ti treba.
Sretno

Evo polozen kapetanski. Hvala na savjetima, repeticije su stvarno bile vrhunske. Klarin pogotovo.

Kapetanski - stabilitet

Kapetanski - stabilitet

Pitanje iz stabiliteta za kapetanski:

Samarica pomak

- kad se teret pomakne samaricom brod se nagne na stranu pomaka, onda se računa taj kut i traži se težina balasta koja mora poniÅ¡titi taj kut ili kut povečan zbog slobodnih povrÅ¡ina? Tj
1. MG = KM - KG - FSC - GG1 zbog podizanja

2. tg kuta = (p koja se miče × d na koju se miće livo desno)/ Deplasman × MG

3. Novi FSC zbog prebacivanja balasta = suma "i" od tankova / D

4. MG corr = MG - novi FSC

5. Nakon toga jedni kažu da treba ponoviti korak 2. formulu za kut nagiba sa novim MG corr i taj kut uvrstiti u

6. p= (D×MGcorr×tg novog kuta iz koraka 5 a ne 2)/d između tankova

Što kažete vi?

Ukrcaj žita

Volumen neispunjenih skladiÅ¡ta = faktor slaganja × količina tereta u skladiÅ¡tu ili se očitava sa krivulje (koja se BTW ne vidi ni...tako da očitat težinu u tonama u krugu 100 tona je nonsense)?

Simpsonovi faktori 142424241 1332331 5 8 -1

Last edited:
Kapetani 1 i 2 - molimo sudce

Kapetani 1 i 2 - molimo sudce

Kapetan #1 Zadar kaže:

SAMARICA:
Proracun prebacivanja balasta mora se racunati za novi kut nagiba, ne onaj koji se dobije za prebacivanje tereta.
Znaci:
MG=KM-KG-FSC-GG1(PODIZANJE TERETA IZ SKL. NA PALUBU)

Izracuna se dFSC= Suma I/D

M1G1= MG-dFSC

Izracuna se tg FI sa novim M1G1

tg FI= p x d / D x M1G1 ovdje ide težina koja se pomiče i njen d

p= D x M1G1 x tg FI / d (udaljenost izmedju tankova)

Sto je i logicno, jer Free surface smanjuju GM broda i samim time treba mu manja tezina pomaknuta poprecno da se brod ispravi.

Kapetan #2 Split

SAMARICA:
Proracun prebacivanja balasta mora se racunati za kut nagiba koji uzrokuje prebacivanje tereta.
Znaci:
MG=KM-KG-FSC-GG1(PODIZANJE TERETA IZ SKL. NA PALUBU)

tg FI= p x d / D x MG

Izracuna se dFSC= Suma I/D

M1G1= MG-dFSC

p= D x M1G1 x tg FI / d (udaljenost izmedju tankova)

Free surface smanjuju MG broda i ali ne uzrokuju nagib broda. Balast kad se prebaciva treba samo poništiti nagib zbog tereta, i tu uvrštavamo MG finalni, a samo jedan kut nagiba - prouzrokovan teretom.

Kako je poprilično hitno i bitno molim malo moždanih vijuga da se skupe i dadu konačni odgovor.

Ja sam učila u Splitu pa navijam za svog. :hihi

Last edited:
Još Zadar vrs. Split

Još Zadar vrs. Split

Loksodroma i ortodroma

Zadar
U formulu za ortodromski kurs uvršava se sve bez predznaka a onda se dobiveni kurs prepravlja prema pravilima za kurs loksodromski (tj. NE 0, SE 180 - SW 180+ i NW 360-dobiveni)
Split
U formulu za ortodromski kurs uvrÅ¡ava se sve sa predznacima (tj. minus ako su vrijednosti S) a onda se dobiveni kurs prepravlja prema pravilima za kurs početni tj. ako je razlika geo dužina E isti, W 360-dobiveni.

Zadar
U formulu za vrh ortodrome uvrÅ¡ava se prepravljeni kurs početni ortodromski.
Split
U formulu za vrh ortodrome uvršava se neprepravljeni kurs ortodromski.

ETA i datumska
Å ibenik
Ako prijeđemo datumsku ploveći iz smjera zapada prema istoku (u smjeru Zemljine rotacije ) ponavlja se datum, tj. dobivamo dan koji smo već "odradili"
Npr. iz Japana u Ameriku dobivamo dan jer dan koji su Japanci već odradili Amerikanci joÅ¡ nisu doživjeli tako da tehnički osoba iz Japana može odraditi radni ponedjeljak i otići u ameriku i odraditi joÅ¡ jednom radni ponedjeljak

Ako prijeđemo datumsku ploveći iz smjera istoka prema zapadu (kontra Zemljine rotacije) gubimo jedan dan, tj. preskačemo jedan dan koji nismo "odradili" .
Npr. iz Amerike u Japan gubimo dan jer dan koji su Japanci već odradili Amerikanci joÅ¡ nisu doživjeli, tako da npr. amerikanac može odraditi četvrtak u americi i otići u Japan i biti slobodan jer je subota.

Zadatak: Plovimo iz zone 4 W Chile u zonu 10 E Australija i gubimo dan. 14/08 + 20 dana plovidbe = 03/09 +1 izgubljeni dan = 04/09
Iliti ako krenemo iz Chilea u ponedjeljak, plovimo jedan dan, dolazimo u australiju u srijedu jer čile joÅ¡ nije doživio utorak a australija ga je već odradila.

A kad bi krenuli iz australije u ponedjeljak došli bi u chile u taj isti ponediljak jer ga chile još mora odraditi.

Zadar
Plovimo iz zone 4 W u zonu 10 E i dobivamo dan. 14/08 + 20 dana plovidbe = 03/09 -1 dobiveni dan = 02/09

Astronomska
Zadar
Napomena - ako je u astronomskoj zadano tx vrijeme onda ga za godiÅ¡njak treba prepraviti za vrijednost zone i pri tome paziti na datume. Npr. ako se opažanje događalo u zonama na istoku oko ponoći (02/03/2014 100° E u tx = 0500) onda je po UT datum i vrijeme opažanja 01/03/2014 100° E u UT = tx - X = 0500 -(+6E) = 2300

Split
Napomena - ako je u astronomskoj zadano tx vrijeme onda ga za godiÅ¡njak treba prepraviti za vrijednost geografske dužine izražene u satima i minutama (dijelimo dužinu sa 15 i ne zaokružujemo) i pri tome paziti na datume. Npr. ako se opažanje događalo u zonama na istoku oko ponoći (02/03/2014 100° E u tx = 0500) onda je po UT datum i vrijeme opažanja 01/03/2014 100° E u UT = tx - geo/15 = 0500 -(+0640E) = 2220

Direktna metoda

Zadar
Sve iste formule kao Split, ali drugačije oznake. Razmak između mjesnih satnih kuteva sa slovom M ili D. Kutevi alfa i beta zamijenjeni (iste formule).

Split
Sve iste formule kao Zadar, ali drugačije oznake. Razmak između mjesnih satnih kuteva sa slovom M ili D. Kutevi alfa i beta zamijenjeni (iste formule).

Oboje se slažu - važno odrediti stranu horizonta za zvijezde (opažać okrenut licem prema E ili W).
Poželjno znat crtat nebesku sferu.

Last edited:
Zaokruživanje brojeva, kada i kako?

Zaokruživanje brojeva, kada i kako?

PoÅ¡tovani kapetani i budući kapetani, a i predavači i održavači konzultacija, imam pitanje.

Prilikom rješavanja zadatka ukrcaja pšenice na koliko znamenki kada i kako da se zaokružuju brojevi? naime evo upravo sam rješila ovaj zadatak:
Brod "SAVA" krca pšenicu. Pšenica je u rasutom stanju i krca se u skladišta br. 1, 2, 4, 5, 6 i 7, a ostatak tereta od 3740 t u skladište br. 3.
Nakon zavrÅ¡enog ukrcaja deplasman broda D = 35590 t, visina sustavnog težiÅ¡ta broda iznad kobilice je KG = 8.08 m i FSC = 0,17 m. Utvrđeno je da u brodskim tankovima ima ukupno 590 t. Faktor slaganja pÅ¡enice je s.F.=1.222 m/t.
Duljina između okomica Lpp = 182.88 m, prazan brod ima 8001t, mrtve težine 250t.
Odredi početnu poprečnu metacentarsku visinu broda ispravljenu za utjecaj slobodnih povrÅ¡ina MoGcorr. i pretpostavljeni kut nagiba broda “" uslijed pomaka žita te preostalu dinamičku stabilnost RDS na odlasku broda iz luke?

U početku su mi rezultati isti kao i u rjeÅ¡enju zadatka, ali kako idem dalje sve se viÅ¡e i viÅ¡e počinju razlikovati, da bi na kraju dobila razliku od preko 1,5 stupnja.

Rješenje s kojim raspolažem je ovdje http://www.marinapomorac.com/C7%20-%20RT%20i%20SB.pdf stranica 4 pa nadalje

A rjeÅ¡enja koja ja dobivam bez da zaokruživam iÅ¡ta (koristeći sve brojeve koje digitron izbaci) su:
KG corr= 8,25
MG corr= 1,257
Tanges od kuta= 0,20667
KUT= 11,677
lambda 0= 0,259874017
lambda40= 0,207899213
lambdaKUTA= 0,24460297
d= 4.721
SA= 12,35
F= 19,43
B= 6,41
A= 1,43
RDS= 11,59

????:udriglavom:confused:

Last edited:
PoÅ¡tovani kapetani i budući kapetani, a i predavači i održavači konzultacija, imam pitanje.

Prilikom rješavanja zadatka ukrcaja pšenice na koliko znamenki kada i kako da se zaokružuju brojevi? naime evo upravo sam rješila ovaj zadatak:
Brod "SAVA" krca pšenicu. Pšenica je u rasutom stanju i krca se u skladišta br. 1, 2, 4, 5, 6 i 7, a ostatak tereta od 3740 t u skladište br. 3.
Nakon zavrÅ¡enog ukrcaja deplasman broda D = 35590 t, visina sustavnog težiÅ¡ta broda iznad kobilice je KG = 8.08 m i FSC = 0,17 m. Utvrđeno je da u brodskim tankovima ima ukupno 590 t. Faktor slaganja pÅ¡enice je s.F.=1.222 m/t.
Duljina između okomica Lpp = 182.88 m, prazan brod ima 8001t, mrtve težine 250t.
Odredi početnu poprečnu metacentarsku visinu broda ispravljenu za utjecaj slobodnih povrÅ¡ina MoGcorr. i pretpostavljeni kut nagiba broda “" uslijed pomaka žita te preostalu dinamičku stabilnost RDS na odlasku broda iz luke?

U početku su mi rezultati isti kao i u rjeÅ¡enju zadatka, ali kako idem dalje sve se viÅ¡e i viÅ¡e počinju razlikovati, da bi na kraju dobila razliku od preko 1,5 stupnja.

Rješenje s kojim raspolažem je ovdje http://www.marinapomorac.com/C7%20-%20RT%20i%20SB.pdf stranica 4 pa nadalje

A rjeÅ¡enja koja ja dobivam bez da zaokruživam iÅ¡ta (koristeći sve brojeve koje digitron izbaci) su:
KG corr= 8,25
MG corr= 1,257
Tanges od kuta= 0,20667
KUT= 11,677
lambda 0= 0,259874017
lambda40= 0,207899213
lambdaKUTA= 0,24460297
d= 4.721
SA= 12,35
F= 19,43
B= 6,41
A= 1,43
RDS= 11,59

????:udriglavom:confused:
U doba drill shipova, raznih off shore brodova, svih mogućih tankera oni stavljaju brod Sava na ispitu. Zalosno

Excell za dinamičku stabilnost - Sava, pÅ¡enica

Excell za dinamičku stabilnost - Sava, pÅ¡enica

Evo. Uz bahato korištenje ROUND funkcije u Excellu dolazim do brojeva koji su napisani u C7 rješenjima.

i naravno, jedan broj sam stavila ROUND na 3 decimale umjesto na 2 i odmah samo za jedan zadatak dobivam različito rjeÅ¡enje, tako da Å¡to reći...

Evo Excell pa nek me netko udre po prstima ako sam negdje pogriješila u programu http://www.marinapomorac.com/Dinamicka%20stabilnost%20Sava.xlsm

Skini materijale sa marinapomorac.com , tako sam ja jer neman od koga nabaviti. A i na konzultacije cu kod klarina/marnike [emoji4][emoji4]

Sent from my iPhone using Tapatalk

znaci terestricka astronomska stabilitet i engleski pismeno i usmeno i pismeno
manevriranje pravo meteorologija sigurnost usmeno
jeli stabilitet klasicna nagazna ka i svugdi ili je jos sta zajebano?

Skini materijale sa marinapomorac.com , tako sam ja jer neman od koga nabaviti. A i na konzultacije cu kod klarina/marnike [emoji4][emoji4]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kako mislis da nemas od koga nabaviti??? :)

Zanima me dali se moze pristupiti kapetanskom ispitu bez polozene advance arpe i upravljanja pa to naknadno rijesiti jer mislim da necu to stici prije ispita???????????????????????????

Back