Kapetanski ispit SIbenik

Volje su kao i uvik, bez promine, meteorologija malo teža nego drugdi.

07/07/2015 Å ibenik usmeni
Navigacija
Polara čemu služi, Sirius čemu služi, kako naći poziciju nasred oceana, pokriveni smjer, napraviti passage plan Å¡ta je najvažnije, sunce u zenitu, dokumenti na brodu, tko izdaje certifikacije.

Meteorologija
Nastanak oblaka,vrste oblaka,golfa struja, iÅ¡čitati sinoptičku kartu, kada je led najopasniji, tlak zraka,vlaga,ciklona, anticiklona, fronte i podjela fronti, vjetrovi.

Održavanje broda
Korozije, cink protektori, kavitacija

Sigurnost na moru
SpaÅ¡avanje na moru, vježbe na brodu, čovjek u moru, smjena straže na mostu

Stabilnost
Nacrtati i objasniti samaricu, generalni teret, sve o žitu, ukrcaj balvana, uvjeti plovnosti, hogging, sagging, poprečna i uzduzna stabilnost, trim, i oko toga ispit oko 20-30 minuta u detalje.

Manevriranje
COLREG cijeli detaljno koća, kočarica, jedrenjaci, pilot, i razne situacije sa drvenim brodicama

Pravo
Pravna podjela mora, upisni list, malo o konvencijama

Engleski
Prevedi nešto, malo gdje ste bili i tako. ovisi o tome kako ste dobro napisali pismeni.

Sve ostalo na http://www.marinapomorac.com/officers-exam

Oni Å¡to su bili kod mene su i zadovoljni i nezadovoljni. Zadovoljni su oni Å¡to su proÅ¡li, nezadovoljni oni koji nisu :) , a za jedne i druge je moja krivica. Nisam smjela im pustiti da preskoče neke djelove vježbanja za koje su tvrdili da su jasni i da tu neće biti problema. Kad kažem da se neÅ¡to vježba, tribalo bi me posluÅ¡at. Ali se neće i neće i onda svaki put iste greÅ¡ke. Koje nemaju veze sa nautikom, nego elementarnom matematikom i nedostatkom osnova teorije.

Naravno, bilo je i special slučajeva gdje je bilo i podbadanja na kapetanskom da me se diskriminira, ali to je razrjeÅ¡eno.

Temeljno -

DA LI VAM TREBAJU KONZULTACIJE? Prvo na to pitanje odgovorite. Imate ispite, imate rješenja, imate korak po korak objašnjenje kako se došlo do rješenja. Imate excell obrasce i HT za sve brodove da možete kreirati svoje zadatke s drugim brojevima pa se prekontrolirati. Tako da je tu samo trud i zalaganje sa Vaše strane potrebno. Ako negdje zapne uvijek se ima email i viber za neke kamene spoticanja da se riješu daljinski u roku 12 sati.

TREBAJU VAM KONZULTACIJE? - Idite na konzultacije kod samo jedne osobe (ne bitno koje). Jer kako vidim skoro svatko ima neke svoje metode i Å¡ablone rjeÅ¡avanja i oznake pa onda ispadne da i ono Å¡to znaÅ¡ ne znaÅ¡. Nedavno sam tako trebala držati konzultacije osobi koja je bila prije kod nekog drugog i nije bila zadovoljna. Kad sam vidjela kako mu je pokazao da se rjeÅ¡avaju zadatci ostala sam paf. I tu se nije moglo niÅ¡ta napraviti. Od najjednostavnijeg zadatka napravio je SF. Ispričala sam se i rekla da mu ja ne mogu pomoći (jer nije htio sluÅ¡ati drugu metodu rjeÅ¡avanja, već samo da mu pomognem sa onom koja mu je već objaÅ¡njena jer je kao donekle shvaća).

Zahvaljujem se na iscrpnom odgovoru kolegice Mayday ....

Ma sta se tice kapetanskog , sist cu i zagrijat stolicu jedno misec dana sad do ispita ( premda uz zavrsavanje vise , polaganja breveta za kapetanski i bla bla ) to ce to bit kupus teski al sta je tu je :)

A sta se tice konzultacija , trebaju li nam ili ne .... Hm , tesko za odgovorit , virujem da ce meni tribat jer uz sve ovo ostalo sta sam napisa gori , visa , breveti i to mislim da necu imat vrimena toliko mozgat pa stoga bi volija da me neko uvede u taj svijet :)
Premda dobra strana je sta smo neke stvari radili na visoj nedavno sta se tice navigacije pa ce valjda stagod uc u glavu .....
Uglavnom sist , ugrijat stolicu malo pa sta bude ....

Malo mi je ridikul ukazivati na moje video upute, ali dosta ljudi je reklo da su im pomogli, pogotovo za Å ibenik. ImaÅ¡ sve zadatke sa kapetanskog, ne samo Å ibenskih, u videouputama rjeÅ¡ene broj po broj. ImaÅ¡ ih na yt, imaÅ¡ ih po predmetima na http://www.marinapomorac.com/video-upute. Naravno ako imaÅ¡ internet to igra ulogu. UzmeÅ¡ jedan zadatak i pratiÅ¡ video, ako negdi zapne vratiÅ¡ natrag video. Ako niÅ¡ta drugo manje će ti sati trebati na konzultacijama. Å ta uÅ¡tediÅ¡ kupi ditetu kinder jaje ili curi, ženi, prijatelju. Jedno je troÅ¡it a drugo bacat lovu. Ima tamo i za viÅ¡u i za faks i za srednju, ima svega....

Evo update za pismeni Šibenik stabilnost. Ništa novo, Sava Korana, ali ima par sitnica na koje treba ukazati.

Draft survey zagaznice mogu biti posvuda naprid nazad od okomice a brod može biti inprovan inkrman pa treba paziti na predznake korekcija za gazove. Za srednju korekciju isto se uvrÅ¡tava korigirani LPP - lenght između zagaznica.

Ako je LCF pozitivan, a brod inkrman korekcija trima u tonama je negativna.

Kut nagiba samarice može ispasti veliki (15-20-25°) naravno sve je to matematički, ne realno.

Kad se radi sa dva skladišta paziti jel zadano rasuti ili generalni (radi XG vrijednosti).

Kad se traži težina vezana za određenu gustoću, važeća je ona koja je u PITANJU (rečenici koja zavrÅ¡ava sa ?) ne u tekstu zadatka. Npr.M/b''KORANA" krca teret u riječnoj luci Mar del Plata gdje je gustoća vode y = 1,020
t/m3. bla bla bla
-Koliko tereta se joÅ¡ može ukrcati u prvoj luci (gdje je gustoća vode y = 1,017 t/m3)
da bi dolaskom u morsku vodu brod bio na ljetnoj oznaci (S - summer)?

Računamo za 1,017 ne 1,020.

Eto. Ništa teško. Samo treba se fokusirati. Ako imate dodatnih pitanja, pitajte.

U moje vrijeme Å ibenik nije imao kapetanski ispit. Samo poručnički.

U moje vrijeme Å ibenik nije imao kapetanski ispit. Samo poručnički.

Već smo to utvrdili, poÅ¡tovani Vladimire. A 10 godina prije mog rođenja firma iz Buja je bila prva europska tvrtka koja je proizvela džepno računalo - napravu koja omogućuje izvođenje matematičkih operacija. Ilti kalkulator. Bitno...

I tu dolazim do onog da ovaj post ne bude spam prema temi - pazite na kalkulatore. Kupite ih na vrijeme i proučite kako rade, koje su mogučnosti i ograničenja. Posebice na memoriju, mogućnost rada sa razlomcima i formulama, zagrade kod trigonometrijskih funkcija itd. I kolege poručuju - OBAVEZNO dvojni pogon, solarni i na baterije. Svitla uvik ima.

Pozz ekipa, ako netko slucajno izlazi na kapetanski sada 02.05 u Sibenik moze me pm (kavica, chakula i to) cisto zbog razmijene informacija, mozda budemo od koristi jedni drugima :D

Možda kolega misli na ovaj raspored
PONEDJELJAK
9h Navigacija i planiranje plovidbe pismeno

UTORAK
9h Engleski pismeno
15h Stabilitet pismeno

SRIJEDA
15h Navigacija, Pravo, Održavanje broda - usmeno

ČETVRTAK
15h Rukovanje teretom i stabilnost, Meteorologija, Engleski - usmeno

PETAK
15h Sigurnost na moru, Manevriranje, COLREGs usmeno

I kad smo već na kapetanskom i tome, evo mala izjava od mene:

Ja osobno nisam toliko dobra da mogu nekoga tko se krene pripremati 7 dana pred ispit za ispit pripremiti adekvatno za ispit. I pod krene pripremati mislim 7 dana prije datuma ispita krene pokuÅ¡ati saznati o čemu se radi na kapetanskom, koja su pitanja, kakvi zadatci itd. Ako znate nekoga tko je sposoban na pirju prebacit svoje znanje 7 dana prije kapetanskog iz jedne glave u drugu, eto svaka mu čast. Ja nisam dosegla taj metalni status.

Svi zadatci su vam online, metode rješavanja online, pitanja sa usmenog popularna online, sve što trebate za prijavu ispita online.....

Uh oh u 7 dana nekoga natrpat svim informacijama za kapetanski, moguce je al taj treba bit jako dobro potkovan sa znanjem pa da ga samo vodis kroz zadatke :D, bez ponavljanja.. Po meni pametnije je odgodit to za sljedeci rok nego bacit novac za ispit..

Evo najsvježiji popis pitanja za sve kapetanije plus bonus Rijeka.
Popis pitanja za usmeni ispit je podijeljen u tri razine.

Pitanja sa 99% vjerojatnoÅ¡ću su pitanja koja su sigurno postavljena najmanje trojici u grupi od 20 ljudi u proteklih 5 godina.
Pitanja sa 50% vjerojatnoÅ¡ću su pitanja koja su sigurno postavljena jednome u grupi od 20 ljudi u proteklih 5 godina.
Te zadnja razina pitanja sa 1% vjerojatnoÅ¡ću su pitanja koja su kandidati izvukli u svojoj grupi, a koja ispitivač nije pitao, već zamijenio nečim drugim, ali opet, možda i pita, ovisno o stanju atmosfere, Å¡to su doručkovali, jel sutra radni dan ili blagdan i slično.
Naravno, bilo bi kontraproduktivno da ne naglasim da odgovore na sva pitanja iz svih razina možete naći u mom priručniku koji možete naručiti na webstranici webknjizara.hr

Razina 99%

Navigacija
Stajnice
Fi meridijana i Sunce u zenitu
Brzinomjer
Greška GPSa
VTS
Satni kut
Surekstacenzija
Izraz knots
DGPS
Linije pozicije obalne navigacije
ECDIS
Rasterske i vektorske karte, kada se moraju koristiti
Radarska slika
TSS, kada je obavezan tko ih može ustanoviti
Cirkumpolarna tijela
Zbrojena navigacija
Žiroskop-precesija, inercija
Gnomonska i merkatorova projekcija
Deklinacija
Plovidba u posebnim uvjetima
Visinska metoda
Greške radara - objasniti
AIS
Sekstant-greške (eksentriciteta indeksa zrcala) alhidada
WGS84 sustav, imaju li HHI karte taj ispravak
VDR
Prvi vertikal (zenit nadir east west)
Brodski magnetizam, osjetljivost ustrajnost stabilnost
Proljetna točka
Deklinacija
ARPA i radar
Koliko dugo ARPA računa poziciju
Nautički sumrak
Pokriveni smjerovi
Stereografska projekcija
BTM, BRM objasni razliku
VTS centri po Jadranu
Polara čemu služi
Sirius čemu služi
Kako naći poziciju nasred oceana
Pokriveni smjer
Napraviti passage plan - šta je najvažnije
Dokumenti na brodu, tko izdaje certifikacije
Nebeska sfera i koordinatni sustavi

Stabilitet i rukovanje
Generalni teret
Statička i dinamička stabilnost
Kako izračunati hogging i sagging
Samarica
Objasniti GG1 i MoG
Å to je stabilitet
Teški teret
BM i SF
Indiferentni brod(GM je jednak nuli)
3 uvjeta plovnosti
KM, LCF, BG, XF, Centar plovnosti- pita po zadacima
Sipki tereti(kutovi)
Nadvođe
Plimsonova oznaka
Stabilnost na putničkim brodovima
3 SOLAS kriterija za žito
Nasukani i dokovani brod
Posebni uvjeti stabilnosti
Trimovanje broda- trim tablice, premještaj težina, koliko se mijenja gaz za 100 tona
Poprečna stabilnost
Gz krivulja
Stabilnost kontejnera
Korisna i posredna nosivost i ukupna nosivost
Ventilacija terete
Uvjeti za tekuće terete, žito i kontejnere
Objasniti zadatak sa samaricom
Poprečni presjek broda i točke
Kad je brod pretežan ili zatežan objasniti kamo ide točka G
ZaÅ¡to se događa kut nagiba kod pomaka žita
FWA
Ukrcaj u rijeci, iskrcaj u moru
Ukrcaj žita
RDS
Ukapljeni plinovi
Stabilnost kod prodora vode
Trim i premještaj težina
Dovođenje broda na ravnu kobilicu
Konstruirati krivulju statičke stabilnosti
Podjela stabilnosti
Podjela poprečne stabilnosti
S krivulja pantokarena izoklina
Draft survey
Kemikalci
Stabilnost ro ro brodova
Statička stabilnost
Nacrtati grotla
Kako se mijenja trim-kako dovesti brod na ravnu kobilicu
Å tete na teretu
Rasuti teret
Plan ukrcaja tereta

Meteorologija
Ciklona
Anticiklona
Sinoptička karta (područje s ledom)
Tropski ciklon
Tople i hladne fronte
Zračne mase
Routing karta (meteo karta)
Sinoptička karta i svi elementi na njoj
Adijabatsko hlađenje i zagrijavanje
Chart-card program
BVS – bonvoyage system
Magla, nastajanje, radijacijska magla, advekcijska magla
Spoj hladne i tople fronte - Å¡to se događa u toj točki
Vlaga, relativna vlažnost, specifična i apsolutna vlažnost,
Točka rosiÅ¡ta,
Kada ćeÅ¡ ventilirati skladiÅ¡te i kako
Vjetrovi na Jadranu, po kardinalnom i interkardinalnom smjeru
Psihometar i ostali meteo uređaji
Tlak (standardni, atmosferski)
Kako se kreću vjetrovi, polarni, pasatni i umjerenih Å¡irina
Preporučena i optimalna ruta
Sedam meteo pojava (tlak, vlažnost itd)
Golfska struja
Kada se more zaleđuje, led na moru
Što je vrijeme, što je klima
Zašto je prvi kvadrant najopasniji (tropski ciklon)
Nastanak oblaka i magle

Pomorsko pravo
STCW konvencija (i sve ostale)
Stojnice, prekostojnice, izvanredne stojnice, reverzibilne stojnice
Registar brodova - što radi ovlasti
Teretnica – sve vrste
Ugovori o prijevozu morem – sve vrste
Pravna podjela mora

Sigurnost na moru
Brodice za spašavanje – sve o njima
Splavi za spašavanje – sve o njima, kojim plinom se pune
Osobna oprema za spašavanje
IMO
MARPOL
OnečiÅ¡ćenje mora i zraka s brodova
Manevri MOB

Manevriranje
COLREG – cijeli, sa modelima brodova demonstrirati radnje
Kapetan ste na sudarenom brodu, šta trebate napraviti
Kada ćete, a kad nećete početi odsukanje/odvajanje.
Propele i izboj
Azipod
Bank effect
Squat
Utjecaj vijka i trustera

Engleski jezik
Ovisi o pismenom, ako je dobar malo pitanja, ako je odličan skoro niÅ¡ta, ako je slab sve iz priručnika možete izvući.

Održavanje broda
Cinkovi protektori
Korozija
Kavitacija
Prema grupama i sve u priručniku kako izvučete

Eto. Iz dubine duÅ¡e vas molim da ne trčite sad prema svojim papirima i križate sve ono Å¡to ovdje nije na popisu kako to ne bi morali učiti. Sva pitanja koja nisu ovdje navedena, a u priručniku su spadaju u grupu 50%, Å¡to znači, ako ste po dalmatinski pegula, može se desiti da Vas to i pita.
A pitanja od 1% bi bila hiperbolična navigacija, Loran, Decca, radiogoniometar, ratna blokada na moru, ratna zona na moru, uzapćenje broda i slično.

Dodatno - Usmeni Rijeka
- STABILITET - pismeno 5 zadataka, žito, draft survey, ukrcaj tereta i kut nagiba, uzdužna iskrcaj iz Å¡tive 1 i ukrcaj balasta u FPT za željeni gaz, i u vodama različite gustoće. Pismeni traje tri sata može se taman sve napisati, ali bez da se provjerava stoga posebnu pažnju treba voditi na brzini i točnosti prilikom rjeÅ¡avanja. Bitni su im konačni rezultat, ali isto tako neÅ¡to sitno boduje i postupak tako da je dobro sve pisat jer nikad ne znaÅ¡ dali će te jedan bod spasiti. Bili su skoro svi zadaci brod LoÅ¡inj i jedan Sava, ali to se može mijenjati.
usmeno - ispituje gosp. Komadina sa faxa i sve po pitanjima iz skripte, nije neki problem i on dosta pomaže i navodi.

- NAVIGACIJA - zadatke iz navigacije imate dolje u tekstu i da se rijeÅ¡it bez problema u 3 sata pa i ranije, opet isto ako stignete piÅ¡ite im cijeli postupak. RIJEKA usmeni godp. Kos sa faksa i ispituje u detalje sva znanja potrebna za Terestičku i astronomsku navigaciju. Kao npr.:, radarske bočne lepeze, formulu za radarsku udaljenost, crtanje kartografskih projekcija, nebeske sfere, sferne trokute, ortodroma i loksodroma, izvlačenje formula, Naiperovo kolo i Neperova pravila. Itd.

- ENGLESKI - pismeno je standardni tekst iz MARS-a, a na usmenom opet taj tekst da objasnite. Ispitna pitanja se dotiču skripti gosp. Pricharda.

- MANEVRIRANJE – OBAVEZNO u detalje i cjelovito poznavati COLREG. Koriste kartice sa svijetlima, izbjegavanje, prednosti, zvučni signali. A nakon toga pitanja iz skripte ovisno Å¡to izvučete.

- METEOROLOGIJA – RIJEKA ispituje gosp. Andraka, samo pitanja iz skripte i on dosta pomaže ako zapneÅ¡. Å IBENIK SPLIT – obavezno detaljnije poznavanje sinoptičke prognostičke i dijagnostičke karte i svih elemenata.

- ODRŽAVANJE BRODA – RIJEKA ispituje gosp. Ivce, pitanja su iz skripte.

- SIGURNOST NA MORU - RIJEKA Ispituje gosp. Glazar po pitanjima iz skripte.

- POMORSKO PRAVO – Sva pitanja su po skripti, ako se djelomično ne zna pruža se asistencija, ali ako se uopće ne zna odgovor na pitanje, slijedi pad.

Molija bi uvažene kolege koji su bili na ispitu u l.k. Šibenik 06.05. da nam malo opišu kakovi su bili pismeni iz astronomije ,terestrike ,stabilitet. Unaprid zahvaljujem!!!

Back