Bergen 32:40

crta zara

New member
ekipa aj malo vi iskusni koji ste bili ili jeste na ovin motorima,malo ako imate koje ""pohvale""
pa da napisete,jer ovo sto ja odi iman nebi pozelija ni neprijatelju,sprice,pumpe,ulje,dimi,itd itd:udriglavom:udriglavom:udriglavom:udriglavom:udriglavoma nema godinu dana motor tj nema niti 6000uri.

Bergen

Bergen

Ja iman 3 pomocna VTR 354 i mogu ti reci da su skroz OK.
Osim sta nekad malo pumpa zasteka, ali je to sve u granicama normale 1 svaka dva tjedna .
Naj vise dosad problema sa regulatorom :udriglavom

Divota od motora kad ga postelas kako treba. Sta se tice pumpi sta stekaju to se meni kod njih desavalo na teskome.Uveli smo jos jedan dodatan recirkulacijski ring sa dvi pumpe i podigli tlak dobave sa 5 bara na ja mislim 8 i po Bara i nikakav problem vise nismo imali.Prije toga se mislilo da je problem u gorivu i da zato stekaju pumpe.
@crta zara
Napisi di dimi.Je li u makini ili vanka na auspuhu. Ovo ulje sta cidi rijesi silikonom.Uzmes kutiju silikona i po motoru izgradis male silikonske kanalice i na kraj svakoga stavis kantu koju praznis po potrebi(ja sam drza bacvu od 200 litara jer mi je bilo lino praznit svaku dvi ure i onda sam vildenicom to pumpa nazad u filter od separatora).I imas super cistu makinu. Po motoru ti treba jedno 10 kila silikona za prosjecno pustanje na Bergen dieselima.

jos je bolje napravit limenu zbaju oko ciloga motora sa pumpicon za santine na plovak pa se nista ne moras mucit

evo danas iden minjat sprice,poslali su ka novi tip-navodno ce trajat po iskustvima 1000RH a onda isto svaka 500eur:udriglavom,
erosion plugovi minjani skoro na svakoj pumpi,hi press cijevi ce za 1000 uri postat ka elimentajler sir.

evo da se pohvalin,danas napokon zavrsija sa poslon,prominija nove sprice(novi model)i motor falin te boze vise ne dimi (radi ka sat)da ni na platformi nemogu disat,
,koliko ce trajati vidit cemo nastela ubrizgavanje pumpe,kako su rekli iz RR,nazalost neznan koliko ce izdrzat cijevi jer ih gorivo doslovce zere,inace ovi motori su stajali vjerojatno od proizvodnje na nekom skladistu kozna koliko godina,jer i kad san bija na sister shipu to je bija ocaj kad smo isplovili iz singapura,,jbg firma tila proci sto jeftinije i izvuc brodove iz brodogradilista u koreji kojima su ovo bili,kako kazu prvi offshore brodovi i na kojima su i propali,iz koreje su izvucena 2 broda da bi ih dovrsavali u singapuru.

sta si to po 2 dnevno minja

dobra ti je produkcija :p

mislin da je 4 ure po motoru sasvin dobro,tribalo je to brzinski napravit jer smo spojeni sa platformon,2 motora u 3 dana,ma bitno da je kapo sritan.

evo bas gledan ovi novi modeli sprica su se pocele proizvodit u 4 misecu 2011

mislin da je 4 ure po motoru sasvin dobro,tribalo je to brzinski napravit jer smo spojeni sa platformon,2 motora u 3 dana,ma bitno da je kapo sritan.

evo bas gledan ovi novi modeli sprica su se pocele proizvodit u 4 misecu 2011

koja je to vrsta broda ? (AHTS , PSV ...)

ekipa aj malo vi iskusni koji ste bili ili jeste na ovin motorima,malo ako imate koje ""pohvale""
pa da napisete,jer ovo sto ja odi iman nebi pozelija ni neprijatelju,sprice,pumpe,ulje,dimi,itd itd:udriglavom:udriglavom:udriglavom:udriglavom:udriglavoma nema godinu dana motor tj nema niti 6000uri.

Ja sam na Bergen B32:40-L8A
motor radi OK na HFO a na MGO ga nemoš ni upalit :udriglavom
držimo ih stalno na nekih 80% al puno bolje rade na 90% i više,
imamo problema sa indikacijom jer su svi parametri elektronski i kartice su u qurcu...
imamo problema sa ispuhom 7 i 8 cilindra a i oni u Rolls-Royce nemaju pojma,
dolazili su na brod, pusta ispitivanja i na kraju izvlačili termo kopije jer nisu imali ideje Å¡ta napravit :udriglavom
podizali smo tlak goriva u sistemu al ništa i kad spojimo engine doctor po parametrima i dijagramima sve OK...
tu i tamo pukne koja pržunjera od šprice a ostalo sve koliko-toliko OK,
šprice su na 4000 RH,
Å¡ta se tiče propuÅ¡tanja ulja po motoru to minjaj o-ringove i brtve a ne neki silikon :rolleyes:

Ono sto znam jest da su Bergeni bili prvotno namjenjeni za pogon lokomotiva a zatim su se sa nekim preinakama poceli proizvoditi i za brodske uvijete.
U principu svaki motor pa i ovaj treba paznje, i slozio bih se da su mu sprice slabija (ne slaba) tocka. Sto se tice komentara povise od Petra-ST, tesko mi je komentirati na probleme na cilindrima 7 i 8. Moguce je i da su ventili izbruseni na krivi kut, ako se radi sa masinom za brusenje ventila, i koju by the way nebi nikad nikome preporucio niti bi je koristio niti je dao nekome da koristi. Posljedica moze biti blokavanje ventila, ali to je tek na kraju, ali vise visoke temperature ispuha bi se trebale pokazati. U tom slucaju skidaj glave i brusi ponovo. Nema do rucnog rada!!
Vecina problema, ako je sve drugo u redu i izuzme li se ovo sto sam gore naveo, pocinje od sprica, pa je i lose izgaranje posljedica losih sprica.
Dobro bi bilo vidjeti podatke sa "sea triala" i usporediti parametre, zna se naci dosta korisnih podataka.
Problem moze biti i u krivom kutu ubrizgavanja goriva. Ono cega bi se a drzao jest da je problem na strani goriva, opet kazem - ako je sve drugo uredu.

Last edited:
Ventili se na ovim motorima bruse dok se sjediste ventila tokari(cak i gajnc novo sjediste nakon instalacije se ponovo tokari dok se novi ventil ne brusi). Mada jasno kad citam ove komentare i ja vidim da nema boljeg nacina od hrvatskog rucnog rada, kao ni boljih brodova od onih izgradjenih u hrvatskim brodogradilistima,boljeg maslinovog ulja od hrvatskog,boljeg mlijeka od hrvatskog.Ma u biti sve mi je hrvatsko najdraze pa cak i hrvatski savjeti za bergen motorie su mi drazi od ovog sto proizvodjac preporuca jer se bar dobro nasmijem ako nista drugo.

...tribalo je to brzinski napravit jer smo spojeni sa platformon,2 motora u 3 dana,ma bitno da je kapo sritan...

Bravo druze vidis kad se uvatis posla ne padaju ti ludorije napamet.Ma ja sam uvik govorija da si ti pravi momak i dobar strojar samo te triba dobro uposlit. I tko nas bre ono zavadi.

Frenki, ovo za hrvatski nacin i hrvatske upute za bergen motore stvarno me nasmijalo i tu si u pravu...ali pri tom ne mislim na gornja 3-4 komentara. U knjigama sve pise i treba se njima sluziti uvijek, slazem se, ali ovo si vise trebao shvatiti kao "experince transfer". Naime, bio sam na bergenima puno puta i nikad nisam cuo ni procitao za nacin koji si ti naveo, ali sad znam da i to ljudi rade,

Cuj ako su me na kursu za ovaj 32/40 lagali i izvodili trikove onda lazem i ja Vas. Ovo tokarenje sjedista( i ispuha i usisa) se radi iz razloga moguce deformacije prilikom ugradbe sjedista u glavu. U glavu se na izmjenjenom sjedistu stavlja jedna masina(proizvodjac koristen prilikom izvodjenja trika je Chris marine ako se ne varam pa kad forum omoguci stavljanje slike ili attachmenta mogu mozda i sliku izvedbe trika naljepit ako je pronadjem) koja ima na kraju noz i radi na dvi frekvencije(imas dvije brzine tokarenja). Svaki zub na ovoj tokarilici je 2,5 tisucinke mm.
Evo ga nasa sam kako to izgleda samo da dobijes sliku o ovome sta pricam.Obrati paznju na napisanom ispod videa koji im je proizvodjac motora na prvom mjestu.
In-situ machining of valve seats - YouTube
A hrvatski rucni rad bi isao nekako otprilike ovako
Grinding Valves - YouTube
Znam da je crta zara trazija iskusne da se jave ali eto nisam moga odolit pa napisat dvi rici makar sa ovo malo iskustva sta imam u gledanju trikova.
@Petar_ST
Ovo da se motor ne moze deboto ni upalit na MDO je vjerujem ironija ali ima utjecaja itekako pogotovo kod danasnjih low sulphur goriva. Naime nova goriva sa manje sulphura su dobra za ekologiju ali ne i za motore.Zato se odnedavno kod specifikacija za gorivo pocela uvodit nova komponenta tzv lubricity(malo pogledaj teoriju Sommerfeldovog broja ako te vise interesira ova prica).Naime pokazalo se da kod ovih goriva dolazi do pretjeranog habanja djelova motora u kontaktu prvenstveno visokotlacnih pumpi i zato su sad proizvodjaci dali neku donju vrijednost lubricitija kao preporuku za svoje motore te treba od dobavljaca goriva trazit upravo gorivo takvih svojstava.

Last edited:
Da tako je dobro si me podsjetio...prethodno, u mom prvom komentaru na ovu temu sam spomenuo spravu za brusenje tj tokarenje samo se nisam sjetio imena...to je taj Chris marine..samo lose iskustvo imam sa tim, netko je prije na jednom brodu gdje sam bio to koristio da bi kasnije imali problema. Ventili su blokavali u otvorenom polozaju radi nakupina karbona izmedju ventila i vodilica...razlog je bio "nepogodjen" ili neprecizno postavljen kut pri tokarenju! I da nije mislim da je jako tesko postici preciznost tokarenja sjedista sa ovim alatom u brodskim uvjetima pri tom mislim na vibracije. Velika je razlika kad to netko napravi na kraju u radioni, dovoljna za potrebnu preciznost koja je jako vazna. S obzirom na frekvenciju skidanja glava koja je ako se ne varam za ovaj motor 8000 radnih sati za Top overhaul ili pri major overhaulu na 16000 sati nije greda ako se utrose 2 ili 3 dana vise i da se posao napravi rucno. Jedna osoba u jednom danu moze sredit barem 1 ipo glavu dnevno sto su 3 glave u 2 dana...pod pretpostavkom da imas set rezervnih glava pa da ti nije presa.

Da tako je dobro si me podsjetio...prethodno, u mom prvom komentaru na ovu temu sam spomenuo spravu za brusenje tj tokarenje samo se nisam sjetio imena...to je taj Chris marine..samo lose iskustvo imam sa tim, netko je prije na jednom brodu gdje sam bio to koristio da bi kasnije imali problema. Ventili su blokavali u otvorenom polozaju radi nakupina karbona izmedju ventila i vodilica...razlog je bio "nepogodjen" ili neprecizno postavljen kut pri tokarenju! I da nije mislim da je jako tesko postici preciznost tokarenja sjedista sa ovim alatom u brodskim uvjetima pri tom mislim na vibracije. Velika je razlika kad to netko napravi na kraju u radioni, dovoljna za potrebnu preciznost koja je jako vazna. S obzirom na frekvenciju skidanja glava koja je ako se ne varam za ovaj motor 8000 radnih sati za Top overhaul ili pri major overhaulu na 16000 sati nije greda ako se utrose 2 ili 3 dana vise i da se posao napravi rucno. Jedna osoba u jednom danu moze sredit barem 1 ipo glavu dnevno sto su 3 glave u 2 dana...pod pretpostavkom da imas set rezervnih glava pa da ti nije presa.

sve je to lipo,ali prave firme te glave salju vani i dolaze nazad spremne za stavit na motor,sprice isto a jos pravije,ka recimo moja plava sekta zovu rolls royce mehanicare da sve naprave pa mi samo dolivamo ulje i minjamo filtere

Back