Kako simulirati blackout bez pomoći automatike?

Minja se i kod mene na pomoćnim motorima - ali govorim o sump level alarmima za glavne makinje. Prema radnim satima - prije će vremenski doći potreba minjat ulje zbog starosti ulja nego zbog radnih sati. A pajdo da bi testirao plovak - kaže - pritači iz jedne u drugu! A ne znam.., ovo još nisam doživio ni na jednom brodu.
Ne kuzim ja vise nista , pitanje je bilo za blackout i niski tlak ulja na pomocnom motoru.

Na glavnoj makini se to testira na dnevnoj bazi , plovak podignes , zasvira i gotova prica

Ne kuzim ja vise nista , pitanje je bilo za blackout i niski tlak ulja na pomocnom motoru.

Na glavnoj makini se to testira na dnevnoj bazi , plovak podignes , zasvira i gotova prica

A je.., podigneš plovak - zasvira i gotova priča!

Aj, opiši mi kako to radiš - npr. kod mene to ne ide - moraš otvoriti karter.., zamočiti ruku malte'ne do ramena u vruće ulje.., a čak i kada bi ulje bilo hladnije ne možeš aktivirati plovak jer je zatvorenog tipa - u zatvorenoj korpici ili čašici koja ima rupice okolo, ne možeš uopće doći do plovka. S nekom žičicom bi eventualno mogao - ali trebao bi pipati rupicu i gurnuti ga. Btw, plovak je više od 20 cm ispod gornjeg levela ulja - ne vidiš ga. Osim toga moraš se zavući tijelom u karter jer nije montiran na vanjskoj strani do inspekcijskog poklopca nego je točno na sredini kartera ako gledaš poprečno i uzdužno.

A ti sve to na dnevnoj bazi - e, vala' svaka ti čast! Što se tiče black-outa, sada smo na dva shaft generatora - a pomoćni su fermani.

Znači ako stane glavna makinja - slijedi black-out lijevo/desno.

Nije mi jasno šta te buni??!

Pitanjce je bilo - "KAKO SIMULIRATI BLACK OUT BEZ POMOĆI AUTOMATIKE?"

na dnevnoj bazi.., valjda!?

Aj, antezd - dawai, ždu vaševo otveta??!

Last edited:
Simulacija blackouta obicno se izvodi na EMS kada testiras dali ce Emergency generator upaliti i spojiti se na mrezu.

A shutdown motora testiras sa niskim tlakom ulja koji simuliras lokalno sa pressure switch-a.
Kako su ti vec napisali to su dva razlicita pojma.

Ante mi dnevno punimo 5% sumpa kako ove wartsile talijanske trose ka alfe ulja pa nikad ne minjamo ulje....nama jos bolje...manje zajebancije a shell samo salje bacve non stop

gavro
ostavi se tih testiranja glupih...posalji tog kapa u hurac...ko je to vidia testiranje levela...pa imate low pressure i kad zafali tlaka motor stane i ciao pipi

Poslano sa mog Lenovo A6020a40 koristeći Tapatalk

gavro
ostavi se tih testiranja glupih...posalji tog kapa u hurac...ko je to vidia testiranje levela...pa imate low pressure i kad zafali tlaka motor stane i ciao pipi

Ma yebo'ga ti Nikola - bolesnik teški!

Vjeruj mi da ovaj ugovor nisam niti minut utekao od posla.., toliko ob-trčim dnevno da nemam volje uvečer ništa niti pročitati.., čak ni od Šuvara!

Ante mi dnevno punimo 5% sumpa kako ove wartsile talijanske trose ka alfe ulja pa nikad ne minjamo ulje....nama jos bolje...manje zajebancije a shell samo salje bacve non stop

Puno je to.Tu su u pitanju prsteni sigurno.Ja ga punim nekih 100 litrara svakih 3/4 dana ako stalno radi s tim da dok radi i LO separator stalno vrti.Isto se radi o Wartsili.

Kako simulirati blackout bez pomoći automatike ako pritom moramo i testirati zaštitu dizelskog motora za tlak ulja za podmazivanje?
ÄŒitam pitanje, pa odgovore. A da neke pojmove prvo pojasnimo.

Å to se misli pod automatikom? I onaj presostat koji gasi motor je zapravo automatika. Automatski stop nakon postizanja zadanog uvjeta.

Simulacija točno čega? Starta emergency generatora, st-by generatora, UPSa, emergency rasvjeta. Sve navedeno.

Blackout je blackout, ili jest ili nije. Ima struje, nema struje.

Pitanje ne da je nedorečeno, nego je skroz nejasno.
Pa odatle i ovako šaroliki odgovori.

Prošetaj do safety stationa. Aktiviraj quick closing ventile (ne zaboravi i onaj od emergency generatora). Gledaj i uživaj, pričekaj da se potroše baterije i to je to.
Ne brini za tlak ulja. Jednom kada se sve zacrni, svi su na nuli. Bez šanse da se dignu dok su ventili zatvoreni. Samo pazi na ventile da ih tko ne bi otvorio.
Sve si testirao.

Poslano sa mog SM-G965F koristeći Tapatalk

moze se simulirat s zatvaranjem goriva sta je neko prije napisao
znaci zatvorit gorivo ,rucno zavrtit ventil ili quick closing valve aktivirat

ali moze se i zatvorit zrak na turbini ako imaju klapne za zatvaranje zraka turbine,one s emogu rucno aktivirati
sad je variacija na temu kako di se aktiviraju ,ja sma ima da mehanical overspeed activira pmeumatic solenoid i zatvara clapne turba na twin turbo..

samo ovo je malo previse za test za eto..

ako su mali pomocni e onda uzest dnevnik stroja skinit filter i stavit dnevnik na usis turba radi provjereno...
samo da mu je prva starnica debela da je ne moze usisat pa eto belaja..

Quick closing ventili su bili šala. Opisano ne bi bila simulacija, nego pravi pravcati dead ship (I UPSova se riješavamo). Mala ludost za izvesti u praksi bez tekuće katastrofe u makinji.

Pitanje je studentima sastavio, a kako je već ranije primjećeno, netko tko broda nije vidio. A nisu mu baš ni pojmovi jasni.

Ne može se pametno odgovoriti. A da udovoljiš svim uvjetima: ne smije se koristiti automatika, mora biti simulacija (redovno neki releji ili PLC u pitanju, tj. automatika), mora biti testiran stop za niski tlak ulja (a to je u svakom slučaju automatika).

PS
Ako ima negdje klapne na turbinama, a zaboravio ih. Neka pusti CO2 (sa zatvorenim fire flaps), većinom su ormarići u istom stationu. Problem riješen. :-)

Poslano sa mog SM-G965F koristeći Tapatalk

ja sam sve vise misljenja d atriba na to odgovorit ispumpat uljei to priko separatora ,
presostat zatvorit d arzi tlak .stat sastrane i gledat kako smo dobro simulirali zaustavljanje stroja

garantiram da ce teskom mukom i nemalim radom ga poslje upalit to bi zabilja bio najbolji odgovor na ovo bitanje..

a Quick closing barem ovdi zatvarat svaki motor posebno pa barem ovdi to moze igrat..

ja sam sve vise misljenja d atriba na to odgovorit ispumpat uljei to priko separatora ,
presostat zatvorit d arzi tlak .stat sastrane i gledat kako smo dobro simulirali zaustavljanje stroja

garantiram da ce teskom mukom i nemalim radom ga poslje upalit to bi zabilja bio najbolji odgovor na ovo bitanje..

a Quick closing barem ovdi zatvarat svaki motor posebno pa barem ovdi to moze igrat..
Samo poklopac od centrifugalnog filtera skines , upalis motor i odes na kavu , svirati ce i niski tlak ulja i sve sto triba

Back