Ono sta je meni frend poslao na mail. Vanredni kapetanski odrzan u augustu u Rijeci.
- STABILITET - pismeno (jbg. nitko nije slikao) Bilo je 5 zadataka, zito, draft survey, ukrcaj tereta i kut nagiba, uzduzna iskrcaj iz stive iz stive 1 i ukrcaj balasta u FPT za zeljeni gaz, i u vodama razlicite gustoce. Pismeno je tri sata i ja sam taman stigao sve napisat bez da sam ista provjeravao, stvarno vremena na knap i vec me bilo strah da necu stic tako da se potrudi da napises sve zadatke. Bitan mu je konacni rezultat, ali isto tako nesto sitno boduje i postupak tako da je dobro sve pisat jer nikad neznas dali ce te jedan bod spasiti. Bili su skoro svi zadaci Losinj i jedan Sava, a tko zna sta ce vama biti.
usmeno- nama je bio Komadina sa faxa i sve po pitanjima iz skripte, nije neki problem i on ti dosta pomaze i navodi. Mene je bilo strah da ce biti Bugarin jer onda bi bilo veselja.
- NAVIGACIJA - zadatke iz navigacije smo slikali tako da ti ih i saljem i to se da rijesit bez probleme u 3 sata pa i ranije, opet isto ako stignes pisu mu cijeli postupak. Nama je na usmenom bio Kos sa faksa i to je bilo cudo sta je sve pitao, pita te pitanja iz sripte ali to mozda samo jedno od grupe koje izvuces a anda pocinje sva ona druga cuda i sranja. Mene je pogodio sto sam znao, one radarske lepeze i tako, formulu za udaljenost... Ali decke je pitao da mu crtaju kartografske proekcije (sve) , nebeske svere, sverne trokute ortodroma i kosodroma, izvlacenje formula, neperovo kolo i neperova pravila....., mislim strasno sta god mu je palo na pamet. Navodno da nekad Bugarin ispituje navigaciju, neznam kako to onda izgleda.
- ENGLESKI - pismeno je neki tekst iz MARS-a kako je Uta objasnila, a na usmenom opet taj tekst da objasnis. Na pismenom su jos oni zadaci iz iz skripte, nije problem, ja sam ih imao na mobitelu tako da sam cak i uspio malo prepisat sto nisam znao. Bio je Prichard, a on navodno ide u miovnu tako da neznam tko ce ga nasljediti.
- MANOVRA - To se moras obavezno pripremiti pogotova pravila i svijetla i zvucne signale, to obavezno nauci sve. Ispitije te Bugarin, prvo baca kartice sa svijetlima i to moras sve znat, pravila te pita detaljno a najvise ze drzi oko jedrilice i koga ona mora izbjegavati, i ograniceni i nespsobni i ribari, odnose izmedju njih nauci jer to je skoro svih pitao. A nakon toga pitanja iz skripte ovisno sta izvuces.
- METEOROLOGIJA - ispituje Andraka, samo pitanja iz skripte i on dosta pomaze ako zapnes.
- ODRZAVANJE BRODA - Bio je Ivce i on dosta pomaze, pitanja su iz one skripte. Mada je meni ono sve totalno sranje, nerazumljivo i tesko ucljivo (isto tako i skripta iz navigacije mi je bila dosta teska).
- SIGURNOST NA MORU - Ispituje Glazar po pitanjima iz skripte, to je vise manje ok jer mi to vecinom znamom, a i lako se pamti.
- POMORSKO PRAVO - to isto nauci jer ispituje neka zenska i trazi da znas. Pomoci ce ti ako vidi da znas ali ako ne, onda bas ne pmaze nego ide sa podpitanjima. Sve po skripti.