koje poslove nautiacari obavljaju po drillshipovima?dali se poslovi dile na safety officere ili 2nd officer DP ili neÅ¡to slično ili je poredak poslova totalno drugačiji za nautiku?
Nauticari oficiri krecu od najmanjeg ranga a to je recimo 2nd officer ali mora imat DPO unlimited brevet (nevazno sta si prije bia na brodu) , nakon toga postajes STSL (stability section leader night) recimo 1st off, nakon toga STSL day to je isto 1st officer ali je vec bia night. I na kraju postajes OIM (offshore instalation manager) to je ustvari kapetan.
Sad na nekim brodovima imas i SDPO sta znaci senior DPO a to znaci da si onda prvi za avancamenat u redu za STSL night.
DPO sidi 12 sati na mostu (2 su u sluzbi na mostu svih 12 sati), te kao sat sam rekao STSL obavlja poslove koje inace radi ch.officer na normalnom brodu.
Eto nadam se da ti je jasno.
POzdrav
Sto se tice posla sekija sta tocno radi na mostu?Drži gvardiju slično ka na trgovačkim brodima samo prilagođeno offshore poslovima?Dali ga kači Å¡ta papirologije?
@ Dalmos
ako nije problem jel mos napisat koju ric sta se tice pozicija u makini,
od onog najnizeg pa dalje mislim na drillrig i drillship,
unaprid hvala![]()
MAkina radno vrime
day shift 0700 do 1900 i night shift 1900 do 0700
RAdi se 12 sati s pauzama za kavu (od 10 do 1030 i 16 do 1630) te za rucak od 12 do 13 sati.
U makini imaju (kod mene na rigu)
Mazac x4 dvojica noc i 2 dan
ENOP x4 (2nd engineer) 2 rade noc i 2 dan
TEAS tj night chief (1st engineer)
TSL (chief eingineer)
ima jos rig mechanic x2 (day and night)
hydraulic engineer
welder (radi noc)
Dakle
kapo je in charge za sve i radi uvik dnevnicu (vise office i kontakt s firmom i nabava djelova itd...)
1st eng je glavni iza 1900 umisto kapa i on je po makini i ima svoj office
2nd eng radi jedan dan u makini a jedan u control roomu (minjaju se svaki dan). Na nekim brodima rade 6-6 sati makina kontrola zavisi od set up-a
mazaci uvik u makini i prvenstveno im je da prigledaju pogon kad dodu u dmjenu i rade kao pomoc 2nd-u ako mu triba a ako ne rade po makini od svega i svacega do weekly ciscenja makine i odrzavanja cistoce
mechanic je vise na drill flooru nego u makini ali ako triba tu je
hyd engineer je zaduzen kako i ric kaze za sve sta je hydraulicko na brodu. I on je vecinom na drill flooru ali po potrebi u makini.
welder radi samo noc (bar kod mene) i sama ric kaze, po cile noci vari sve sta triba a viruj uvik triba
Eto to ti je to nadam se da ti je jasnije
NAPOMENA da firma na kojoj ja radim NEMA 3rd engineera pa mozda moze neko ko radi na firmi koja ima napisati i stagod o tome.
Pozdrav
Punohvalana iscrpnom odgovoru, a bili ja mogao zamoliti za pokoju informaciju s onima koji se strujom bave.... Elec, ETO, Ch elec.... ko kome i tako to
Unapred hvala
Jeli moguce da nas covjek, s puno iskustva na raznim brodovima kao fitter, flying crew, inace brodomonter i varioc s atestom zavrsi na ovoj ili slicnoj vrsti broda? U slucaju da da, kome bi se trebao javiti, ima li u nas koja agencija za posao na offshoreu u tom segmentu? Inace, ne pitam za sebe, zamoljen sam da se malo raspitam pa eto ako netko ima vremena da mi malo pojasni..unaprijed hvala

A gencije su ti, .... ili si casnik ili .... to rade filipi![]()
A gencije su ti, .... ili si casnik ili .... to rade filipi![]()
Osnovni offshore breveti..ima li kakve veze tj dali vrijede breveti sa trg. mornarice tipa adv. fire fighting itd. Koji bi to bili?
Ja ću ti napisat o mojoj situaciji,meni nisu vrijedili apsolutno niÅ¡ta,ono Å¡to ti je osnova,to ti je BOSIET/HUET,meni su tražili i MIST. Å to se tiče svih naÅ¡ih vrlih breveta,trenutno mi ne znače apsolutno niÅ¡ta. Ne kažem da mi možda danas-sutra neće trebat,ali trenutno sam na semici i ti mi niÅ¡ta od navedenog nije traženo.