Ala sta se dilite prvo diploma ili ne u tu diskusiju netriba ulazit i molim ove mlade poletne decke sta lupetaju pizdarije da se spustu na nivo profesionalca. Ja sam isto cadet i svaki posal koji sam dobia sam primia s smjeskom a u sebi drugacije mislija ili se neslaga ali svaki taj posao prihvacen s osmjehom je i odrađen kako treba. Sta je najjbitnije neocekujte brda i doline jer cete past jako nisko. Prvo ka kadeti palube, makine ili struje od ciscenja i uredivanja nemožete jer uvik ima neko misto di tvoj kolega sef ili stariji casnik nie ima vrimena ocistit ili mu se nije dalo pa je posla tebe tako da sam na kadeturi radia meni lipe posle - tipa rastavlja pumpe, minja sprice, overhulira motore, minja ball bearinge zavidava i odvidama cak mi i varenje jako blisko i drago etc.... a pored svega toga sam tri puta vise opra kvadrata sa aquatuffom i envirocleanom, i obrisa ulja to je cudo, opitura cijevi i pripremia za pituravanje a da negovorimo,a o sporkom poslu sludge, bilge i sewage tu oni senzibilnog nosa koji taj isti nos drže visoko gore i paraju oblake s njim ce naglo pokleknit i poželit maminu spizu i bijeg s broda - a momci moji to nije bas tako na takvim poslovima se poznaju junaci necu govorit kako sam ima losa iskustva na prosloj firmi di su se dva cadeta struje iskrcala jer nisu mogli podnit presing i bili su sviraci kurc@ nista radili niti ih je to interesiralo (samo su ponavljali kako žele zaradit masnu lovu) a bili su iste nacionalnosti kao i casnici a ja Hrvat a oni svi druge nacionalnosti eeej to je bilo cudo kako matletiranje i glupiranje upuceno od strane istih prema meni - sve sam trpia dok se nisam otrova hranom i 12 dana radia s proljevom (niko me nije ni pita kako sam a kamoli da pitam za slobodno), dva puta se iskrenia u workshop od dehidracije i posla u Saudiskoj Arabiji (lito oko 55 stupnjeva u makini) ali tu nigdi nisam pokaza slabost sve sam radia i letia na prvu - nije mi bilo tesko nikad nista napravit od kave do posla i nakon toga ja sam sve to kupija u sebi i trpija i reka nema natrag ovamo jer ovdi se zdravlje gubi na veliko a živci da nepricamo - skupia dobar evaluation i capo mi napisa preporuku ono koja ubija komentarima te posli toga s ta dva papira nasa puno bolji posa. Tako da ovi moj primjer nemojte shvatit kao hvalisanje nego kao ispravan nacin i postupak i jedino tako možete ugrabit bolje i stacionirat se na neke normalne ugovore i normalne novce ali prije svega toga morate proc i piketinu i brus i pituravanje i rodul i ciscenje svega mogucega a naravno opet ovisi sve s kojom ste ekipom i na kojoj vrsti broda ali u globalu nekom vise manje svima nam je slican pocetak. Stoga smjesak, volja, želja, rad i ucenje to vam je jedini nacin da isplivate i dokažete da ste kvaliteta a s tim dolaze i bolji benefiti. Sretno