Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Za Bepina - jest, izuzetak sam. Brevete sam prvo dobio u tzv unutarnjoj navigaciji, zati ih, uz polaganje dodatnih ispita, preveo na vanjsku navigaciju. Ne vjerujem da je jos netko tako prosao. Dakle pomorska srednja, zatim plovidba u rijecnom brodarstvu, nakon toga "pravo" pomorstvo. No to je sve daleka proslost, danas je sve kontradiktorno.
Nastavio bih jos malo o obrazovanju pomoraca. Mislim da danasnje pomorstvo, bolje receno RAD na brodu, nema veze sa nekadasnjim, bilo na palubi (neka mi oproste nauticari ako grijesim), bilo u stroju. Nije li svima olaksan posao, nadgledanje, upravljanje, samom automatizacijom svih onih proracuna i radnji od kojih se prije i sastojao nas posao? U svakom trenutku imate poziciju broda, vremensku prognozu, temperature i pritiske po raznim strojevima. Kolike stvari se vise ne popravljaju nego se jednostavno zamijene? Barem u mojoj firmi se ne gleda na to koliko neki dio kosta, ako ce pogon stajati. Zasto je onda sad potrebno vise obrazovanje? Samog posla na brodu je manje i jednostavniji je.
Priznavanje breveta. To je zanimljivo pitanje. Mislim, ako je izdan po STCW-u da ga treba priznati. Kako je netko dosao do njega je vec drugo pitanje, pogledajte samo aferu oko Prometnog fakulteta i DOBIVANJA njihovih diploma...
Ekologija? Ako je u pitanju kompanijin novac, kakva ekologija, kakva zastita prirode... to mi lici na ono o stednji energije - kada izlazis iz sobe, gasi svjetlo, ne ostavljaj TV na stand by i slicne glposti. Vecina nas je vidjela onu sliku zemlje po noci, cijela USA i Evropa svijetli do bola, a mi da palimo svijece???
Otisao sam predaleko i skrenuo s teme. Da zakljucim... moje je misljenje da za sada ne treba faks za vise cinove. U nekakvoj buducnosti... ne kazem.

Nakon upisa prvog tecaja u brzoj pomorskoj Split ( tecaji su u 2-6 misecu ) gospoda zaduzena za te ispite m kaze da tecaj krece kad se ispuni kvota ljudi. Oni koji su bili dali mi mogu reci dali se nakon prvog tromjesecja u 2 misecu triba cekati da se skupi ljudi u 6 ili se ide svejedno u 6 misec zato jer si vec krenija. razumin ako triba cekati da se skupi ljudi za kreniti prvi put ali sta je s poslije ovim polaganjima? Znaci u 2 misecu nas ima dovoljno ali neko ode na brod i nemoze doci u 6 sta onda? Molim da mi oni koji znaju tj koji su bili odgovore.
Fala :uzdravlje

Evo, ukratko sta je meni Dijana rekla... Platija san od kolpa dva semestra 2007-e i nisan stiga na predavanja, tek san se prijavija u 9on misecu i odslusa 1. semestar, sad cu drugi... ali ako preskocis semestar radi navegavanja, uplata ne propada kao ni upis, jednostavno se prijavis za sljedeci put. Predavanja su u 2, 6 i 9on misecu... I kako san cuo, a to moran provjerit, nakon zavrsena dva semestra, kao i redovni studenti, imamo pravo polagat prvu klasu u kapetaniuji i dobit o tome uvjerenje... Naravno brevet sljedi nakon zavrsenog faksa... Opet ponavljan, to je neprovjereno, a Dijanu nisan stiga pitat jer su me pokupili na brod...
Inace predavanja pocinju 02.02....
Vidimo se...

Ja san cuja da nema vise polaganja u 9 misecu. Tako je Diana rekla mojoj zeni kad je pricala s njom na telefon. Dali znas moze li se nakod polozena prva dva semestra dobit bravet za 2nd eng?

Fala jadrane na informacijama

pa ja san bija na 1 semestru u 9 misecu, a za polaganje kazen ti da san samo cuja a Dijanu nisan pita... votever, 2 semestar pocinje sad pa cu je usput pitat i za to...
Koliko znan brevet ne, ali uvjerenje od kapetanije da je prva klasa položena da...
iako nisan siguran kako to funkcionira pa cu pitat kap. Matosica da bude sve sigurno...
Inace napokon su se na kapetaniji rjesili Orsulica tako da on nije vise u komisiji :)

Pa sta ce mi uvjerenje ako mi nece dati bravet? Nerazumin taj nas zakon. Sta da obrisen guzicu s njim. :mad: :udriglavom

Kolege, nemam iskustva, ali smatram da je za sve kriva Bolonja i njen glupi proces koji bi bio dobar da se provodi, ali je sve dvostruko te?že, jer se ne provodi.
Na?žalost, jedino ??to ima veze sa bolonjom na faxu su ??pageti bolonjeze:p, ako bi se i oni mogli tako nazvati.
? to se tiče toga da pomorci pola?žu brevete bez fakultetske diplome, mislim da oni sa riječkog faxa i nisu ba?? za to, upravo suprotno, jo?? stavljaju vi??e predmeta i te?ži program i osobno sam čuo da smatraju fakultete ju?žnije od Rijeke manje kvalitetnim. Dok svi znaju da je takav zahtjevni program definitivno nepotreban za rad na brodu, već da je vi??e potrebno iskustvo.
Tako to ide kod nas, dok ostali u svijetu zvanje stječu iskustvom, počmu kao mornar da bi postali kapetani, mi to ne mo?žemo, a navigaju i jedni i drugi.

Mogu reći da je i mnogo ljudi protiv toga da se postaje "kap.dug.plov." bez vi??e ili fakulteta, jer ka?žu da kad su oni morali zavr??iti vi??u, neka je zavr??e i drugi.

Ja nemam vi??u pomorsku,ali cu poku??ati dobiti brevet za CE unlimited,jer imam brevet 2E unlimited.Ako pa?žljivo pročitate STCW pravila,to je moguće na račun iskustva,a to su mi potvrdili i iz ministarstva,ali tko zna ,znate kako je kod nas.
Ako je tko od vas poku??ao na ovaj način nek se javi.
pozdrav

Ja nemam vi??u pomorsku,ali cu poku??ati dobiti brevet za CE unlimited,jer imam brevet 2E unlimited.Ako pa?žljivo pročitate STCW pravila,to je moguće na račun iskustva,a to su mi potvrdili i iz ministarstva,ali tko zna ,znate kako je kod nas.
pozdrav

Prvi put to cujen ali javi kako je proslo.

pozdrav

Nisam strucnjak za STCW, ali svi znamo da STCW propisuje samo minimalne standarde i vrijedi ona definicija da drzave mogu propisati/traziti dodatne uvijete. Prema tome ono sto pise u STCW-u je manje vazno od propisa drzave.

Poslao sam mail ministarstvo i oni su odgovorili da je moguće dobiti brevet na račun iskustva,jedino mi preostaje potvrditi to u praksi,ali tek u 3mj,kad se vratim sa broda.jer ocekujem da odem, svaki dan.

Marenos, tesko mi je u to povirovati. Ne kazem da ti lazes nego ti oni nesto muljaju ili je to nesto novo. Tko ti se javio iz Ministarstva, jel Marina Haluzan? I meni su nesto obecavali i na kraju nista od toga.. U svakom slucaju ako ima nesto novoga javi nam na ovaj forum :)

Pozdrav!

Marenos ako je moguce mozes li napisat adresu na koju si pisa ministarstvu jer nas ovdi 3 Hrvata ocemo isto postavit par pitanja uvezi breveta.

Zivia

Brevet za upravitelja preko 3000 KW

Brevet za upravitelja preko 3000 KW

Upravo razgovarao sa nadleznim iz Ministarstva pomorstva u svezi dobivanja breveta za Unlimited upravitelja stroja.
Odgovor je da se moze dobiti ako imate zavr??enu vi??u pomorsku,unlimited brevet za drugog odnosno prvog časnika stroja te 12 mjeseci navigacije,uglavnom bez vi??e pomorske ni u kom slučaju za sada ali su mi rekli u budućnosti da to namjeravaju promijeniti ali u tom slučaju će pod sigurno trebati polo?žiti jedan ili vi??e rigoroznih ispita.

Pisao sam direktno Kalameti,ali je odgovorio neki Milivoj Eglendžija.To je bilo prije 2 godine,13 godina sam bio kapo do 3000 kw,pa mi je trebala navigacija za 2E,da bi mogao postati po njima Kapo iznad 3000 kw.Sad u 3 mj ču imati godinu dana navigacije kao 2E unlimited.Evo šta su mi napisali:

Ako posjedujete valjanju svjedodžbu za 2 časnika stroja,na brodu porivne snage 3000kw ili jačem(STCWIII/2),i imate najmanje 12 mjeseci plovidbene službe,nakon stjecanja spomenute svjedodžbe,a najmanje u svojstvu časnika stroja,na brodovima porivne snage 3000kw ili jačim,te udovoljavate propisanim zdravstvenim uvjetima,udovoljavate propisnim uvjetima za stjecanje svjedodžbe za upravitelja stroja,na brodu sa strojem 3000 kw ili jačim.
Međutim ako vam je istekla svjedodžba koju posjedujete,te ne ispunjavate uvjete(navigacija 1 u 5)i niste završili višu školu brodostrojarskog smjera,onda ne ispunjavate uvjete za stjecanje svjedodžbe za upravitelja stroja na brodu snage od 3000kw ili jačim.

Eto, to sam dobio prije 2 godine i u 3 mj idem to provjeriti u praksi.Vjerovatno če u kapetanijama imati svoju filozofiju,jer je tako to kod nas.

Last edited:
Pisao sam direktno Kalameti,ali je odgovorio neki Milivoj Eglend?žija.To je bilo prije 2 godine,13 godina sam bio kapo do 3000 kw,pa mi je trebala navigacija za 2E,da bi mogao postati po njima Kapo iznad 3000 kw.Sad u 3 mj ču imati godinu dana navigacije kao 2E unlimited.Evo ??ta su mi napisali:

Ako posjedujete valjanju svjedod?žbu za 2 časnika stroja,na brodu porivne snage 3000kw ili jačem(STCWIII/2),i imate najmanje 12 mjeseci plovidbene slu?žbe,nakon stjecanja spomenute svjedod?žbe,a najmanje u svojstvu časnika stroja,na brodovima porivne snage 3000kw ili jačim,te udovoljavate propisanim zdravstvenim uvjetima,udovoljavate propisnim uvjetima za stjecanje svjedod?žbe za upravitelja stroja,na brodu sa strojem 3000 kw ili jačim.
Međutim ako vam je istekla svjedod?žba koju posjedujete,te ne ispunjavate uvjete(navigacija 1 u 5)i niste zavr??ili vi??u ??kolu brodostrojarskog smjera,onda ne ispunjavate uvjete za stjecanje svjedod?žbe za upravitelja stroja na brodu snage od 3000kw ili jačim.

Eto, to sam dobio prije 2 godine i u 3 mj idem to provjeriti u praksi.Vjerovatno če u kapetanijama imati svoju filozofiju,jer je tako to kod nas.

Dragi kolega dabogda ti to uspilo i dosta nas bi napravilo brevet ali stari oj jos ce ti se stoka tamo ismijat i pitati te di si ti bija u te dvi zadnje godine. ( Daj boze da pogrisim) . Ali javi ti nama rezultat te akcije tvoje

Pa vidit ću za 2 mj,znam kakvi su i spreman sam na to,ne treba odustati samo zato šta če me ismijati,uostalom šta više ovakvih zahtjeva,možda če ih ntjerati da nešto naprave.Trebali bi i vi ostali koji ste zainteresirani poslati upite u ministarstvo,tko da vide da interes postoji,a ne samo apatično komentirati.Kako inače nešto postiči u vezi toga?

Swire pacific

Swire pacific

@marenos
Kolega vidim da navigas na firmi Swire Pacific,ja im pokusavam poslati on-line aplikaciju ali uvik pokazuje neki eror.
Mozes li mi malo reci kome poslati aplikaciju,kakvi su brodovi,koliki su ugovori i place za 2nd tj.1st Eng i da li je uopce moguce upasti kod njih bez iskustva.
Veliki pozdrav.

Last edited by a moderator:
Pa vidit ću za 2 mj,znam kakvi su i spreman sam na to,ne treba odustati samo zato šta če me ismijati,uostalom šta više ovakvih zahtjeva,možda če ih ntjerati da nešto naprave.Trebali bi i vi ostali koji ste zainteresirani poslati upite u ministarstvo,tko da vide da interes postoji,a ne samo apatično komentirati.Kako inače nešto postiči u vezi toga?

Pisat cemo samo ako mozes napisi na koju adresu jer san vec posla jedan mail na adresu ministarstva ali vec pola godine nitko nista neodgovara.

Back